Вучић: Не разумемо разлоге оволиког задржавања владике

ЛАЗАРЕВАЦ: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да не разуме разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија и свештеника СПЦ у Црној Гори.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Вучић је, упитан да прокоментарише ситуацију у Црној Гори, хапшење владике и свештеника, насиље полиције И над децом, рекао:

"Наш положај је тежак. Не смете да се мешате у унутаршње ствари друге државе, а, с друге стране, у питању је СПЦ и један део нашег народа. Они морају да знају да ми не разумемо разлоге оволиког задржавања владе и свештеника и зато сам заједно са патријархом Иринејем замолио и изразио уверење да ће власти у Црној Гори то разумети".

Истакао је да Србија нема избора и да ће, у границама у којима може, бити увек уз свој народ и цркву, а све друго што би коментарисао, како је додао, излазило би из тих оквира.

Подсетио је да није било полицијске интервенције у Србији ни када су се током полицијског сата људи сакупљали из најглупљих разлога, а када су се скупљали испред Председништва и протестовали против њега, није их, каже, чак ни замолио да оду, а да се не говори о полицијској интервенцији.

Упитан за текст на Ал Џазири у којем је оптужен и он и држава Србија да воде биолошки рат против Црне Горе, констатовао је да на такве фантастичне флоскуле нема шта да се одговара.

Вучић: Ризикују здравље људи,а ништа неће постићи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је позвао грађане да се не окупљају све док лекари не кажу да је то безбедно, а да је на онима који ипак позивају на политичке скупове и одговорност, мада, каже, мисли да, уз сав ризик по здравље људи, неће ништа постићи.

"Грдно се варају они што имају подршку не већу од пет одсто грађана Србије да могу да организују нешто чиме ће неког да угрозе", рекао је Вучић на питање новинара како коментарише то што се већ најављују политички скупови.

Само ће, додаје, показати неодговрност.

"Наше је да покажемо демократски однос и да се разликујемо од многих других, као и да покажемо да нам не сметају ни шетње, ни протести. Моје је да замолим све, и да онима који подржавају нас, кажем да то не раде, јер то смем и имам обавезу да кажем".

Упитан како коментарише изјаву Данице Поповић која је рекла да у Србији одлучује "један човек", као и изјаву Бојана Костреша како не треба да одлучује "један човек", Вучић одговара:

"За мене је важно да одлучују и Даница и Коштреш и имају прилику за то 21. јуна. Не само да не одлучујем о свему, већ се трудим да одлучујем што мање".

"На неке ствари не вреди да одговрате, а што се тиче ''наших и њихових'', када неки људи не живе у реланом свету и када имате један извор информисања и дезинформисања и помислите да сте политички снажнији од неког ко је вишетруко сназнији од вас, па се онда помало изненадите и дођете до такве реакције...", рекао је председник.

То је, додаје, као када помислите да ће доћи неко да натера "Вучића да одлаже изборе који су раписани у складу са Уставом и законима, као, појавиће се неко из света".

Вучић је поручио да је Србија слободна, независна и слободарска земља, која доноси одлуке у складу са својим законима инико не може да јој заповеда да крши сопстевени Устав и законе.

"Али, ја видим да ти људи из тог одраза у огледалу самопројекцијом мисле да оно што су они морали да раде некада по нечијем налогу, да то морамо и ми да радимо. Променила су се времена, Србија је срећом снажнија, јача и економски успешнија и тим путеме ће да настави", закључио је Вучић.

Вучић: Нема потребе показивати надмоћ окупљањем грађана

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је данас да остаје при ставу да су већа окупљања грађана у било чијој организацији неодговорна, све док епидемиолози не процене другачије.

Вучић каже да постоје веома прецизна истраживања јавног мњења и да нема потребе да неко показује своју надмоћ тиме што ће окупити десет или двадесет пута више људи.

На питање ко ће сносити одговорност уколико се промени епидемиолошка ситуација након скупа испред Скупштине Србије, Вучић је рекао да је интересантно да се неки медији и део јавности нису занимали за епидемију када су "неки" окупљали људе на Врачару током полицијског часа или када су се скупљали испред Председништва Србије, очекујући стотине хиљада људи.

Вучић каже да он, ипак, не дели грађане по страначкој припадности и да има одговорност за све, чак и много већу за оне који га подржавају на било који начин него за оне који су против њега.

Подсећа да, иако је сматрао да је неодговорно, није реаговао на окупљање испред Председништва "да неко не би рекао да се уплашио нечега", али да је јавно изашао и рекао да, иако зна да је нека друга организација позивала на скуп испред парламента, није довољно одговорно то што су неки општински одбори СНС једва дочекали да позову људе на тај скуп.

Вучић је рекао и да су се многи људи из СНС наљутили на њега због тога, али да остаје при томе да нема потребе за било каквим окупљањем.

"Ви данас имате веома прецизна истраживања јавног мњења, можете да видите шта људи у Србији стварно мисле и нема потребе да показујете надмоћ тиме што ћете да скупите десет или 20 пута више људи, треба да добијете десет пута више гласова", рекао је Вучић.

Вучић је позвао грађане да слушају лекаре и епидемиологе и додао да се нада да ће ускоро моћи да буде већих окупљања, што свакако зависи од процене лекара.

"Постоје различити ставови и мишљења... Мислио сам да смо причу ког је облика земља завршили, али видим да нисмо, као што не разумем ни протесте против 5Г мрезе које нема у нашој земљи. Видим да то има много више присталица него већина мојих политичких противника заједно, што ме прилично брине", рекао је Вучић и додао да је изузетно важно да се људи служе чињеницама.

Каже да су избори за више од месец дана и да има довољно времена да се грађанима покаже ко мозе да води најбоље државу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести