Зрењанинац Иван Микалачки, фудбалски судија у највишем рангу такмичења

Фудбалски савез Србије објавио је листу судија, помоћника и посматрача суђења Супер лиге, за сезону 2020/2021. а на списку су и тројица Зрењанинаца.
Приватна архива/Иван Микалачки
Фото: Приватна архива/Иван Микалачки

Један од њих је тридесетогодишњи Иван Микалачки, који је на листи прве групе помоћних судија. Остала двојица су посматрачи суђења Бранко Павловић и Драган Симић.

Од када су своје судијске каријере завршили некадашњи интернационалац Бранко Павловић и садашњи председник организације судија Саша Богићевић, Зрењанин није имао судију у највишем рангу такмичења. Напредовање Ивана Микалачког је први пробој неког зрењанинског судије после 15 година, када је реч о Супер лиги.

По наводима Стручне струковне организације судија Фудбалског савеза Града Зрењанина, Микалачки је Школу за фудбалске судије похађао 2004. године. Био је један од најмлађих кандидата у Србији икада. Звање судије приправника, као и судије треће категорије, стекао је већ са 16 година, у складу са судијским прописима.

На почетку каријере волонтерски је делио правду на теренима у Зрењанину и околини, на утакмицама свих узраста млађих категорија, и ту је испекао занат. Како је онда, као што је и данас, био приметан дефицит судијског кадра у нашем граду, отвориле су му се прилике да арбитрира на великом броју утакмица. До 2008. године судио је утакмице градских фудбалских лига, а потом је био уврштен на листу судија Подручне фудбалске лиге, на којој је 2010. године стекао звање фудбалског судије друге категорије.

Већ наредне сезоне напредовао је на листи судија војвођанских фудбалских лига. Почетак његове друге сезоне на овом рангу такмичења представља и својеврсну прекретницу у његовој судијској каријери. Те године, наиме, на четвтром рангу такмичења уведена је подела листа судија на главне и помоћне. У консултацији са старијим колегама, Микалачки се определио да постане помоћни судија.

Већ наредне сезоне поново напредује, овог пута у Српску лигу група Војводина. На овом степену проводи четири сезоне. У међувремену стиче највише национално звање фудбалског судије прве категорије. На почетку сезоне 2017/2018. поново напредује, и то у Прву лигу Србије, где се задржава три такмичарске године. Од почетка текуће сезоне Микалачки је уврштен на листу прве групе помоћних судија Супер лиге. С обзиром на то да има 30 година, а фактички већ 16 година искуства у струци, налази се на половини каријере и имаће прилику да оствари и највише домете.

– Зарад изградње каријере, процеса који и даље траје, одлучио сам да путујем током студија, које су биле везане за главни град. Учинио сам то како бих могао да се посветим стручном усаврашавању и раду у зрењанинској организацији судија. Као студент сам засновао и први радни однос. Након завршетка студија, и у пословном смислу, одлучио сам да ми база буде родни град – каже Микалачки.

Током свог досадашњег чланства у судијској организацији, Микалачки је десет година на позицији секретара Зрењанинске организације судија. Био је члан Извршног одбора Подручне организације судија, члан Комисије за унапређење судија Фудбалског савеза Војводине и делегат у судијској Скупштини. Редован је члан комисија за спровођење стручних семинара.

Посебно се истиче у раду са млађим кадровима, јер је током година развијао и унапредио методологију рада Школе за фудбалске судије. Све то је преточио у упутство и оквирни план, који се као модел и пример добре праксе користи широм земље. Тренутно, између пословних и обавеза на утакмицама, свакодневно са групом млађих зрењанинских судија одржава тренинге на Градском стадиону у Карађорђевом парку.

А Зрењанинци Бранко Павловић и Драган Симић, бивши интернационалци, налазе се од ове године на листи посматрача суђења Супер лиге. Бранислав Пандуров, такође некадашњи савезни судија, већ другу годину ће обављати дужности делегата на утакмицама Супер и Прве лиге Србије.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести