Вулин: Евентуални напад на Србију била би висока цена 

БЕОГРАД: Војска Србије је данас довољно снажна да је одвраћаујући фактор и мало ко може и да размишља о томе да би напао Србију, а да за то не би платио веома високу цену, поручио је данас министар одбране Александар Вулин.
vulin, tanjug ministarstvo odbrane goran stankovic
Фото: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE - GORAN STANKOVIC/ bg
Министар је, у интервјуу за портал Пинк.рс, рекао да ћемо поред набавке шест мигова из Русије и 30 модернизованих тенкова Е72, добити још 30 оклопних возила пешадије.
"Надамо се да ћемо увести у наоружање још најмање седам различитих оружја и оруђа из наше производње. Припрема се 95 различитих пројеката да уђе у наоружање наше војске, од наше памети и наше одбрамбене индустрије. Дакле, војска ће се модернизовати у складу са највишим светским стандардима". 
Према његовим речима, Руска Федерација је наш велики спољнополитички пријатељ и већ је обезбедила заначајне донације, а очекује се да ћемо се идуће године концентрисати и на набавку нових хеликоптера М17 из Русије.
На питање да прокоментарише спекулације о договору са Белорусијом о испоруци нових мигова 29 и одбрамбеног система С300, Вулин истиче да се о тако озбиљним системима не може говорити у медијима.
"Било би заиста неозбиљно када би било ко од представника државе говорио о томе. Када одлучимо, ако одлучимо, верујте да ћете бити упознати. 
На питање да ли је Србија овом модернизацијом постала најјача или бар једна од јачих сила у региону, Вулин одговара - са ових шест мигова из Русије и са модернизацијом наша постојећа четири мига, са модернизацијом наше технике која је у копненој војсци, говорим и о тенковима и о артиљерији и о неким противваздухопловним системима за које радимо ремонт, па и модернизацију можемо да кажемо да смо, у најмању руку, равноправни свима у региону. 
"Значајно смо ојачали војну индустрију Србије. Влада Србије је уложила неких 50 милиона евра у развој одбрамбене индустрије, а то је мера која није рађена деценијама. Ми смо имали један дуг период планског уништавања одбрамбене индустрије Србије... Од 2012. године, баш када Александар Вучић постаје министар одбране одбрамбена индустрија почиње да се враћа, држава почиње да улаже и наша војна индустрија почиње да се појављује на светским тржиштима".
Како каже, продајемо оружје и муницију на свим светским тржиштима од САД преко Русије, арапских и афричких земаља - одбрамбена индустрија Србије се налази у читавом свету и веома је цењена. 
Вулин, такође, каже да ремонтни завод "Мома Станојловић" у Батајници има технологију којом је у стању да ради највећи део ремонта мигова и да самим тим можемо да понудимо то знање и другим армијама које у саставу имају мигове.
"Такође, радимо и ремонте хеликоптера, што је веома важно у цитавом нашем окружењу. Наставицемо да радимо на томе да Мома Станојловић постане регионални центар за поправку хеликоптера, а то би био заиста велики допринос за читаву нашу индустрију".
Министар каже и да ће када буде донет нови Закон о промету и производњи наоружања и војне опреме Јумко постати део одбрамбене индустрије Србије.
Одговарајући на питање да ли су могући ванредни републички избори, министар и лидер Покрета социјалиста је оценио да би све грађане Србије требало питати какву Србију заправо хоће.
"Мој став је да би требало одржати и ванредне републичке изборе, баш због свих ових притисака. Због свих оних који сматрају да Србију треба ставити под контролу и да Србија не треба да одлучује сама о себи. Када су притисци претешки и када су питања која се постављају овако судбоносна, онда је добро питати народ шта мисли и у ком правцу треба да се иде", навео је Вулин.
Истиче и да београдски избори неће бити избори за асфалтирање улица нити ко ће направити више паркова и ко ће окречити више фасада.
"То ће бити избори на којима ће се људи изјашњавати какву Србију заправо хоће. Мислим да би то требало питати не само грађане Београда већ грађане Србије", нагласио је Вулин.

Вулин обишао касарну Бањица 2

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Оперативни центар система одбране и том приликом захвалио председнику Републике Србије и врховном команданту Александру Вучићу на побољшању материјалног положаја припадника Војске Србије.

Он се у београдској касарни „Бањица 2“, у пратњи начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића и државног секретара Александра Живковића, уверио да Војска Србије извршава планиране задатке и да је стање у Србији редовно.
Министар Вулин захвалио је Влади Србије и председнику Србије и врховном команданту Александру Вучићу што је савладао бројне отпоре да сви припадници безбедносних структура, међу којима су и запослени у Министарству одбране и Војсци Србије, добију највеће повећање плата у држави.
Од првог јануара ове године сви припадници Министарства одбране, Војске Србије и читавог безбедносног сектора добиће увећање плата од 10 процената, рекао је министар Вулин, изразивши задовољство што се материјални положај припадника Министарства одбране и Војске Србије унапређује.
"Унапређује се кроз повећане плате, кроз повећане дневнице, кроз увођење солидарне помоћи. Унапредиће се и кроз масовну стамбену изградњу, али и више и важније чак од побољшања нашег материјалног положаја, јесте повећање угледа и односа читавог народа и свих структура према Војсци Србије, рекао је министар одбране нагласивши да Војска Србије вредно ради, сваког дана и сваког секунда, водећи рачуна о безбедности и сигурности читаве наше земле и сваког грађанина наше Републике", казао је Вулин.
Министар је истакао да све то доказује да је Војска Србије незаменљива у очувању нашег свакодневног живота.
"Снажна Војска Србије није гарант само мира Републике Србије, већ је гарант мира у читавом региону и у Европи", рекао је министар одбране закључивши да је Војска Србије спремна и способна да испуни сваки свој задатак, без обзира који је дан или задатак у питању, те да Војска Србије чува своју Србију, баш као што Србија воли и поштује своју Војску.
Том приликом, министар одбране је путем видео линка примио извештаје из оперативних центара Копнене војске, Команде за обуку и Ратног ваздухопловства и противаздушне одбране. 
Њему су, такође путем видео линка, извештаје поднели и старији национални представници из мировних мисија у Либану, Кипру и Централноафричкој Републици, обавестивши га да је стање редовно, да људство извршава мисијом дефинисане задатке и да су сви припадници Министарства одбране и Војске Србије који су у мировним мисијама безбедни.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести