Кошаркаши Србије играће за пето место на СП са Чешком

Иако није било финале Светског првенства у Кини, као што су сви прижељкивали, него дуел за пласман од петог до осмог места, кошаркаши Србије остварили су важну победу против Сједињених Америчких Држава, од којих су губили финала на претходна два велика такмичења.
bogdan bogdanovic
Фото: Богдан Богдановић, фото: ФИБА

Није био то “дрим тим” Американаца, али у овом тренутку тријумф је са психолошког аспекта изуезтно битан за екипу селектора Александра Ђорђевића.

Ово је, сада већ бившим светским првацима, најгори пласман на шампионату у историји, пошто су у Индијанаполису 2002. били шести, а сада им преостаје борба за седмо место. С друге стране, Србија ће у суботу од 14 часова играти против Чешке за пету позицију на Мундобаскету и то после још једне селидбе, овог пута у Пекинг.

Донекле је овај тријумф против САД утеха за наше кошаркаше, који су, као и њихов ривал, подбацили у Кини. Селекција Грега Поповића изашла је на мегдан “орловима” без већег одмора, јер је само дан раније изгубила четвртфинале од Француске. Играли су наши солидно, са доста успона и падова, али нико није баш могао да замисли да ће прву четвртину добити резултатом 32:7. После су се Амери вратили у игру, али осим пар претњи када су се приближавали на најмање три поена заостатка, више нису могли. Још једном је погон нашег тима био Богдан Богдановић који је био најефикаснији на мечу са 28 поена и шест асистенција, а погодио је седам тројки.

Фуриозно је кренула Србија у овај окршај и на крилима фантастичног Богдановића направила је серију 11:0 (11:2) а наш кошгетер је тројке шутирао 4 од 4 и већ после пет минута имао је уписаних 12 поена. Нису Американци знали како да спрече разигране “орлове”. Два пута је тројку погодио Мицић, потом Јовић, да би цифру од осам кошева за три поена заокружио Бјелица и на крају првих 10 минута Србија је водила с нестварних 32:7. Екипи Грега Поповића шут није уопште ишао, док одбрану буквално нису ни играли. Чак ни оволика предност не сме да завара тим, поготово када су с друге стране Американци. Затајио је шут у другој четвртини код састава Србије, док се противник полако враћао у меч. Пришла је САД најпре на 10 поена заостатка (36:26), а наша одбрана није адекватно одговарала на, сада већ смисленије нападе Амера. Јокић је коначно постигао прве поене и одржао је Србију на плус 11 – 43:32, али је ривалу допуштено да веже две тројке, да би Тарнер довео свој тим на само четири разлике (44:40) на полувремену.

Било је стрепње у наставку јер ипак су Американци дисали за вратом нашима, али су Ђорђевићеви играчи успевали да одржавају вођство. Барнс је задавао највише проблема “орловима”, које је ипак поново на плус 10 довео Богдановић са две тројке (61:51). Лучић је пружио одличну партију и добро је одрађивао и посао у нападу и одбрани. Приближили су се Амери на само три поена заостатка (64:61) и до уласка у последњих 10 минута држали су такво одстојање (71:68). Опет је Лучић погодио тројку, потом се надовезао и Бјелица, а наша предност нарасла је и до 13 разлике (85:72). Припретили су Амери озбиљно у самој завршници када су са две везане тројке дошли на само три поена заостатка (91:87), али су на срећу били непрецизни са линије пенала и “орлови” су били ти који су се радовали тријумфу.

К. Бугарски

СрбијаСАД 94:89 (32:7, 12:33, 27:28, 23:21)

ДОНГУАН: Спортски центар “Донгуан”, гледалаца: 4.000, судије: Марањо (Бразил), Ју (Кинески Тајпек), Кастиљо (Шпанија).

СРБИЈА: Бирчевић, Бјелица 8 (5 ск), Богдановић 28 (6 ас), Гудурић, Јокић 9 (7 ас), Јовић 9 (4 ас), Лучић 15, Марјановић 8, Мицић 10, Милутинов 7, Радуљица, Симоновић.

САД: Барнс 22, Браун 4, Херис 4, Лопез 2, Мидлтон 16, Мичел 9, Пламли 2, Смарт, Тејтум, Тарнер 10, Вокер 18, Вајт 2.

Пласман од 5. до 8. места

Србија – САД 94:89

Пољска – Чешка 84:94

Субота

САД – Пољска (10)

Србија – Чешка (14)

Сутра

Полуфинала

Шпанија – Аустралија (10)

Аргентина – Француска (14)

Богдановић: Донели смо макар неку срећу народу

Најефикаснији на мечу Богдан Богдановић истакао је после дуела са САД да су се он и саиграчи на неки начин одужили победом над Американцима.

– Не може се онај пораз исправити, али ето, макар смо донели неку срећу нашем народу и нама. Претходна два пута смо изгубили од њих, није то та екипа, али не може сваки дан да се добије Америка – рекао је Богдановић новинарима после меча.

Србија је феноменално ушла у утакмицу и прву четвртину добила 32:7. На питање да ли би овако било и у финалу, бек Сакрамента је прокоментарисао:

– Не кажем да их ми не бисмо добили, али они не би овако сигурно отворили утакмицу. Не знам шта би било кад би било. Уживали смо, морали смо да пронађемо мотивацију...да се заборави то што десило – рекао је Богдан.

Поповић: Није нам било лако

Селектор Сједињених Америчких Држава Грег Поповић истакао је после пораза да његовој екипи није било лако против нашег младог састава. 

– Србија има много талентованих играча, које одлично води Ђорђевић и ради добар посао са њима. Није нам било лако са екипом која има младе, а искусне кошаркаше. Богдановић је поново био незаустављив – рекао је Поповић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести