Вулин: Србија одлучно против такозване војске Косова

КОПАОНИК: Србија је одлучно против такозване војске Косова и учиниће све што може да до формирања такве паравојске не дође, изјавио је министар одбране Александар Вулин. 
vulin, tanjug
Фото: Александар Вулин, фото: Танјуг (Видео)

Појава наоружаних група људи који ће себе представљати као војска, а којима командују људи који тврде да ће “стићи до Ниша” и којима командују, или би командовали људи који су врло често оптужени за најстрашније ратне злочине, не може бити допринис миру и стабилности у региону, изјавио је Вулин на Копаонику, где је обишао припаднике Министарства одбране и Војске Србије који се налазе на обуци у зимским условима.

Он се упитао која би била сврха такве “војске” на простору на коме се налазе хиљаде најобученијих припадника КФОР из изузетних армија, добро опремљених и којима се добро командује. 

Како ће некаква нова формација учинити оно што не могу све те хиљаде припадника најбољих војски света. Како ће некаква војска којом командује Агим Чеку омогућити мир на Косову и Метохији и од кога ће бранити ту јужну српску покрајину. Од Србије чији је део, од КФОР на том простору, или од Срба на КиМ, запитао се Вулин.

Он је, такође, позвао међународну заједницу и Европску унију да заузму подједнако гласан став када је у питању формирање војске на простору јужне српске покрајине, противно Резолуцији 1244, националном и међународном праву.

Нису ни све земље НАТО за формирање војске на КиМ, нису за то ни све земље Европске уније, јер разумеју да формирање некакве илегалне војне организације на КиМ може да угрози мир и стабилност читавог Балкана, истакао је Вулин.

Он је, такође, додао да је веома захвалан Русији на принципијелном ставу о формирању такозване војске Косова, као и уопште односу Русије према КиМ, територијалном интегритету и суверенитету Србије и подршци за све наше спољнополитичке приоритете. 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести