ФСС: Све спремно за старт са ВАР технологијом

БЕОГРАД: Фудбалски савез Србије (ФС С) саопштио је да је све спремно за ВАР технологију, која ће се од првог кола сезоне 2021/22 примењивати на свим теренима Суперлиге Србије.
Фудбалски савез Србије
Фото: Фудбалски савез Србије

Како се наводи, после захтевног процеса имплементације који је започео у октобру 2019. године и који је обухватио едукацију судија по строгим и прецизним стандардима ФIФА, адаптацију простора за ВАР собе у Спортском центру у Старој Пазови и велики број детаљних проба и симулација, стекли су се сви услови да најквалитетније такмичење стане у ред са најразвијеним лигама широм Европе у којима судије могу да рачунају на помоћ видео-технологије.

"Све је лиценцирано и више него спремно за почетак првенства“, рекао је Iгор Радојчић, једини лиценцирани ВАР инструктор за територију Србије и човек који је од самог старта био укључен у процес имплементације ВАР система у Србији.

"Оно што је најважније, спремне су и судије за овај нови изазов у својој професионалној каријери. Iмаћемо од првог кола новог првенства ВАР технологију на свих осам утакмица елитног ранга такмичења. То је резултат дугог и напорног процеса који је стартовао пре две године када смо угостили колеге из ФIФА и Међународног борда. Обилазили смо касније наше другаре из региона, пре свега из Хрватске и Грчке, ја сам у више наврата био у Турској, скупљали смо искуства и на крају цео пројекат успешно привели крају. Свима који радимо у ФСС мора да импонује чињеница да су људи из УЕФА и ФIФА који су били у Старој Пазови констатовали да имамо један од најлепших и најмодернијих ВАР центара у Европи. Ово је централизован систем, све се налази на једном месту и све утакмице ће се пратити из овог простора у Старој Пазови. То знатно олакшава посао, а слично је било током Светског првенства у Русији и током последњег Европског првенства када су централне ВАР собе биле у Москви односно у Ниону“.

Радојчић искључује могућност било каквог пеха током примене видео технологије на теренима Суперлиге Србије.

Фото: Фудбалски савез Србије/Игор Радојичић

"Што се тиче нашег ВАР центра у Старој Пазови, нема разлога за бригу. Ако дође до евентуалног нестанка струје, имамо такве агрегате и такве системе да би се проток електричне енергије наставио истог секунда и практично се ништа не би ни осетило. Све је направљено по најсавременијим стандардима и једини проблем може да се догоди на самом стадиону или на траси сигнала од стадиона до ВАР центра. Али ако сигнал стигне до ВАР собе у Старој Пазови, то је то, нема простора за било какав проблем и потешкоћу“.

Искуства са последњег Европског првенства, као и са неких важних утакмица у Лиги шампиона и Лиги Европе прошле сезоне, јасно указују на чињеницу да ВАР систем не подразумева аутоматски стопостотну успешност у примени судијских одлука.

"Јавност мора да схвати да увођењем ВАР технологије не решавамо све проблеме. Биће и даље појединачних грешака, као што их има у свим другим такмичењима. Ни технологија није свемоћна, Европско првенство је најбољи пример. Било је укупно 17 или 18 ВАР интервенција током целог шампионата, углавном за битне детаље попут офсајда или казненог ударца. Замислите тај распон грешака и утицаја на резултат, да су судије биле препуштене саме себи и да нису могле да гледају поновљени снимак.Суштина је да се смањи простор за сумњу у одређену судијску одлуку, а грешака ће бити и даље јер ВАР нема право да интервенише у свакој ситуацији. Постоји јасан протокол, од изузетне је важности комуникација између ВАР собе и судије на терену. Сигуран сам ће се у новој сезони више причати о фудбалу и лепим головима, а не о суђењу и спорним ситуацијама".

Поводом почетка примене ВАР технологије у српском фудбалу, огласио се и генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић.

"Ово је значајан дан за српски фудбал. Iмплементација и примена ВАР технологије говоре о томе да идемо у корак са светом и да нам је жеља да од Супер лиге Србије створимо једно квалитетно и модерно такмичење. Подсетићу да је на почетку пројекта формиран пројектни тим који су поред људи из ФСС, Заједнице суперлигаша и Судијске комисије, чинили и стручњаци из Телекома Србије који је генерални спонзор ФСС и са телевизије Аренаспорт", рекао је Шурбатовић.

"У протекле две године урађен је огроман посао и користим прилику да се захвалим свима који су допринели имплементацији ВАР система на стадионима широм Србије. Такође, велику захвалност дугујемо људима из других савеза, који су нас на почетку реализације пројекта примили у својим срединама, дали нам иницијалне информације о функционисању ВАР система са којим су они у том тренутку имали много више искуства, указали нам на могуће потешкоће, дали одређене идеје и много нам помогли да овај посао изгурамо до краја. Данас можемо да се похвалимо најмодернијим ВАР центром са четири ВАР собе у СЦ ФСС у Старој Пазови, али нећемо се на томе зауставити. Планирамо да наставимо са усавршавањем и да судијама још више олакшамо посао када је реч о дељењу правде на теренима Линглонг Тире Супер лиге Србије“.

Од самог оснивања пројектног тима крајем октобра 2019, Телеком Србије је почео са низом активности да би ВАР технологија постала стварност за српски фудбал.

"Сезона 2021/22 биће историјска за српски фудбал јер ће се у њој први пут користити ВАР технологија“, каже специјалиста за пословна решења у Компанији Телеком Србија Сања Петерка.

"Планирање и изградња оптичке инфраструктуре, на 24 локације широм Србије, захтевала је ангажовање радника Телекома, практично из свих делова Србије. Сви су узели учешће у планирању и доградњи нових пасивних и активних ресурса. Корона нас је све успорила. Међутим, када је ФСС изабрао централизован ВАР систем, са главним центром са 4 ВАР собе у кући фудбала у Старој Пазови, кренули смо у израду и имплементацију сложеног техничког решења за телекомуникациони транспорт сигнала са занемарљивим кашњењем, које ће највише одговарати централизованом ВАР систему. Сада, у јулу 2021, после завршених тестирања, сан је постао стварност и Супер лига Србије може да се похвали најмодернијим алатом за суђење у 21. веку. Захваљујем се пре свега свим мојим колегама у Телекому Србија, који су неуморно радили на овом пројекту. Драго нам је да имамо и ово драгоцено искуство, које Телеком Србија само утврђује као водећег телекомуникационог провајдера у Србији и региону“.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести