Зафрановић: Без кајања за Јасеновац, остаје простор за мржњу

БЕОГРАД: Док неко не клекне у Јасеновцу и не затражи опрост за злочине као што је то учинио Вили Брант у Аушвицу верујем да ће остати простор за нове мржње и ратове у региону, казао је Тањугу редитељ Лордан Зафрановић. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Један од најзначајнијих филмских аутора јуословенске кинематографије гост је Београда где присуствује дводневној конференцији посвећеној великану филмске критике Ранку Мунитићу у организацији Филмског центра Србије. 

Зафрановић истиче да је мало разочаран околностима које коче снимање његовог "Ðеца Козаре". 

"До сада смо два пута аплицирали на конкурс Филмског центра Србије и оба пута је наш филм одбијен. Нисмо добили средства али сам сигуран да ћемо у наредном периоду набавити новац и почети снимање остварења "Ðеца Козаре". Верујем да ће и Србија наћи начин да нам помогне, јер је реч о злочинима над српском децом". 

Он је сигуран да би његов нови филм имао велики успех у иностранству. 

"Тај филм нам је итекако потребан данас. Миграције људи у целом свету изазване су ужасним ратовима, а страдање деце Козаре у усташкој НДХ је један од најмрачнијих злочина у историји Европе у којој данас живимо", казао је Зафрановић. 

Славни редитељ ће сутра бити гост београдског ЦЗКД поводом обележавања 40 година од снимања његовог филма филма "Окупација у 26 слика". 

Осим њега у разговору са публиком после пројекције филма учествоваће Тања Бошковић, Душица Жегарац, Иван Клеменц, Франо Ласић, Борка Павићевић, Филип Давид и Срђан Вучинић. 

Зафрановић напомиње да је филм "Окупација у 26 слика" у зрелој кинематографији која се борила са различитим нивоима цензуре. 

"Сваким филмом освајали смо мали део слободе у Југославији. Ипак неколико година пре распада југословенска уметничка сцена је достигла врхунац. Музика, сликарство, књижевност, филм били су плод епоха која је створила околности за изузетна уметничка дела. Тако је настала и моја "Окупација у 26 слика" казао је Зафрановић.

За себе каже да припада групи уметника која се забринула седамедесетих година прошлог века да би се зло агресивног национализма могло поновити у Југославији.

"Зато сам уметничким криком какав је филм "Окупација у 26 слика" желео да укажем на ту опсаност. Сећама се свог зарочарања вестима које стижу из Југославије када сам у Паризу завршавао филм "Тестамент" о суђењу Андрији Артуковићу минситру у влади НДХ који је потписао расни закон којим је била отворена палета злочина над недужним људима од стране усташког режима", казао је Зафрановић. 

Према нејговим речима, "Окупација у 26 слика" је изузетно актуеалн филм и у данашње време. 

"У Хрватској се сете теме мог филма само када је обележавање неке годишњице у Јасеновцу иначе је све покривено дипломатским флоскулама. Док неко не клекне у Јасеновцу и не затражи опрост за злочине као што је то учинио Вили Брант у Аушвицу верујем да ће остати простор за нове мржње и ратове у региону", закључио је Зафрановић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести