Буач: Плаћамо данак летошњим лошим потезима

Како се приближава завршетак јесењег дела сезоне, фудбалери Војводине све очигледније тону у кризу.
Vladimir Buac/J. Grlic
Фото: Ј. Грлић/ Владимир Буач

Уосталом, подаци су јасни: у последњих пет првенствених кола црвено-бели су забележили само једну победу, два пута су играли нерешено и претрпели једнак број пораза. Утисак је да је последњи неуспех, доживљен у утакмици с Бачком у суботу поподне на стадиону “Славко Малетин Вава”(1:0), упалио лампицу за аларм и указао на то да нешто и те како не штима у тиму. Пораз као пораз саставни је део спорта и не треба га трагично доживљавати. Напротив, треба сагледати околности које су до њега довеле и настојати да се неутралишу уочене слабости. У случају Војводине, међутим, међу играчима све јасније може да се уочи жеља да јесен прође, а с њом и све чешће мучење пре свега на физичком плану.

- Јасно је да се налазимо у периоду кризе резултата, али и наше игре - рекао је шеф струке Владимир Буач. - Уз то, појединци нас напуштају из разноразних разлога и суочавамо се с проблемима проналажења замена на одређеним позицијама, у ситуацијама када имамо суспендовне или повређене играче. Од када сам преузео тим понављам да је у Војводину доведен велики број странаца који квалитетом нису оправдали наша очекивања и очекујем да с њима ускоро споразумно буде раскинута сарадња. Уз то, у самом финишу прелазног рока доведени су и играчи који су били потпуно неспремни, или који су имали малу минтажу у екипама из којих су стизали.

На које играче конкретно мислите?

- Од странаца очекивања нису оправдали Алвеш, Аврамовски, који је сада и суспендован, Бурековић који је напустио и тужио Војводину, па Бемпах, Френсис... Што се домаћих играча тиче, криза најбоље може да се примети баш сада, када се полусезона ближи крају. Можда најбољи пример је Немања Суботић, који је, без сумње, веома добар фудбалер, али се лако уочава да летос није имао паузу када је из Прве лиге стигао у суперлигашки клуб у којем су очекивања много већа, па сада не личи на себе самог с почетка сезоне. Немамо довољан број играча, све је теже и теже саставити тим, што речито говори о чињеници да је летошњи прелазни рок одрађен - катастрофално. Играчи су довођени без плана, гомилани на појединим позицијама, док на другим местима сада немамо добрих решења.


Деветак је наша будућност

После грешке Младена Деветака, најмлађег члана стартне поставе Војводине у утакмици у Бачкој Паланци, Лука Луковић је постигао гол који је Бачкој донео сва три бода.

- Деветак је млад момак, фудбалер пред којим је лепа будућност и који има моје пуно поверење - нагласио је Буач. - У савременом фудбалу не постоји лак начин да неки дечак постане врстан играч и свако, па и Деветак, мора да ментално ојача, јер грешака ће још бити.


После пораза у Бачкој Паланци, најавили сте шок-терапију пред утакмицу с Борцем,шта сте конкретно под тим мислили?

- Играчи су међу собом већ обавили разговор, а данас ћемо сести сви заједно - првотимци и чланови стручног штаба и имаћемо озбиљан састанак. Неће бити никаквих радикалних потеза, јер чврсто стојим иза тврдње да су играчи најмање криви за ситуацију у којој се налазимо. Клуб је још увек у транзицији, пуно тога се у њему дешавало и били смо најчешће препуштени себи самима. Када ствари не иду у жељеном смеру, на видело избијају многи проблеми. Надам се да су играчи међу собом рашчистили нека нефудбалским стварима проузрокована неслагања, а морам да напоменем да је кроз клуб прошло у протеклом периоду пуно људи који су били руковођени различитим интересима. О њима (интересима) не желим ни да размишљам, јер ме, као шефа стручног штаб, занимају искључиво интереси ФК Војводина.

На који начин ћете покушати да превазиђете проблеме и савладате Борац?

- Морамо под хитно да се прегрупишемо, јер овај тим је у првом делу полусезоне остваривао веома добре резултате и баш зато од тренутног посртања не желим да правим никакав баук. Понављам, када се у обзир узму све ствари које су се у клубу дешавале ове јесени, ово није трагедија, али морамо одмах да реагујемо, јер нам је утакмица с Борцем јако важна. Биће одређених промена у тиму, то је сигурно и од момака који у среду истрче на травњак стадиона “Карађорђе” очекујем да позитивно реагују и зауставе низ утакмица у којима нисмо победили - најавио је Владимир Буач.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести