Жунић: СНСД о молби Вучића у наредних неколико дана

БАЊАЛУКА: Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић најавио је да ће се врх ове странке састати у наредних неколико дана и разговарати о молби председника Србије Александра Вучића да српски политички представници учествују у раду заједничких институција БиХ.
banjaluka
Фото: Tanjug (video, arhiva)

Жунић је за бањалучки Глас Српске истакао да коначну одлуку о томе може донети само парламент Српске.

Очекује, каже, да и овог пута буде постигнут консензус српских странака.

Скупштина Републике Српске би, каже, о томе могла бити одржана већ почетком фебруара.

Он је истакао да би у разговоре, будући да је реч о стратешкој одлуци требало да се укључе представници свих парламентарних странака.

Председник Србије Александар Вучић је током прошлонедељног сусрета са српским чланом Председништва БиХ Милародом Додиком у Београду сугерисао да се представници Српске врате у заједничке БиХ институције и оданде бране интересе Републике Српске.

Жунић истиче да се председик Вучић никада директно није мешао у унутрашње ствари Српске и одлуке које је доносила, али је, каже, увек био заинтересован и забринут за њен положај у оквирима дејтонске БиХ, што је уосталом и сада показао.

Упитан како гледа на то што су у ФБиХ све ово назвали неким новим политичким перформансом "српске стране", Жунић је навео да сви потези који долазе од српске стране унапријед буду осуђени.

Према његовим речима, ставови појединих бошњачких политичара немају апсолутно никакве везе са политичком логиком, већ им је једино циљ да додатно закомпликују ионако компликоване односе у БиХ.

"Куну се у БиХ, а залажу се да нам међународни актери кроје унутрашње уређење, што је држи у једној пат позицији, а то никако не може бити добро за грађане. Српска је за конструктивно решење ове политичке кризе, али бојим се да у другој страни немамо саговорника", навео је Жунић.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести