Вулин: Бугарска допушта да јој бирају пријатеље, не и Србија

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин изјавио је да Бугарска уме да допусти да јој други бирају пријатеље и непријатеље, а Србија то не допушта.
vulin_vezzba
Фото: Танјуг (Видео)/Александар Вулин

Бугарска уме да допусти да јој други бирају пријатеље и непријатеље. Србија то не допушта и као самостална земља сама одлучује о себи и сама бира своје пријатеље. Има Бугарска својих проблема и нека брине о њима, изјавио је Вулин коментаришући изјаву шефице бугарске дипломатије која је реаговала на изјаву Милована Дрецуна да је у Србији активна мрежа бугарских обавештајаца.

Министарка спољних послова Бугарске Екатарина Захаријева и министар одбрабе Крашимир Каракаханов одбацили су раније тврдње Дрецуна да је Бугарска умешана у актуелну обавештајну аферу у Србији, преноси бугарска агенција БТА. Захаријева је

у интервјуу за ТВ Нова описала то као "последњи у низу бесмислених и лажних оптужби парламентарца против Бугарске".
Оно што ја видим на том видео-снимку је обавештајац и то не из Бугарске, већ из једне друге земље, како врбује високорангираног припадника војске Србије. Ми смо веома збуњени тим оптужбама и категорички их негирамо, рекла је Захаријева.

Она је додала да се нада да је то његово лично мишљење, а не и став српског државног врха и председника Србије Александра Вучића.

Надам се да то није званични став Србије, рекла је она.

БТА наводи да је Захаријева контактирала с бугарским амбасадором у Београду и да ће српски амбасадор у Софији највероватније бити позван у Министарство и да ће му том приликом бити пренето да Србија треба да се уздржи од таквих изјава.

Бугарска министарка је, како наводи агенција, саветовала Србији да се усредсреди на своје унутрашње проблеме уместо што "покушава да нађе оправдање међу суседима".

Она је подсетила да је Бугарска увек подржавала европске интеграције Србије , али да овакве изјаве не доприносе добрим билатералним односима и нису у духу добре воље која постој између две државе.

Министар одбране је рекао да Дрецунове оптужбе не одговарају истини.

Чињеница да Србија има проблем не значи да Бугарска треба да буде жртвено јагње и да служи за одраћање пажње са унутрашњих проблема Србије, рекао је он.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун казао је раније за РТС поводом обавештајне афере да се против Србије већ дуго води низ хибридних операција, као и да амбијент у којем је снимак објављен указује да бугарски истраживацки новинар изгледа стоји иза тог објављивања.

Дрецун је навео и да је Бугарска недавно бурно реаговала на присуство система С-400 на заједничким вежбама Србије и Русије, а указао је и на реакцију Атлантског савета у Бугарској.

Раније је, како подсећа, изнео податак у јавности да је у Скопљу формиран један маскирани обавештајни центар, где се налазе и припадници служби суседних земаља – као што су Северна Македонија, Хрватска, Бугарска.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести