Вулин: НАТО поштује неутралну и балансирану политику СРБ

БРИСЕЛ: Министар одбране Александар Вулин, који се налази у посети централи НАТО у Бриселу, изјавио је да Алијанса поштује позицију војне неутралности и балансирану политку Србије када су у питану односи са тм и другим војним савезима.
vulin, tanjug video
Фото: Александар Вулин, фото: Танјуг (Видео)

”Односи Србије и НАТО су врло добри”, изјавио је Вулин за Танјуг после посете седишту НАТО у Бриселу.

Министар Вулин се током разговора са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер захвалио на њеној подршци за политику неутралности и њеном разумевању политике Србије.

”Још једном сам поновио нашим домаћинима да Србија није заинтересована да постене члан НАТО савеза, нити било ког другог војног савеза, да ће наставити са политиком војне неутралности, али да ћемо водити рачуна да нашу сарадњу са НАТО савезом кроз Партнерство за мир унапређујемо и настављамо”, изјавио је Вулин.

Додао је да ће Србија у сарадњи са НАТО наставити да прихвата све оно што је корисно за нашу земљу и војску и народ.

Вулин је током боравка у седишту НАТО изразио и захвалност за учешће Алијансе у снагама КФОР-а нагласивши да се не сме умањити нити се на простору КиМ сме осетити недостатак утицаја КФОР-а.

”Србија не може да прихвати формирање војске Косова. То сматрамо безбедносном претњом и великим проблемом за читав регион”, поручио је Вулин.

Са помоћником генералног секретара НАТО Камилом Грандом министар Вулин је разговарао о наставку нормализације доњег слоја ваздушног саобраћаја изнад Косва и Метохије и како то постићи у складу са Резолуцијом 1244 и војно техничким споразумом, уз поштовање свих заинтересованих и потребе да се још један важан део живота уреди и нирмализује. Последица те релаксације биће нормализација цивилног ваздушног саобраћаја изнад простора КиМ.

У седишту НАТО у Бриселу кажу да средином новембра очекују посету и председника Србије Александра Вучића.

”Госпођа Готемилер је посебно захвалила председнику Вучићу на храбрости са којом води Србију као и унутрашњи дијалог када је у питању КиМ. Његова улога се веома цени овде”, закључио је Вулин.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести