Вулин позвао 53 министра да спрече формирање војске Косова

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин упутио је писма министрима одбране 53 земље у којима их је позвао да спрече најављено формирање такозване војске Косова и покушај прављења, како је навео, још једне паравојне формације на простору Косова и Метохије. 
vulin, tanjug
Фото: Александар Вулин, фото: Танјуг (Видео)

Вулин је тим поводом рекао да неосуђени терористи хоће да добију армију и да злочине за које нису били осуђени још једном понове, али, како каже, овај пут у форми армије. Наглашава да је за Србију је то апсолутно неприхватљиво и да би морало да буде неприхватљиво и за међународну заједницу. 

''Да нико не би могао да каже једног дана да није знао шта се дешавало на простору КиМ, послао сам писма министрима одбране 53 најважније земље света. У писму се јасно каже шта се спрема на КиМ, колико је опасно правити паравојску, колико је такозвана војска Косова нешто што може значајно да поремети стање мира на КиМ, али и у читавом региону'', истакао је Вулин.

Министар је нагласио да читав свет зна и мора да зна да се на КиМ покушава да створи терористичка организација која ће, каже, себе називати некаквом војском.''А прави се само из једног разлога - за обрачун са Србијом и за обрачун са Србима, ни због чега другог и ни због кога другог'', подвукао је Вулин.

Додао је и да се обратио својим колегама очекујући да ће они информисати своје владе, те да очекује од њих да ће заштитити међународно право, али и заштити војничку струку и професију.

''Јер ако се од исламске државе не прави војска, не може се правити ни од терористичке ОВК'', закључио је министар.

Вулин: У КЗБ стање мирно и под контролом Војске Србије

У Копненој зони безбедности стање је мирно и под потпуном контролом наше војске, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин након што је обишао припаднике 37. механизованог батаљона Треће бригаде Копнене војске у касарни „Топлички устанак" у Куршумлији, као и припаднике ВС у бази „Велики трн" у Копненој зони безбедности.

Вулин је припаднике Војске обишао са начелником Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Миланом Мојсиловићем."Све наше јединице испуњавају све своје задатке, спремне су да спроведу свако наређење и да заштите наш начин живота, мир и сигурност сваког становника Републике Србије", рекао је Вулин, а наводи се у саопштењу.

Командант 37. механизованог батаљона потпуковник Грујуца Вуковић истакао је да на бази „Велики трн“ припадници тог батаљона обезбеђују административну линију у зони одговорности базе.Основни задатак припадника батаљона и саме базе је спречавање илегалних прелазака преко административне линије. 

"На базу долази потпуно оспособљено, обучено и мотивисано људство. Сви припадници батаљона, а посебно састав базе на којој се налазмо, су оспособљени и спремни за извршавање свих задатака који су одедељени од претпостављене команде", нагласио је потпуковник Вуковић.

У касарни „Топлички устанак“ министар Вулин и генерал Мојсиловић присуствовали су приказу обуке 37. механизованог батаљона, а затим су обишли и спомен-обележје погинулим припадницима војске у агресији НАТО и богослужбени простор.У бази „Велики трн“ министар одбране и начелник Генералштаба присуствовали су приказу рада органа обезбеђења, а данашња посета била је прилика и за разговор са војницима на тој бази. 
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести