Европско првенство: Србија освојила бронзу

Кошаркашице Србије победиле су Велику Британију резултатом 81:55 у мечу за треће место Европског првенства.
srbija, fonet
Фото: FoNet

Успеле су кошаркашице Србије да пред домаћом публиком у београдској Штарк арени освоје бронзану медаљу на Европском првенству победом над Великом Британијом. До одличја је екипа Марине Маљковић стигла убедљиво бољом игром од енглеске селекције и остварила је један од највећих циљева, да се нађе на победничком постољу у највећој дворани на Балкану. Овим су наше девојке успеле да освоје трећу медаљу на највећим такмичењима пошто су после титуле на Европском првенству 2015, следеће године освојиле бронзу на Олимпијским играма у Рију. Одлучне су биле српске кошаркашице да после пораза у полуфиналу од Шпаније поправе утисак и домогну се одличја. Иако нису овог пута могле да рачунају на Ану Дабовић, која је преседела на клупи цео меч због прелома кости леве шаке, имала је Марина Маљковић на располагању добрих решења.    


Повратак на успешан пут

Капитенка Србије Јелена Брукс прокоментарисала је после победе над Великом Британијом колико је ово велики успех.

– Најбитније је што смо освојиле медаљу. Нажалост, изгубиле смо у полуфиналу, али вратиле смо се за овај меч за треће место и са нашим навијачима узеле смо бронзу. Можемо рећи да смо се овим одличјем вратиле на пут успеха. Сада је најбитније да се спремимо за квалификациони турнир за Олимпијске игре – рекла је Брукс.

Ана Дабовић, једна од наших најбољих играчица, била је пресрећна после победе, али је напоменула да би било добро да је више навијача дошло у Арену.

– Уложиле смо у ово много рада, борбе и труда. Увек је тешко прогнозирати пре првенства нешто, али имале смо добру атмосферу и веровала сам у квалитет и наше девојке, као и у освајање медаље. На крају смо дошле до бронзе, али волела бих да смо биле у финалу да се боримо за злато пред пуном двораном, али можда ће то неке будуће генерације успети – поручила је Дабовић.


Фото: FoNet

Наше девојке су одлично почеле меч и на крилима разигране Маје Миљковић лагано су креирале лепу предност. Ишао им је шут за три поена, а после тројке Јовановић стигле су на 15:6. Почеле су осцилације у игри домаће екипе, везано је пар промашаја, што су Британке казниле серијом 6:0 и тако су се приближиле на само три поена – 15:12. Мучиле су се наше још увек са реализацијом, али су ипак биле на вишем нивоу од противница и првих 10 минута завршавају вођством 25:16. Ређале су се тројке и у наставку, а капитенка Јелена Брукс погодила је за 35:26. Поново се увукао немир у наше редове, нису могле Српкиње да дођу до своје игре, па је Британија смањила заостатак на само два поена – 35:33. Морале су да се тргну домаће, што и јесу учиниле, а агресивном одбраном и уз доста кошева из контре и расположену Петровић дошле су поново до осетније предности на полувремену – 40:33.

Фото: FoNet


Маљковић: Нит између ове генерације и мене је посебна

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић после освајања бронзане медаље на Европском првенству рекла је да су њене играчице још једном показале да су тим који се држи заједно.

"Оне су у свим утакмицама показале да су тим. Без обзира на моје замерке које су врло тачне на конто саме кошаркашке игре, оне су се држале заједно. У целој овој ситуацији, од почетка припрема, борба са свим тешкоћама, трудним играчицама, са неким повредама, са стањем појединих девојака... Подсећам вас да је неизмерно тешко било припремати се за ово, људи који познају добро женску кошарку, знају колико је било тешко", рекла је Маљковић на конференцији за медије.

Она није желела да пореди ову медаљу са златом из 2015. на ЕП и бронзом са Олимпијских игра годину дана касније.

"Не поредим са другим медаљама, ова мени има потпуно једнаки сјај, тежину, вредност као и оне две претходне. Прошле смо кроз баш тежак период, чињеница што су се оне све време држале заједно, да није било тако не би биле ни близу овога. Од почетка припрема, кроз све утакмице у групи, па до сада", рекла је Маљковић.

На питање колико ће играчица које су данас освојиле медакју играти на квалификационом турниру у фебруару за одлазак на Олимпијске игре, одговорила је:

"Па колико буду заслужиле, видећемо како ће да играју, како ће да се понашају, шалим се... Па мислим само је важно да нон стоп постоји неко такмичење и разлог да се окупљамо. Да се нешто дешава и да ништа не пропуштамо. Да будемо у том самом врху светске и европске кошарке. Да држимо тај континуитет, то је од неизмерног значаја, јер смо много пропатиле због паузе СП 2018. Док су људи играли кошарку у Шпанији, ми нисмо радили ништа. 

Како је приметила, ниједно окупљање на пријатељским утакмицама не може да се пореди са званичним такмичењима. "Изузетно је важно за сваког спортисту који игра кошарку да буде нон стоп активан и да се такмичи. Тако да видећемо шта следи, кратак је период, доста се распоред променио", рекла је Маљковић.

Најавила је и смену генерација, али, како каже, опет верује да ће водеће играчице овога тима бити ту за квалификациони турнир и наредне потребе репрезентације. 

"На крају крајева, верујем да ћемо се то заједнички договорити, прешли смо неки степеник, много дуго радимо заједно, оне које будем позвала и будем желела у тиму, сасвим сам сигурна да ће бити ту. Као што ћу ја са друге стране да разумем и њихов однос и њихове проблеме, као што је било са Јеленом Миловановић или са Миљаном Бојовић, коју желим да поменем у овом тренутку".

Маљковић је говорила и о томе зашто се вратила на клупу националне селекције.

"Када сам се вратила знала сам колико ће то тешко да буде. Мучења, тежине, припреме, вратити целу ту причу на прави колосек, али... То је то. И тад сам рекла, а и сад, нисам много размишљала. Ово је моја земља, она ме је тражила. На крају сам донела праву одлуку. Само сам помислила да мораш да урадиш све што је потребно, ако си ти потребан. Говорим вам најискреније, из срца, ако си ти потребан својој земљи у Арени на 200 метара од куће. По цену чега год, знала сам да може само да буде проблема. То су све ствари са којима људи који постижу резултате живе сваки дан. Рекла сам мало пре, да је нит између мене и ове генерације посебна", објаснила је селекторка.

Новинари су је питали и колико је изводљиво да се олимпијске квалификације играју у Србији.

"Јесте изводљиво. Мислим да је мудро размишљати о томе. Сигурна сам да ће тамо неки паметни људи да поразмисле на ту тему. Мислим да смо упркос свим проблемима, овом медаљом доказали да нам је заиста лепо да играмо код куће и да можемо да поднесемо све притиске које Србија носи. А они су велики. Лепо нам је било, јер знате и сами да смо сви много далеко , да не постоји домаћа лига као у другим спортовима. Била нам је велика част и задовољство". 

Подсетила је и да припреме одрађује увек у земљи, да ника не иде нигде другде. 

"Проводимо време у Србији јер нам недостаје. Све играчице и ја смо биле почаствоване што играмо у Арени. Атмосфера синоћ је била сјајно, данас је било мало другачије време... Уживале смо што смо играле у нашој земљи и што смо овде освојиле медаљу", закључила је Маљковић.


Ако је уопште било дилеме око уласка у егал, Србија је све разрешила у трећој четвртини у којој је буквално загосподарила паркетом. Натерале су наше девојке Британке на велики број изгубљених лопти, а играле су као да је у питању неизвесна завршница, а уствари је на семафору освануло и максималних 22 поена разлике – 59:37. Гошће никако нису могле да нађу ниједно адекватно решење за српску селекцију, која је сигурним кораком грабила ка тријумфу и бронзаној медаљи. Само шест поена дале су Британке у трећој деоници, а ништа боље издање нису приказале ни у последњих 10 минута. Расло је вођство Србије, достигло је и 28 поена вишка, а публика је већ неколико минута до краја почела да поздравља освајачице бронзе.

К. Бугарски

Фото: FoNet

СрбијаВелика Британија 81:55 (25:16, 15:17, 21:6, 20:16)

БЕОГРАД: Штарк арена, гледалаца: 7.000, судије: Ћулин (Румунија), Бонер (САД), Козловскис (Летонија).

СРБИЈА: Бутулија 4, Чађо 6, Јовановић 11, Петровић 14, Станковић 8, Брукс 8, Црвендакић 5, Дабовић, Милић 5, Миљковић 7, Шкорић 7, Станаћев 6.

В. БРИТАНИЈА: Фагбенле 23, Хенди 3, Лидам 8, Самјуелсон 4, Вандервал 11, Кемпбел, Колинс, Грин 4, Џонс, Монакана, Шо, Симпсон 2.

Јовановић: Напорна два месеца, али се исплатило - сија бронза

БЕОГРАД: Кошаркашица Србије Невена Јовановић, после освојене бронзе на Европском првенству, рекла је да је срећна због великог успеха који је тим постигао.

“Сија ова бронза. Пресрећне смо стварно. Један велики успех и само ми знамо кроз шта смо прошли. Било је ово напорних два месеца, али исплатило се”, рекла је Јовановић новинарима после меча.

Бек српског тима истакла је да је ова медаља за њу посебна, јер је освојена пред домаћом публиком.

"Успех стварно, још лепше је када испред својих навијача освојите медаљу. Захвалила бих се овом приликом за сву подршку, свих дана током првенства и у Зрењанину и у Београду. Наравно да је уз њих све ово лепше. Ја сам имала жељу за рођендан да славим са својим народом, и рекла сам да о томе нећу да причам. Пожелела сам медаљу и жеља ми се испунила", закључила је Јовановић.

Њена саиграчица Александра Црвендакић истакла је да је победа у мечу за бронзу била мелем на рану после пораза у полуфиналу од Шпаније.

“Било нам је тешко што смо изгубили у полуфиналу. После непроспаване ноћи смо скупили снаге и кад је најтеже бие смо најјаче. Изашле смо на терен, показале смо зашто смо дошле овде, колико вредимо. Видело се да смо опет уживале на терену. Од првог тренутка им нисмо дале да дишу и да имају било какву помисао да могу да нас победе. Препоносна сам на ове девојке. Од тренутка кад смо почеле припреме све радимо јако, трудимо се и исплатило се са медаљом”, рекла је Црвендакић.

Објашњавајући како је изгледао опоравак после изгубљеног полуфинала, рекла је да је само питање колико брзо ћеш да се дигнеш после пораза, да су имале јако дугу ноћ, седеле заједно и причале.

"Успеле смо сва срећа, јер смо тим, па смо се подржавале и бодрила једна другу да прођемо кроз ту неку кризу на терену. Нисмо много причали о изгубљеној утакмици, колико о томе да ову утакмицу морамо да изађемо и да покидамо. Нема друге опције, покидамо, узмемо ту медаљу коју заслужујемо и то смо и урадили. Свака медаља је златна и вредна, тако да ништа мање вредна него друге", закључила је Црвендакић.

Миљковић: Играле смо за Ану; Дабовић: Тек нас чекају успеси

Плејмејкер женске кошаркашке репрезентације Маја Миљковић каже да се тим за бронзану медаљу на Европксом првенству припремамо дуго, али и да је постојала вера да екипа може да се врати после пораза од Шпаније у полуфиналу.

"Јако дуго смо се спремале за све ово, још од 1. маја. Знале смо да физички можемо све да изнесемо. Било је јако тешко после пораза од Шпаније. Мало смо и пале, али знале смо да смо спремне и да можемо да одговоримо на прави начин у борби за бронзу", рекла је Миљковић новинарима после меча.

У мечу за треће место против Велике Британије, Миљковић је заменила Ану Дабовић, која на овој утакмици није улазила у игру, због повреде шаке зарађене на четврфиналном сусрету против Шведске.

"Имала сам Анину подршку. Играле смо за њу, која је играла за нас и са сломљеном руком. Од првог до последњег минута морале смо да дамо максимум, тако смо изашле на паркет и јако сам срећна што смо успеле да освојимо медаљу и да одржимо тај континуитет успеха на великим такмичењима", рекла је Миљковић, а на њен наступ осврнула се и Дабовић.

"Није што сам јој ја као нешто помогла, него је Маја мотивисана што добија државну пензију. Шалимо се... Искрено, извинила сам се њима што немају пензију као ми остале, али Боже мој, тек ће. Све време причам да смо у најбољим годинама. Мислим да су тридесете најбоље године у каријери и тек нас чекају успеси", рекла је Дабовић.

Брукс: На диван начин смо завршиле ЕП

Капитен женске кошаркашке репрезентације Србије Јелена Брукс честитала је свом тиму на освајању бронзане медаље на Европском првенству.

Србија је у борби за треће место победила Велику Британију 81:55.

"Деловало је лагано, али уопште није било тако. Честитам саиграчицама и стручном штабу, и желим да се захвалим дивној публици што је била ту са нама све време, од Зрењанина па до сада. Да нам је неко дао бронзану медаљу пре Европског првенства, рекли бисмо - не морамо ни да играмо, само дај", рекла је Брукс новинарима после меча.

Додала је и да све жале због пораза у полуфиналу.

"Увек остаје жал за поразом. Не толико што је у полуфиналу, него зато што је од Шпаније. Драго ми је да смо успеле да заборавимо ту утакмицу и да изађемо најјаче и што смо дале све од себе свих 40 минута и да на диван начин завршимо ЕП. Писало се да ниједан домаћин није освојио медаљу годинама, не интересују ме те ствари и не пратим. Имале смо наш фокус", рекла је Брукс. 

А медаљу је, додала је, посветила сину.

"Бронза је наравно за сина Матеа. Мислим да је преспавао целу утакмицу, спремао се за доделу медаља. Једва чекам да прво њега узмем у наручје и да се мало смирим".

Медаљу су кошракашице Србије прославиле тако што су селекторку Маљковић носиле на рукама.

"Рекла је да ће урадити све што будемо хтеле ако победимо. Ето, то је било прво на листи, видећемо шта је следеће", закључила је Брукс.

Честитке

Вучић кошаркашицама: Свака част!

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку кошаркашицама Србије које су вечерас освојиле бронзану медаљу на Европском првенству у Београду.

"Упућујем искрене честитке српским кошаркашицама на изузетној пожртвованости и освојеној бронзи! Свака част!", навео је председник Вучић у честитки.

Брнабић: Пример сте како се бори за своју земљу

Председница Владе Ана Брнабић честитала је вечерас кошаркашицама Србије на освојеном трећем месту на ЕП које је одржано у Србији и Летонији.

"Честитам од срца кошаркашицама Србије на освојеној бронзаној медаљи на Европском првенству. Ви сте наше шампионке и прави сте пример како се бори за своју земљу. Поносни смо на вас и хвала вам што сте нам донели толико радости у претходним данима", наводи се у честитки премијерке Брнабић.

Гојковић кошаркашицама: Место вам је међу најбољима

Председница Народне скупштине Маја Гојковић честитала је кошаркашицама Србије освајање бронзане медаље на Европском првенству.

"Честитам вам на одличној игри и освајању бронзане медаље. Успехом који сте постигли на овом такмичењу показали сте да је ваше место међу најбољима. Верујем да је пред вама још много успеха и да ћете наставити да постижете запажене резултате и нижете победе. Свака част, Србија је поносна на вас", поручила Гојковић кошаркашицама.

Михајловићева кошаркашицама: Наш сте понос!

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, честитала је вечерас кошаркашицама Србије освајање бронзане медаље на Европском првенству, истичући да су још једном показале да им је место у врху.

"Драге девојке, поштована Марина, од срца вам честитам освајање бронзане медаље! Бориле сте се храбро, онако како је то и једино могуће када се игра за своју земљу. Наш сте понос!", навела је Михајловићева и нагласила да су српске кошаркашице још једном доказале да су тимски дух, предан рад и упорност сигуран пут до успеха. 

“Наша жеља је да охрабримо девојчице и жене да се баве спортом и сигурна сам да су им ове девојке својим залагањем постале најдражи узори. Драге девојке, још једном сте показале да вам је место међу најбољима", рекла је она.

Михајловићева, која је и председавала Организационим одбором Европског првенства одржаног од 27. јуна до 7. јула у Србији и Летонији, истакла је да је Влада Србије учинила све да обезбеди оптималне услове за игру и боравак најбољих кошаркашица Европе у нашој земљи.

"Месец дана пре почетка првенства све је било спремно. Драго ми је да смо и овај пут показали да смо сјајни домаћини и пример свима како се организују велики међународни догађаји”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе захвалила се ФИБА и Кошаркашком савезу Србије што су подржали акцију Координационог тела и што је из Београда у Европу и свет и овог пута послата порука да је насиље над женама недопустиво.

Удовичић: Бронза доказ ваше снаге, упорности, енергије

Министар омладине и спорта Вања Удовичића честитао је вечерас бронзану медаљу на Европском првенству нашим кошаркашицама, стручном тиму и Кошаркашком савезу Србије.

"Ова европска бронзана медаља је доказ ваша снаге, упорности, енергије тима и поноса у дресу Србије, који су уткани у сваки корак на путу ка медаљи и још један доказ да сте у врху европске кошаркашке! Хвала вам, ово је успех за свако поштовање, Србија је поносно уживала у свему што сте показали на овом првенству!", навео је у честитки министар Удовичић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести