Вучић: У току трка за људима, не територијама

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је да је у свету трка за људима, а не територијама, и да је због тога и даље велики проблем незапосленост младих, јер ће многи из иностранства да граби нашу радну снагу.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

У току је трка за људима, а не територијама. Само ми на Балкану мислимо да је трка за територијама важна, казао је Вучић у јутарњем програму ТВ Пинк.

Он је указао да постоје два субјективна и два објективна разлога због којих фирме долазе у Србију.

Два субјективна су што код нас имају људе који су квалитетни и лојални својој фирми, као и који се боре и желе успех компаније у којој раде. Такође, други фактор је што су марљиви на послу. Објективни разлог, нажалост, а то се смањује, је много нижа цена рада у Србији него у Немачкој или Чешкој, а даљи фактор је да као земљама субвенцијама помажемо смањење незапослености, односно отварање нових радних места, објаснио је Вучић.

Осврнуо се на пад стопе незапослености испод 10 одсто, подсетивши да се од 1995. користи нова методологија, јер је до дата постоала уставно законска норма на првао запослености, па мерило није одговарало реалности.

Од 1995. смо имали ниску незапосленост, али је на силу државним јаслама запосленост држана на између 12 и 13 одсто до 2003.године и то на различите нацицне. Од 2003. када креће убрзана пљачкашка приватизација, када људи почињу да отимају фабрике за плац, долази до слома тржишта рада и незапосленост расте на 23,9 одсто, те 25,9 процената, каже Вучић.

Како додаје, дошло се од 12 до 24 одсто незапослености уз 50 одсто незапослености младих.

У таквој ситуацији морали смо да проводимо веома тешке реформе, идемо на фискалну консолидацију И многе тешке законе. Људи су мислили да је питање једног дана- реакција, али је питање смишљене и одговорне политике, па видите после пар година резултат, објаснио је он.

Подсетио је да је, када је постао премијер, држава затекле тешко стање у вези пензија, јер није било пореза и доприносима којима је могао да се храни пензиони фонд.

Плаћали смо пензије из буџета, а данас је учешће из буџета државе 26 одсто. Данас је систем много више него двоструко здравији, указао је он подвукавши да је много фабрика отворено.

Рекао је да је мислио да може да запамти свако село у Србији, и фабрику коју је отварао, али да сада види да се сигурно не би сетио барем 10 фабрика које је отворио.

Указао је да је јуче, приликом отварање фабрике у Крагујевцу, упознао 18. годишњег Петра Обрадовића, који му је рекао да му није тешко да ради, а који је завршио за столара.


Жао ми је што су уништили Мегатренд

Жао ми је што су уништили Мегатренд у чијем стварању нисам учествовао, истакао је Вучић.

Он је за ТВ Пинк казао да најсрамнији однос према Мегатренду имају они који су од доскорашњег власника Миће Јовановића узели милионе за разна предавања, а, како је додао, има их у свим странкама.

Никада нису стали и покушали да га одбране. Никада нисам био на том универзитету, нити је Мића позвао грађане да гласају за мене. Тадић и Јеремић и други су предавали тамо. Ја никада нисам желео његово уништење, јер морате да имате одговорност према земљи и држави, додао је Вучић.

Универзитет "Мегатренд" продат је, како је јуче саопштено, немачком конзорцијуму фондова.


Питао сам људе из фабрике и рекли су ми да ће бити све више потребно занатлија, додао је он.

Насловница НИН-а слика и прилика оних који би да владају

Председник Србије изјавио је да му је жао што је издавач недељника НИН одлучио да повуче насловну страну са спорном фотографијом јер је она, каже, слика и прилика оних који желе да владају Србијом.

Та насловна показује разлику између нас и њих... Нисмо ми то склонили, то су они склонили, њихова редакција, а ја жалим што су они то урадили, волим да се види патолошка мржња и да осим патолошке мржње ту нема ничега, рекао је Вучић.

Он је рекао да је насловна страна стављена са намером и упитао зашто се сада стиде тога.

Шта ће друго Ђилас, Обрадовић, да раде него да позивају на убиство... Како да победе... То је састављао Драган Ђилас, опседнут влашћу и парама, рекао је Вучић.

Додао је да та насловна страна показује нервозу људи којима је политика постала политика Таблоида Милована Бркића, истичући да је свака реч коју изговоре, како каже, "прелетач" Мариника Тепић и Драган Ђилас прочитана у Таблоиду.

Бркић је човек који представља прототип најгорег светског пробисвета, острашћени рекеташ, рекао је Вучић.

За седам-осам дана уговор за Моравски коридор

Александар Вучић је најавио је да ће за седам-осам дана бити потписан уговор за градњу Моравског коридора.

Он је подсетио да ће уочи Светог Николе бити отворена деоница аутопута Сурчин - Обреновац заједно са обилазницом око Сурчина, а најавио је да ће се, када буде реконструисана пруга Ваљево-Лозница, без проблема до Ужица стизати за максималних два и по сата.

Када буде завршена реконструкција пруге ка Новом Саду, до тог града ће се из центра Београда стизати за 35 минута, рекао је Вучић за Пинк и додао да све то нису планови већ да се на томе увелико ради или се реализација завршава.

Како је навео , ускоро ће се, преко Добановачке петље, до Чачка стизати за сат времена, што никада раније није било могуће.

Отворићемо и Ипсилон крак, то је важно за север Србије, то је аутопут до Келебије од 27 километара, и на то смо чекали такође 40 година, рекао је Вучић.

Највећи изазов, каже, биће пут "Вожд Карађорђе" и у то неће моћи да се крене за две године, рекао је Вучић.

Најавио је да ће се радити и "туристичка" магистрала од Пожаревца до Доњег Милановца, а ускоро ће бити отворен и пут између Велике Плане и Смедеревске Паланке.

То је пут од 13 километара и раније је био у ужасном стању, рекао је Вучић.

Први пут се у КЦС вратило 20 медицинских сестара

Вучић је изјавио да се први пут у Клинички центар Србије вратило 20 медицинских сестара - њих 10 из иностранства, а 10 из приватних клиника.

Вратиле су се, каже, јер знају да су ове године повећане плате медицинским сестрама и техничарима 15 одсто, као и да могу да очекују 10-15 одсто повећања догодине, односно препознали су опредељеност државе да повећава зараде мединским радницима.

Вучић је истакао да медицинске сестре и техничари раде озбиљан посао, који мора да буде адекватно плаћен.

Они су с вама целу ноћ, у интензивној нези, брину о вама, раде најтеже послове и то морамо да платимо више. Зато смо зато смо нашли довољно срества а да не угрозимо буџет, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Председник је приметио да је у мору прљавштине, зависти, пакости и негативних ствари, важно да се погледа шира слика, која говори колико је Србија на добром путу - да има најнижу стопу незапослености, уз високу стопу раста.

Изгубили смо 30 година, уништили фабрике после 2000. године. Успели смо да се извучемо из тога у последњих пет година и то људи могу да виде. Градимо путеве, пруге више него икада, школе, вртиће, клиничке центре и надам се да људи то виде и да поштују резултате, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести