Константин Плужњиков: Србија има талентованих и тренера и вежбача

У оквиру програма Олимпијске солидарсности Међународног олимпијског комитета, неколико месеци у Новом Саду борави гимнастички тренер из Русије Константин Плужњиков.

Европски првак на карикама у Берлину 2009. године своје дугогодишње вежбачко искуство, а сада тренерско дели са нашим тренерима и репрезентативцима у најјчем гимнастичком центру у Србији. Поред чланова Соколског друштва Војводина и остали тренери и репрезентативци из Србије имају прилику да уче од овог тренера.

Шта сте очекивали када сте дошли да радите у Србији?
- Дошао сам да радим са репрезентацијом у мушкој и женској спортској гимнастици. Очекивао сам да ће посао бити занимљив и одговоран и да неће бити лак каже Плужњиков.

Како сте задовољни затеченим стањем у нашој спортској гимнастици?
- Гимнастика у Србији је за мене интересантна и перспективна за развој. Србија има добре и квалификоване тренере, пре свих  Александра Пандурова и Владимира Дракулића.

Да ли сте задовољни како напредују гимнастичати и гимнастичарке од када сте у Србији?
- Задовољан сам са оствареним резултатима неких гимнастичара и гимнастичарки, превасходно мислим на Александру Рајчић и Владу Раковића.

Шта би требало да се учини да српска гимнастика пређе на виши ниво?
- Да би гимнастика напредовала у Србији - прешла на следећи ниво - неопходно је урадити следеће ствари: Прво обезбедити најмање два тренинга дневно, друго обезбедити сталног доктора и масера (физиотерапеута), затим обезбедити допунску исхрану у виду суплементације - фармаколошких препарата – витамина, повећати дужину и време заједничких тренинга репрезентације са 2 на 3 пута месечно, и то у различитим гимнастичким салама, обезбедити трамбулину са доскоком у гимнастичку јаму.

Има ли посебно талентоване деце?
- Перспективни и талентовани спортисти, за које је неопходно израдити услове за тренинг и утврдити услове за њихово додатно усавршавање. су: Влада Раковић, Бојан Дејановић, Петар Вефић, Александра Рајчић и Анђела Ђурђевић – набројао је Плужњиков.

Г. Маленовић

Семинар за тренере

У Новом Саду је одржан семинар за тренере мушке и женске спортске гимнастике. У првом делу, презентацију рада са гимнастичарима и гимнастичаркама узраста 10 до 12 година одржао је Константин Плужњиков, а у другом делу стручни одбори мушке и женске спортске гимнастике представили су систем такмичења и пропозиција за период 2017-2020. година.

Заједно са тренерима,председник стручног одбора МСГ Јакоб Матић и селектор Саша Величковић анализирали су резултате досадашње примене пропозиција и система такмичења, с обзиром да неће бити измена у овом, новом ОИ циклусу. Потпредседница Стручног одбора ЖСГ Јасна Копривица представила је нови систем такмичења. Први пут ће се у женској спортској гимнастици по два такмичења одржавати на регионалном нивоу и уједно ће бити и квалификациона за државна првенства у пионирској гимнастичкој школи. Селектор Александар Пандуров и ауторка састава на греди и партеру Татјана Грујић су представили нове саставе.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести