Вучић: Србија ће учинити све да сачува регионални мир

БЕОГРАД: Мир је предуслов за развој, а нестабилан Балкан и економски и технолошки неразвијен регион оптерећен стереотипима није решење, поручио је даанс председник Србије Александар Вучић. 
A. Vučić BG sigurnosni forum foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је на Београдском безбедносном форуму рекао да је у вези с тим мање оптимистачан него прошле године, а да ни тада није баш био оптимишта, али, како је приметио, то је његова природа. 

Без сумње, међутим, навео је да ће Србија учинити све да очува регионални мир спокој, што је најважнији предуслов за развој и напредак региона.

"Кад кажем да са мање оптимистичан, то ниеј само због нас и не стидим се да ти призна - део смо проблема. Не реагујемо с ввремена на време како треба, потцењујемо тешкоће, претерујемо у реакцијама, али у исто време имамо проблеме који су увезени из Европе и света", приметио је.

Додао је и да смо успели у једној ствари кад је реч о стабилнсоти, посебно односима на релацији Београд Приштина, а то је да је да "нисмо имали мртве", што је, додао је, за грађање веома важно. "Људи се бар мало више осећају безбедно, ако смо и томе мало допринели онда сма задовољан. Али то није довољно", оценио је. 

Зато је, каже, и предложио унутрашњи дијалог да се грађани у Србији изјасне о косовском питању, јер, додаје, морамо да разговарамо једни са другима, да изнесмо захтеве и приведемо их реланости. "

"Али и да питамо другу страну да уради то исто, иначе ћемо имати замрзнути конфликт наредник 10, 20 или 50 година, а за то немамо времена ако мислимо на будућност деце и унука", поручио је Вучић.


Вучић: Ускоро значајно веће плате, Брнабић сутра о томе

Председник Србије Александар Вучић најављује да ће плате бити значано повећане наредних дана или недеља војсци, полицији, БИА, порезницима, радницима у социјалном сектору, као и здравственим и просветним радницима. 

"Очекујем да имају убедљиво највећа примања икад и то реално, а не само номинално. То очекујем да ће бити у наредним данима и недељема и надам се да ће премијерка Ана Брнабић сутра рећи нешто о томе", рекао је Вучић новинарима.

Он је реаговао и на то што је новинарско питање било - када ће плате бити "враћене" на претходни ниво и подсетио да су плате војсци и полицији већ враћене, као и да су просветним радницима већ сада веће за 0,7 одсто него што су икада биле.

Такође, додаје Вучић, здравственим радницима ће бити увећане плате, подсетивши да су и њима већ враћене у односу на раније смањење, као и социјалним радницима.

"Проблем је што се води кампања лажи и неситина, која има несагледиве последице. Коме нису враћене? Ја ћу вам рећи - нису враћене државној администрацији односно за 17.000 људи који раде у Београду и делом у Покрајини и локалној администрацији".

Вучић је рекао да нису хтели њима да повећају плату, да не би било пожељније да неко буде секретарица министру уместо просветна радница или медицинска сестра.


Вучић за АП: Увешћу Србију у ЕУ, сарадња с Русијом не угрожава циљ

Председник Србије Александар Вучић обећава да ће увести земљу у Европску унију и каже да то што Русија наоружава српску војску не угрожава тај циљ, преноси данас америчка агенција Асошиејтед прес."Ми знамо куда идемо, што значи да смо на нашем путу ка ЕУ, то је стратешки циљ наше земље. У исто време, желимо да сачувамо најбоље односе са Русијом, Турском, Кином, САД и свима осталима", рекао је Вучић у интервјуу који је АП-у дао у Београду.

Америчка агенција наводи да "Србија, под лидерством бившег ултранационалисте Вучића, формално тежи ка чланству у ЕУ, али истовремено одржава блиске односе са историјским словенским савезником Русијом".АП напомиње да Русија снабдева Србију борбеним авионима МиГ-29 и планира да испоручи борбене тенкове и оклопна возила.

Вучић о ванредним изборима: Не бих им препоручио

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му није познато да је неко тражио парламентарне изборе заједно са београдским, али да, ако на томе инсистирају његови политички противници, не бежи од тога, али им не би препоручио."Не знам ко их је тражио. Видео сам да је (председница Скупштине Србије) Маја Гојковић рекла да неко тражи. Не знам зашто би неко тражио изборе и надам се да су ти људи довољно професионални да знају какво је стање у јавном мњењу", рекао је Вучић и додао: 

"Не бих им препоручио, али, ако инсистирају, нећу стопроцентно да одбијем".Он је поновио да не разуме опозицију зашто инсистира на изборима, када, како је додао, стање за њих није добро."Али, ако инсистирају... Поштујем политичке противнике и од њиховог инсистирања не желим да бежим", закључио је Вучић.

Вучић: 10 мигова 29, два руска хеликоптера, обучени војници на обележавању Дана ослобођења Београда

Председник Србије Александар Вучић данас је рекао да ће на обележавању Дана ослобођења Београда у Другом светском рату бити предстваљени мигови 29, два нова руска хеликоптера такође и набоље обучени војници, њих 1.500 припадника Војске. 
"Обнављамо војне капацитете и када их будемо ојачали појачаћемо и атрактивност наше војске, да што више младих људи, а сада ће бити и повећане плате, буде заинтересовано да буде у ВС", рекао је Вучић. Поновио је - јачамо капацитете, не да би некога угрожавали, већ да би били увек спремни да можемо да се одбранимо. 

Посета Ердогана важна за стабилност и економију

Председник Србије Александар Вуцић истиче да је посета труског председника Реџепа Тајипа Ердогана од изузетног значаја и по питању снижавања тензија у региону и због економских ефеката. Вучић је рекао да је посета Ердогана важна због смањивање тензија и у Србији, и БиХ, па и у Црној Гори, Приштини, Албанији, Македонији... 

Поруке које је турски председник послао из Новог Пазара су веома важне и веома добре, рекао је председник новинарима на Београдском безбедносном форуму. Додао је и да је та посета страшно важна за нешу економију. 

Навео је да су га многи на друштвеним мрежама и на стадионима критиковали због те посете, али је запитао - да ли ће ти људи довести инвеститоре и запосљавати људе у Лебану, Житорађи...Политика "нико није паметнији од нас" не води никуда, истакао је.

Није тајна шта Скот и Вулин мисле један о другом

Није нека велика тајна "да Скот није одушевљен Вулином, нити да Вулин није одушевљен Скотом", приметио је данас председник Србије Александар Вучић одговарајући новинарима на питање о недавној полемици амбасадора САД и министра Александра Вулина.

По природи ствари сам, истакао је Вучић, на страни наших државних органа. "Не видим шта је то речено толико важно да се све подиже на тако висок ниво, нити видим баш неки проблем у размени мишљења Скота и Вулина", рекао је председник Србије и додао: 

"Нисмо бог зна шта ново сазнали из тога".

Храбро ћемо предложити народу решење за Косово 

Председник Србије Александар Вучић данас је најавио да ће Влада Србије на наредној седници договорити који су то технички услови потребни за унутрашњи дијалог о Косову, који је раније иницирао, те поручио да ће предлог грађанима убити грађанима предложити по том питању бити одважан. 

"Синоћ сам разговарао са премијерком и на следећој седници владе биће обезбеђени сви технички услови да се покрене оно све о чему смо говорили, биће организована и радна група која ће осигурати логистику 

и онда ћемо почети са свим тим. Имаћемо стрпљења да саслушамо све, а онда ћемо бити храбри да кренемо одважно с неким предлогом који ћемо представити нашем народу", рекао је Вуичић обраћајући се на завршетку београдског безбедносног форума. 

Како је рекао, сматра да је то веома важно, да има прави садржај, "без празник речи и политичког маркетинга". 

Председник је рекао да мисли да право решње лежи негде између наших и албанских уступака, а с друге стране, и међународне заједнице, која како каже, треба да учини напор да разуме обе стране. 

У противном, приметио је, имаћемо замрзнути коннфликт наредних 10, 20 или 50 година, а за то, тврди, немамо више времена. 

Не разумем примедбе амбасадора Украјине...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришићи наводе да у Украјини ратује 300 људи из Србије и да на то нема одговора српских служби, да не разуме такве примедбе и да би волео да нам лекције не држе они који укидају права мањинама.

"За мене је изненађујући начин на који је то (амбасадор Украјине у Србији) Олександар Олександрович покренуо. Занима ме шта стоји иза тога", рекао је Вучић и додао да је чуо неке коментаре да је ту реч о пропагандној активности Украјине, али да он није улазио у детаље.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести