Вулин: Против насиља на улицама а за изборе као решење

БЕОГРАД:  Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је порука са колегијума Министарства одбране и Генералштаба да ће војска спречити сваки покушај државног удара упућена сваком ко би волео да Србија буде нестабилно и небезбедно место за живот.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/Ministarstvo odbrane, arhiva

БЕОГРАД:  Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је порука са колегијума Министарства одбране и Генералштаба да ће војска спречити сваки покушај државног удара упућена сваком ко би волео да Србија буде нестабилно и небезбедно место за живот и "свима који држе говоре да би војска требало да сруши терористичку власт".

Вулин је на ТВ Пинк рекао да у том саопштењу нема политике него само устава и закона, и да је упућено свима који се скупљају на улицама и трговима и који држе говоре да би војска требало да приклони неким демонстрантима и свима који би хтели да Србија буде небезбедна.

Он је рекао, како је навео, "као грађанин", да не жели да види сцене упада у РТС, да неко у Пинку страхује од упада, или да неко пребија жене, и додао је порука упућена према свакоме ко би нешто хтео да оствари насиљем. 

Вулин је рекао да људи у протестима на улицама нису његови непријатељи и да је "све у реду док не допусте да их уводе у РТС" и додао "само да не буде насиље на улицама, све остало може".

Говорећи о "уништавању градилишта " током протеста, Вулин је рекао да не разуме ту количину мржње према сопственом граду и додао да то може да буде предмет правосудног гоњења.

Он је рекао да су за њега увек решење избори и да их прижељкује, јер се ту види шта народ мисли о свакоме, и додао да се "тако то решава у демократским земљама".

На питање шта очекује од протеста у Београду најављених за 13. април Вулин је рекао да не очекује ништа и запитао се које су решење икада организатори протеста предлозили, и поново апеловао да не буде насиља и да се не разбија Београд јер није то заслужио. 

Вулин: Циљ Приштине је да испровоцира Србију

Министар одбране Србије Александар Вулин гостујући изјавио је данас после расписивања избора за српске општине на Косову и Метохији рекао је да прво треба сачекати шта ће рећи тамошњи Срби с КИМ данас у разговору с председником Србије Александром Вучићем. 

"Хајде да сачекамо да видимо шта ће рећи на првом месту Срби са Косова и Метохије. Александар Вучић никада није наређивао Србима са Косова и Метохије, него је разговарао с њима и упознавао их са ситуацијом, тако ће бити и овог пута", рекао је Вулин за ТВ Пинк. 

Он је рекао да неосуђени терористи воде Косово, и додао да је њихов циљ да испровоцирају да Србија уради нешто због чега би могли да "иду да плачу по свету", и да објашњавају да морају да буду помогнути, као 1999. године.

Вулин је рекао да они желе земљу без Срба, не желе гробове да им виде, ни цркву, и додао да се ради о неосуђеним злочинцима који воде Косово и који хоће да понове своје злочине.

"Не прави се војска ако нећете да ратујете", рекао је Вулин и додао да се на челу такозваног министарства одбране у Приштини налази човек који је правоснажно осуђен у Нишу за учесће у терористичкој групи која је убила пет војника на Кошарама 1999.

Коментаришући позиве на међусобно признање, Вулин је рекао да иако је Бриселски споразум који је био потписан раније водио ка признању, Александар Вучић је успео да се избори да се крене испочетка и додао да би Приштина спровела споразум да је то у интересу њихове независности, а као пример је навео неформирање заједнице српских општина. 

Никад више да нам други пишу историју

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас, поводом синоћне премијере филма о бици на Кошарама увреме НАТО агресије 1999, да Србија никада више неће дозволити да други пишу њену историју и најавио да је ће ускоро бити премијера и филма о бици на Паштрику исте године. 

у интервјуу за РТС, он је подсетио д је филм о јунацима са Кошара снимљен после 20 година и да раније њени учесници нису смели да причају о томе. 

"Никад више нећемо дозволити да нам други пишу историју, а без књига, филмова, прича и споменика, ''други ће нам је писати'', рекао је Вулин.

Он је рекао да тадашња СРЈ није победила НАТО, али није ни капитулирала, и додао да захваљући борцима у биткама на Кошарама и Паштрику није дошло до копнене интервенције 1999. године, јер је "агресор видео са каквим отпором ће се суочити, па је одустао". 

Вулин је оценио да је до 2012. године плански рађено да се уништи Војска Србије, а од када је садашњи председника Александар Вучић тада постао министар одбране, војска се наоружава и опрема, а плате су веће него 2008. године и држава се не стиди своје војске, тако да се ствари мењају на боље. 

"Србија мора да води рачуна о себи по први пут у историји", рекао је Вулин и додао да је обавеза да се заштите Србе где год живе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести