ЕП за кошаркашице: Србија после драме победила Белорусију

Женска кошаркашка репрезентација Србије стартовала је победом на Евробаскету, пошто је са 55:53 била боља од Белорусије.
kosarkasice srbije, fiba
Фото: ФИБА

Српкиње су у Кристалној дворани у Зрењанину после драматичне завршнице успеле да тријумфују и то поготком Соње Петровић у последњим секундама. Имале су наше на 24 секунде до краја вођство од 53:50, али су Белорускиње искористиле последњи напад преко Ликтарович која је девет секунди до истека утакмице погодила тројку за изједначење – 53:53. Тражила је селекторка Србије Марина Маљковић тајм–аут после ког је одговорност преузела Петровић и са два поена донела је вредну победу Србији.

Нису наше девојке бриљирале на терену, али су бољом игром у другом полувремену успеле да упишу први тријумф. Белорускиње су показале да су неугодан ривал и било је потребно доста зноја да се дође до бодова. Као што се и очекивало неизвесно је било од почетка, где су се ривалке смењивале у вођству. Иако наше није хтео шут за два поена, битне тројке постигла је Црвендакић и тако је помогла саиграчицама да после прве четвртине поведу 18:16. На почетку друге деонице наше девојке имале су проблеме у нападу, четири минута нису успеле да дају кош, што је натерало Маљковић да реагује тајм–аутом. Нису се ствари нешто знатно поправиле, па су Белорускиње на полувреме отишле с три поена предности – 32:29. 

Пријала је пауза нашим репрезентативкама, које су после одмора углавном јуриле резултат, али су успевале да одрже егал. Соња Петровић је одлично предводила екипу и Србија је коначно преокренула и имала и “плус 4” – 40:36. У последњих 10 минута наше су поново дошле до исте предности (46:42), а тројкама Невене Јовановић и Соње Петровић и до 52:45. Био је то наговештај победе наших девојака, али је ипак уследила узбудљива завршница у којој је јунакиња била Петровић у последњим секундама меча.

Србија у петак игра против Русије у исто време, док ће пре тога дуел одиграти Белорусија и Белгија.

К. Б.

СрбијаБелорусија 55:53 (18:16, 11:16, 12:10, 14:11)

ЗРЕЊАНИН: Кристална дворана, гледалаца: 3.000, судије: Царука (Грчка), Цићи (Албанија) Томасовић (Словачка).

СРБИЈА: Миловановић Брукс 4, Црвендакић 7, Дабовић 2, Јовановић 9, Петровић 18, Бутулија, Чађо 3, Милић 4, Миљковић 1, Шкорић, Станаћев, Станковић 7. Селекторка: Маљковић.

БЕЛОРУСИЈА: Хаспер 8, Ликтарович 6, Папова 10, Сницина 6, Тарасава, Бентли 4, Брих, Инкина, Маско, Рицикава 3, Верамејенка 13, Жижукова. Селекторка: Трафимава.

Група А (Рига)

В. Британија – Летонија 74:60

Украјина – Шпанија 77:95

Група Б (Рига)

Шведска – Црна Гора 67:51

Француска – Чешка 74:61

Група Ц (Ниш)

Мађарска – Словенија 88:84

Турска – Италија 54:57

Група Д (Зрењанин)

Русија – Белгија 54:67

Србија – Белорусија 55:53

Сутра

Чешка – Шведска (12)

Црна Гора – Француска (14.30)

Словенија – Турска (16)

Летонија – Украјина (17.30)

Белгија – Белорусија (17.45)

Италија – Мађарска (18.30)

Шпанија – В. Британија (20)

Србија – Русија (20.30)

Маљковић: Горе од овог не може

ЗРЕЊАНИН: Селекторка женске кошсаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић, после победе над Белорусијом у првом мечу Европског првенства, рекла је да је да горе од ове утакмице њена екипа не може горе да одигра.

„Први утисак је да од овог не може горе, много смо лоше одиграли утакмицу. Одиграли смо све оно што иначе не радимо, много смо се истрошли, видели сте сви. Победили смо, а то је на крају најважније. Много тешка утакмица, на крају смо успели сви да се скупимо у свим оним ситуацијама. Играчице на поду, она тројка кју смо прилими... Победа се пише“, рекала је Маљковић новинарима после меча.

Она је истакла да је Белорусија најнезгоднији ривала за прву утакмицу.

„Нервоза, водеће играчице су промашиле брдо зицера и бацања... Не може, то је нервоза је, код куће се игра. Сви смо видели какава је екипа Белорусије. Победили смо јако тешко, девојке треба да узму мотив и поуке из ове утакмице. Овако апсолутно не може да се игра. У наредне две утакмице да заброравимо на нервозуи и да кренемо да приказујемо нашу игру“, рекла је Мајковић, која се осврнула и на то шта њен тим сутра очекује у дуелу против Русије.

“Белгија је најчвршћи тим првенства, Русија такође. Горе од овог не може. Победили смо и хајде да све то да пренесемо на сутрашњу утакмицу против фаворизоване Русије“, закључила је Маљковић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести