Белгија демонстрирала игру потребну за елиминацију Бразила 2:1

У другом четвртфиналном дуелу Светског фудбалског првенства у Русији, у Казању су се састале репрезентације Бразила и Белгије, а Црвени ђаволи су поновили успех своје најславније репрезентације из 1986, пласиравши се попут њих у полуфинале СП, након што су храбром и квалитетном игром победили резултатом 2:1 и послали Бразилце раније кући.
d
Фото: EPA/ROBERT GHEMENT

Утакмица је почела међусобним испипавањем снага, без превисоког темпа али су Белгијанци врло брзо укњижили чак три шута ка голу противника, док су најбољу прилику у уводном делу имали Бразилци, погодивши у 8. минуту стативу после одлично изведеног корнера на прву стативу, готово на идентичан начин како су против Србије постигли први погодак.

У 13. минуту Белгија је повела 1:0! Црвени ђаволи су извели корнер, а лопта из угла упућена на прву стативу је погодила у раме Фернандиња и тако скренула у бразилску мрежу.

Ипак, ово рано вођство није дало крила Белгијанцима, него су они и даље наставили да играју своју игру као да се баш ништа није догодило и може се рећи да је у наставку више прилика имао бразил али је белгијски голман Куртоа сјајно чувао своју мрежу.

Фото: ЕПА/WALLACE WOON

А онда је у 31. минуту уследио потпуни шок за Бразилце који су у нападу изгубили лопту а контру је сјајно повукао Лукаку, фуриозно предриблао тројицу играча кроз средину и пребацио лопту на десну страну ка Де Брујнеу, који је са ивице шеснаестерца топовски пуцао у супротни угао, довевши Белгију до сјајних 2:0 после само пола сата игре. Занимљиво је да је ово био тек први шут Белгијанаца у оквир гола, иако су до тада већ водили, али аутоголом Бразилаца.

Фото: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Бразил је од почетка другог полувремена кренуо још офанзивније, свестан да више нема шта да изгуби и да им је брз гол почетком другог дела игре императив ако желе да остану у игри. Имали су неколико добрих прилика али нису успели да их искористе. Још ближи голу су били у 55. минуту, када је српски судија Мажић након једног старта над бразилским нападачем у шеснаестерцу Белгијанаца зауставио игру и хладнокрвно позвао ВАР собу на консултације. На поновљеним снимцима је деловало као да је контакта заиста било али из ВАР собе стиже негативан одговор и игра је настављена без досуђеног пенала за Бразил.

Нападали су Бразилци, сакупивши читавих 20 удараца ка голу противника али лопта никако није хтела у гол, све док није остало само 15-ак минута до краја утакмице. Сламку наде Бразилцима доноси у 76. минуту Ренато Аугусто, који се најбоље снашао између двојице бекова репрезентације Белгије и напокон успео да савлада голмана Куртоу. Исти играч је у 81. минуту имао феноменалну прилику за изједначење! Севнула је контра Бразилаца а завршни ударац је имао Аугусто са 16 метара по средини али је лопта отишла мало поред стативе већ савладаног голмана Белгије.

Фото: ЕПА/Marcelo Chello

Белгијанци као да су својом игром помагали покушајима Бразилаца да изједначе јер нису одустајали од своје препознатљиве нападачке игре чак ни у финишу утакмице, што је остављало пуно простора за опасне констранападе Бразила. Неимар је после једног контакта у казненом простору поново пао и тражио пенал у 91. минуту али је судија Мажић само одмахнуо руком. Неимар је у 94. минуту сјајно гађао горњи десни угао белгијског гола али је Куртоа поново феноменално интервенисао, направивши можда и најлепшу параду на досадашњем шампионату. Нису Бразилци одустајали до краја али овога пута се није поновило чудо као против Костарике, када су у зауставном времену постигли чак два гола и резултат је остао непромењен: 2:1 за Белгију, која је потпуно заслужено победила и пласирала се у полуфинале.

Репрезентација Бразила не памти када је последњи пут од некога примила два гола, што се, како се показало, био онај неопходни рецепт за победу над овом екипом и њену елиминацију са СП, док Белгијанци сада већ најозбиљније истичу кандидатуру за наслов светског првака...

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести