Учинак фудбалера Војводине у прошлој сезони кроз призму бројки

Фудбалери Војводине налазе се на (кратком) летњем одмору, који ће потрајати само до 3. јуна, када је заказана прозивка за нову сезону. 
filip malbasic, Dnevnik/Jelena Grlić
Фото: Dnevnik/Jelena Grlić/Ilustracija

Осврнућемо се овог пута, кроз призму статистике и бројки, на учинак црвено-белих у такмичарској години, у којој су освојили треће место и обезбедили ново учешће у квалификацијама за Лигу Европе.

У првом делу сезоне, Вошу је с клупе предводио тренер Ненад Лалатовић, док су се у пролећном наставку у тој улози смењивали Драган Ивановић, Александар Веселиновић и, на крају, Радослав Батак. Новосађани су стигли и до полуфинала Купа Србије, у којем их је на путу ка утакмици за пехар зауставио Партизан. Јесенас је стандардан на голу био Марко Кордић, који је чувао мрежу новосадског тима сваки од 1.890 минута, у 21 утакмици коју су одиграли. У наставку сезоне, међутим, дошло је до рокаде, па је повратник из редова комшијског Пролетера Емил Роцков  постао први голман и стајао је на последњој линији одбране у свих 16 сусрета (укупно 1.440 минута).

Највише утакмица одиграли су капитен Никола Антић и први стрелац Филип Малбашић. Њих двојица уписали су по 35 дуела (од 37), с тим што је леви бек на терену провео рекордних 3.129 минута (89,4 у просеку). Малбашић је имао 2.992. минута (85,5), али је занимљиво то да је испред њега био Иван Лакићевић, који је на 34 утакмице остварио 3.034 минута (89,2). Следе Дејан Мелег, Александар Палочевић и Никола Трујић, који су одиграли по 32 сусрета, с тим да је Мелег на терену био 2.549 (79,6), Палочевић 2.447 (76,5), а Трујић 2.236 (69,8) минута. Даље се ређају: Богдан Планић са 28 утакмица и 2.358 минута (84,2), Дарко Пушкарић са 26 утакмица и 2.311 минута (88,8), Душан Јованчић са 25 мечева и 1884 минута (75,6) итд.


Вошу пратило 118.700 гледалаца

У 37 одиграних првенствених рунди, када је играла екипа Војводине, на трибинама се нашло укупно 118.700 гледалаца и она је била трећа по посети. Међутим, просек од само 3.208 љубитеља фудбала више је него мршав, а забрињавајуће звучи податак да се на стадиону “Карађорђе” нашло укупно тек 2.878 навијача у просеку..


Укупно је дрес Војводине носило 36 играча, а најефикаснији међу њима био је Филип Малбашић, који се 16 пута уписао у листу стрелаца. Тим скором, овај играч је поделио треће место у укупном билансу, заједно с Огњеном Мудринским (Спартак), Огњеном Ожеговићем (Чукарички) и Милошем Бојовићем (Младост), занимљиво све бившим нападачима управо новосадске екипе. Малбашића следе на клупској листи Палочевић са 9, Мелег са 8, Трујић са 6, Ашћерић са 4, Трифуновић, Јованчић, Владимир Ковачевић и Синиша Бабић са по 2 гола, док су једном ривалске мреже тресли: Лазар Зличић, Маслаћ, Пушкарић, Спремо и Станојевић, играч Новог Пазара, који је постигао аутогол.

Новосађани су предњачили по броју добијених црвених картона. Арбитри су чак деветорицу младића у пола црвеним, а пола белим дресовима пре времена удаљавали с терена, па су искључени били: Владимир Ковачевић и Планић (по два пута), Јованчић, Пушкарић, Максимовић, Маслаћ и Антић. Истовремено, играчи Војводине зарадили су 75 жутих картона, при чему су најчешће опомињани били  Малбашић, Пушкарић и Антић (по 7 жутих карти), В. Ковачевић (6), Трујић, Јованчић, Планић и Спремо (по 5), Максимовић (4), Трифуновић и Вукасовић (по 3) итд.


Филип по укусу навијача

Навијачи новосадске Старе даме, окупљени на сајту www.fkvojvodina.com, за најбољег играча сезоне изабрали су Филипа Малбашића. Он је, с 20 постигнутих голова на 43 утакмице у свим такмичењима, уједно био и најбољи стрелац тима у прошлој сезони. Играјући углавном на позицији крила или најистуренијег нападача, успео је да оствари и шест асистенција.


На крају, новосадски тим у 37 одиграних кола остварио је 22 победе, 6 ремија и 9 пораза, уз гол-разлику 58:31. Просечно су играчи Воше постизали 1,56, а примали 0,83 гола. Били су трећа екипа по ефикасности (иза Црвене звезде која је постигла 93 и Партизана са 78 голова), док су имали другу најбољу одбрану. Једино је Партизан примио мање погодака од њих (само 22). 

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести