Захарова: Умешани у трговину органима морају бити кажњени

МОСКВА: Потпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова саопштила је данас, поводом усвајања резолуције Скупштине Албаније којом се одбацују оптужбе за трговину органима током рата на Косову из извештаја Савета Европе, да Русија остаје при свом ставу да се умешани у ове злочине морају суочити са оштром и праведном казном.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Албански парламент усвојио је резолуцију којом се оспоравају оптужбе у вези са трговином органима на Косову и у Албанији. Остајемо чврсти при свом ставу да се они који су умешани у ове злочине морају суочити са оштром и праведном казном", навела је Захарова на Твитеру.

Скупштина Албаније једногласно је 21. јула изгласала резолуцију којом се одбацују оптужбе за трговину органима током рата на Косову из извештаја Савета Европе.

Резолуција ће у септембру бити достављена Савету Европе, од којег се тражи да се дистанцира од, како се наводи, "недоказаних оптужби међународних истрага, јер 11 година од састављања извештаја, тврдње нису доказане''.

Од Парламентарне скупштине Савета Европе се овим документом
тражи да сачини накнадни извештај и размотри резолуцију.

У извештају из 2010. године, који је саставио тадашњи швајцарски сенатор Дик Марти а одобрила Парламентарна скупштина Савета Европе, тврди се да су лидери ОВК били умешани у трговину органима током конфликта 1998-1999. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести