Арена спремна за рекорде

Европско дворанско првенство у атлетици, које почиње у петак у Београду, биће најбоље организовано у историји тог спорта на континенталном нивоу.

То је закључак учесника конференције одржане у Скупштини града Београда.

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је да је Београд у наредна три дана добио прилику за нову промоцију спорта у Србији, али и земље.

- Београд ће бити домаћин великог спортског спектакла, хиљаде гостију из Европе биће гости првенства у атлетици. Први пут искористићемо малу дворану у Комбанк арени, после 10 година и она ће касније бити у функцији. Ово је сјајна прилика за промоцију наше земље, града и спорта, много смо радили на томе - рекао је Мали.

Мали је подсетио да је Београд доказан организатор спортских такмичења, што се видело на континенталним шампионатима у ватерполу и футсалу.

- Сви који дођу у Комбанк арену биће импресионирани амбијентом. Београд је показао да је способан да прави велике догађаје и буде прави домаћин. Надам се да ће српски такмичари освојити велики број медаља.

Председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић захвалио је Влади Србије, министартсву омладине и спорта и Граду на помоћи да се одржи Европско првенство у Београду.

- Причао сам да ће бити једно од најбоље организованих Европских првенстава, а сада смо све те сумње разбили. Биће првенство са највише појединаца у историји наше земље, учествоваће преко 800 атлетичара, акредитован је велики број медија широм Европе и све је спремно за велики догађај -  рекао је Јевросимовић и додао да ће Београд бити кандидат и за Светско првенство 2020. године.

Први човек Европске атлетске федерације Свен Арене Хансен поручио је да је Комбанк арена најбоља затворена дворана у којој је био у животу.

- Велико ми је задовољство што сам у Београду, желим да захвалим градоначелнику Синиши Малом на сјајној организацији. Био сам на много шампионата од 1996. године и видео много дворана, али Арена у Београду је најбоља. Први пут сам у Србији и одушевљен сам - рекао је Хансен.

Европско првенство у атлетици, 34. по реду, почиње данас и трајаће до недеље.
С. Р.

Наши на ЕП

На предстојећем Европском атлетском првенству у дворани, које се одржава у Комбанк арени, учествоваће и 12 наших атлетичара. И то: Ивана Шпановић (скок удаљ), Асмир Колашинац (кугла), Амела Терзић и Горан Нава (1500 м), Тамара Салашки и Милош Раовић (400 м), Лазар Анић и Страхиња Јованчевић (скок удаљ), Михаил Дудаш (седмобој), Душан Макевић (3000 м), Милица Емини (60 м препоне) и Милана Тирнанић (60 м).

Анић и Јованчевић први на залетишту

Првог дана, такмичења на Европском првенству у атлетици чак осам наших атлетичара ће наступати. Прво ће наступати Лазар Анић и Страхиња Јованчевић од 9.40 часова у квалификацијама скока удаљ (финале је у суботу од 19.32). Потом ће од 9.45 сати Тамара Салашки покушати да избори полуфинале у трци на 400 метара, а ако јој то пође за руком, трчаће истог дана за финале у 17.45 сати. Финале у тој дисциплини заказано је за суботу од 19.58 сати.

У петак ће на стазу и Милош Раовић, такође у трци на 400 метара. Квалификације су заказане у 10.20 сати, полуфинале истог дана од 18.05, а финале у суботу од 20.33 часова.

Првог дана ЕП у Београду такмичиће се и Милица Емини у трци на 60 метара препоне од 12.45 часова, полуфинале је од 16.30, а финале од 19.55 часова истог дана.

У поподневном програму у петак настпаће и Амела Терзић у трци на 1.500 метара од 17.05 сати, а ако избори финале, трчаће у суботу од 19.45 сати. После ње у дисциплини 3.000 метара наступаће Душан Макевић (од 18.25 часова), а финале је заказано за недељу од 16.55 сати. Наступ српских атлетичара првог дана заокружиће Горан Нава, који ће од 19.15 покушати да избори пласман у финале на 3.000 метара, које је заказано за суботу од 20.18 часова.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести