Вучић: На хрватски потез ре­ци­про­чан од­го­вор срп­ске Вла­де

Пред­сед­ник Ср­би­је Алак­сан­дар Ву­чић ис­та­као је да ће Ср­би­ја ре­а­го­ва­ти ре­ци­проч­ним ме­ра­ма на по­тез Хр­ват­ске, ко­ја је за­бра­ни­ла ми­ни­стру од­бра­не Алек­сан­дру Ву­ли­ну да уђе у ту зе­мљу и по­се­ти Ја­се­но­вац.
vucic dan vojske
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Од­лу­ку о то­ме ће до­не­ти Вла­да Ср­би­је, нај­ве­ро­ват­ни­је на ре­дов­ној сед­ни­ци у че­твр­так. По уве­ре­њу срп­ског пред­сед­ни­ка ре­ак­ци­ја За­гре­ба је би­ла ис­хи­тре­на и нер­во­зна, те на­во­ди и да је, "да бу­де искрен, не раз­у­ме ". Под­се­ћа­ју­ћи да је са­оп­ште­но да је за­бра­на ула­ска ми­ни­стра Ву­ли­на у Хр­ват­ску до­не­та због из­ја­ва ко­је је да­вао, Ву­чић је по­ру­чио да би "же­лео и во­лео да то ни­је слу­чај".

- Во­лео бих да не­ко у ЕУ не уво­ди вер­бал­ни де­ликт и да има пра­во да ар­би­трар­но про­су­ђу­је да ли му се не­ко сви­ђа или не сви­ђа, да ли му се до­па­да не­чи­је ми­шље­ње или не до­па­да - ре­као је Ву­чић, на­во­де­ћи да ће се др­жа­ти обе­ћа­ња да сто да­на не го­во­ри о Хр­ват­ској.

Ре­ак­ци­ја За­гре­ба је би­ла ис­хи­тре­на и нер­во­зна

По­ру­чио је да "ако је то та­ко и Ср­би не мо­гу да по­се­те стра­ти­шта, да ни име­на уби­је­них не бу­ду упи­сна, ми ће­мо раз­мо­три­ти пред­лог да се у Ср­би­ји нај­пре по­пи­шу жр­тве, а да он­да на­пра­ви­мо му­зе­је Хо­ло­ка­у­ста и му­зе­је ко­ји го­во­ре о стра­да­њу ".

- Да по­пи­ше­мо жр­тве и Ја­дов­на и Пре­би­ло­ва­ца, Го­луб­ња­че, Ја­се­нов­ца и све дру­ге жр­тве и да он­да на­пра­ви­мо му­зе­је ко­ји би го­во­ри­ли о стра­вич­ном ста­рад­њу срп­ског на­ро­да – по­ја­снио је Ву­чић. да одговори на сваки изазов, поручио је председник Србије. 

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Од­го­ва­ра­ју­ћи на пи­та­ња но­ви­на­ра, а у ве­зи са ин­ци­ден­том ко­ји је у Скуп­шти­ни Ср­би­је иза­звао  Во­ји­слав Ше­шељ, Ву­чић је под­се­тио да је  стро­го и сна­жно осу­дио оно што је учи­нио пр­ви чо­век ра­ди­ка­ла.

- Слу­шај­те, то су ства­ри ко­је су се де­ша­ва­ле И ка­да је ов­де би­ла Фе­де­ри­ка Мо­ге­ри­ни, за­што се то ра­ди, не знам. Не­ки љу­ди има­ју дру­га­чи­ји при­ступ ства­ри­ма не­го што то има ве­ли­ка ве­ћи­на гра­ђа­на Ср­би­је. Али то не зна­чи да има­те пра­во да не­ко­ме за­бра­ни­те да из­ра­жа­ва сво­је ми­шље­ње,  али и да уђе на ва­ђу те­ри­то­ри­ју. То не зна­чи да има­те пра­во да по­ди­же­те на­ци­стич­ке сим­бо­ле и да се пра­ви­те да их ни­сте ви­де­ли. Мно­го је те­же од по­ку­ша­ја не­ко­га ко пред­ста­вља ма­њи­ну у овој зе­мљи и ни­је у Вла­ди ни на ко­ји на­чин, то што се по­ја­вљу­ју на­ци­стич­ки сим­бо­ли  на ме­сту нај­ве­ћег стра­да­ња срп­ског на­ро­да на про­сто­ру бив­ше Ју­го­сла­ви­је. Али шта да ра­ди­те, они ће да по­ди­жу спо­ме­ник Сте­пин­цу, ве­ро­ват­но ће то би­ти ве­ли­ки пра­зник, при­ме­тио је Ву­чић. Ка­же и да  не оче­ку­је ре­ак­ци­ју ЕУ по­во­дом ис­ти­ца­ња за­ста­ве са уста­шким по­здра­вом " За дом спрем­ни " у Ја­се­нов­цу и под­вла­чи да " не по­сто­ји ни­јед­на зе­мља где мо­гу да се ис­ти­чу сли­ке Адол­фа Хи­тле­ра а да не бу­де­те ка­жње­ни, а да је ов­де мо­гу­ће да се то ра­ди ".


Вој­ска спрем­на на иза­зо­ве
Пред­сед­ник Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић при­ре­дио је ју­че при­јем по­во­дом Да­на Вој­ске Ср­би­је, у згра­ди Ге­не­рал­ног се­кре­та­ри­ја­та пред­сед­ни­ка Ре­пу­бли­ке. Ву­чић се том при­ли­ком обра­тио при­сут­ни­ма и јав­но­сти ис­та­кав­ши да је у по­ме­ну­тој про­сла­ви по­ка­за­но др­жав­но је­дин­ство. При­пад­ни­ци­ма ВС је по­ру­чио да су пред њи­ма озбиљ­ни за­да­ци, и да мо­ра­ју увек да бу­ду спрем­ни на сва­ки иза­зов и да од­вра­те сва­ког по­тен­ци­јал­ног агре­со­ра.
Са­оп­штио је да др­жа­ва из­два­ја 600 ми­ли­о­на евра за вој­ску, што је ма­ло у по­ре­ђе­њу са вој­ска­ма ве­ли­ких зе­ма­ља. Ис­ти­че, ме­ђу­тим, да то за Ср­би­ју ни­је ма­ло нов­ца и по­ру­чио да ће се из­два­ја­ти и ви­ше јер то са­да мо­же да се ура­ди због спро­ве­де­не фи­скал­не ста­би­ли­за­ци­је и су­фи­ци­та.
 

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Како је рекао, данас се обележава највећи војни празник, у знак сећања више од два века од Таковског устанка, а ради вредновања традиције обележавања сећања на жртве и учеснике оружаних сукоба. 

Војни празник се обележава ради учвршћивања даље афирмације принципа родољубља, антифашизма, антисемитизма, разумевања и сарадње, уз уважавање културолошких различитости зарад будуцности и мира како у земљи, тако и у региону. Војска Србије се представља у добром светлу како само она уме, истакао је српски председник. 

Вучић је додао и да не можемо а да не оживимо осећај заједништва и одамо почаст уз дужно поштовање, како храбрим војсковођама, тако и владарима и командантима. 

Пред Војском Србије није само празновање и нису само синдикални захтеви, пред Војском Србије је да буде снажан одвраћајући фактор за свакога ко би покушао, и неко би помислио да може, да изврши агресију на нашу земљу, закључио је председник Србије. 


Вучић: Србија у суфициту и ове године

Вучић je изјавио данас да је стање у српском буџету стабилно и да Србија купује страни новац, како би се до краја године јавни дуг смањио на око 50 одсто. 

"Стање у буџету је добро, и даље смо у суфициту, и тако ће остати до краја године. Било је проблема у првом кварталу, али и даље немамо једнократне уплате. У сваком случају, имаћемо суфицит и ту нема сумње", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о стању буџета на пријему поводом Дана Војске. 

Рекао је и да је планирано да се отплати 700 милиона долара јавног дуга и истакао да ће тиме Србија постићи изванредне резултате. 

"Не рачунајући 501 милион евра које ће Србија за концесију добити од компаније Ванси, српски буџет је до краја године свакако у суфициту", поновио је председник. 

 

 

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Пред­сед­ник је не­ги­рао тврд­ње да се Ср­би­ја на­ла­зи у сво­је­вр­сној тр­ци у на­о­ру­жа­ва­њу са Хр­ват­ском. Под­се­тио је и да ни­је ко­мен­та­ри­сао то што је Хр­ват­ска од­лу­чи­ла да ку­пи по­лов­не ави­о­не Ф-16 од Изра­е­ла и да по­шту­је од­лу­ку те зе­мље. " А да ли је у дог фај­ту бо­љи Ф-16 или Миг-29, раз­ли­чи­та су ми­шље­ња ", при­ме­тио је Ву­чић.  Но­ви­нар " Ра­дио Ја­дра­на ", ко­ји је по­ста­вио пи­та­ње о на­о­ру­жа­ва­њу, ис­ко­ри­стио је при­ли­ку и да ис­так­не ка­ко осу­ђу­ју­је и по­здрав "За дом спрем­ни" и уста­шки ре­жим у име свих Дал­ма­ти­на­ца ко­ји су, ка­ко је ис­та­као, нај­ве­ћи ан­ти­фа­ши­сти и ко­ји су у пар­ти­зан­ском по­кре­ту по­ка­за­ли ка­ко се од­но­си пре­ма уста­шком и ита­ли­јан­ском фа­ши­стич­ком ре­жи­му." Че­сти­там вам на хра­бро­сти, на­рав­но да је то исти­на. Мо­гу са­мо да по­твр­дим ва­ше ре­чи ",од­го­во­рио је Ву­чић.

Упи­тан да про­ко­мен­та­ри­ше из­ја­ву пред­се­да­ва­ју­ћег Са­ве­та ми­ни­ста­ра БиХ и пот­пред­сед­ни­ка СДА Де­ни­са Зви­зди­ћа да он по­шту­је Ср­би­ју, али да нај­ви­ше во­ли Санyак, Ву­чић је при­ме­тио да је то ве­ро­ват­но из­ја­ва у је­ку кам­па­ње и по­ру­чио му да би мо­жда би­ло бо­ље да сво­ју љу­бав ис­ка­же та­ко што ће у Сан­џа­ку гра­ди­ти шко­ле и вр­ти­ће. По­ја­си­но је да Сан­џак ни­је ен­ти­тет у Ср­би­ји, да ни­је­дан ме­ђу­на­род­ни уго­вор то не ре­гу­ли­ше..

- Сва­ко има пра­во да во­ли шта, где, ка­ко и ко­ли­ко же­ли, али мо­рам да ука­жем, јер ни­је иста ни слич­на устав­но­прав­на ре­гу­ла­ци­ја РС и Ра­шко - по­лим­ске обла­сти или Санџака, ка­ко га Бо­шња­ци зо­ву, те да Зви­здић мо­жда ти­ме ша­ље не­ку дру­гу по­ру­ку о то­ме да не би во­лео да РС бу­де ре­гу­ли­са­на ка­ко је то са­да - на­вео је Ву­чић.

Идем у Ниш, не ода­зи­вам се на “иш  "

Пред­сед­ник Ву­чић је из­ја­вио да " на­рав­но " иде у Ниш, а да је, за раз­ли­ку од оних ко­ји би да му по­ру­че " иш ", он у тај град до­вео ин­ве­сти­то­ре и отво­рио шест фа­бри­ка, док су га они ра­зо­ри­ли. Од­го­ва­ра­ју­ћи на пи­та­ња но­ви­на­ра да про­ко­мен­та­ри­ше из­ја­ве Са­ше Јан­ко­ви­ћа и још не­ких пред­став­ни­ка де­ла опо­зи­ци­је да ће га, из­ме­ђу оста­лог, оте­ра­ти уз по­ру­ку " Иш из Ниш ", ре­као да ни­је баш при­стој­но да се не­ко­ме го­во­ри "иш".

- Идем у Ниш да раз­го­ва­рам са они­ма ко­ји су ис­те­ра­ни из фа­бри­ка и ко­ји тра­же да им ис­пла­тим оно што они ни­су, ре­као је он. - И са­да ће ти ко­ји су укра­ли па­ре да ка­жу иш, упи­тао је Ву­чић, до­да­ју­ћи: " Име ми је Алек­сан­дар, не ода­зи­вам се на то "иш" ". Уве­рен је да ће гра­ђа­ни ре­ћи сво­је, јер је све оно што Јан­ко­вић, Ђи­лас и Је­ре­мић и оста­ли ра­де увек про­тив ин­те­ре­са гра­ђа­на Ни­ша. " Идем, раз­у­ме се, а они су сна­жни, ба­ха­ти, оси­о­ни, хте­ли су да по­ста­ну пре­ми­је­ри са 16 од­сто гла­со­ва", при­ме­тио је Ву­чић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести