Милан Иванић, тренер ЖКА: Имамо још простора за напредак

Новосадска Женска кошаркашка академија (ЖКА) обезбедила је пласман у Прву лигу Србије, пошто је, три кола пре краја лигашког дела првенства, створила недостижну разлику у односу на трећепласирану Слогу.
Приватна архива/ Милан Иванић годинама гради успешан тим
Фото: Приватна архива/ Милан Иванић годинама гради успешан тим

Новосађанке су потом надиграле Спартак и сада им је само једна победа потребна да обезбеде и сам врх табеле. Велику улогу у томе што се ЖКА враћа у друштво најбољих, има тренер екипе Милан Иванић, човек који је стрпљиво градио систем и захваљујући којем је његов тим исказао пун потенцијал.

– Да ми је неко пре шест месеци рекао да ћемо овако доминантно проћи кроз лигу, не бих му веровао. Пре свега због тога што нам је екипа веома млада. То је практично јуниорски тим, који има само две сениорке у саставу. Из утакмице у утамицу смо расли и подизали квалитет игре. Наша предност је у томе што смо заједно већ четири године, тако да бих посебно истакао слогу и заједништво, као пресудне ствари које су нам донеле овај резултат – навео је Иванић.

Иако је екипа саздана од младих и изузетно перспективних играчица, Иванић сматра да су за виши ранг такмичења потребне још неке корекције, како би ЖКА могла равноправно да се носи с искуснијим ривалкама.


Кључ успеха

Тренер ЖКА је посебно истакао следећу чињеницу:

– Из тренинга у тренинг подизали смо ниво игре и индивидуално напредовали. Самим тим је и колектив, из утакмице у утакмицу, играо све боље и то је један од главних разлога што се сада налазимо у овој ситуацији, када смо три кола пре краја доминантно обезбедили виши ранг – подвукао је тренер ЖКА.


– План је да мењамо костур тима. Тачно је да смо у Купу одмерили снаге с веома добрим прволигашем “Радивојем Кораћем”, ког смо победили, али смо у тој утакмици видели и неке наше недостатке. Потребно је да доведемо две-три играчице за опстанак наредне сезоне у Првој лиги, да бисмо покушали да изненадимо и остваримо неки запаженији резултат.

Упркос томе што је ЖКА нападачки била убедљиво најефикаснија екипа, због чега је и доживела само два пораза у 20 кола, постоји један сегмент у игри који би могао да се унапреди.

– Иако смо ове године побеђивали с 30 разлике у просеку, одбрана је дефинитивно елемент који може и мора да буде на вишем нивоу. Превише смо се ослонили на напад и игру у транзицији. Нападали смо веома брзо и лепршаво, али нисам задовољан залагањем у дефанзиви. Тај део морамо да побољшамо, ако желимо да будемо конкурентни у вишем рангу. Без јаке и чврсте одбране, тамо немамо шта да тражимо.

У плејади талентованих играчица, једно име истиче се више од других. Софија Ждрња први је стрелац новосадског тима, а врхунским партијама против искуснијих ривалки доказала је да је на добром путу да, у годинама које долазе, материјализује потенцијал.

– Софија је једна од наших најбољих играчица. Прошла је кадетску и јуниорску репрезентацију Србије и неко ко је ове године заиста преломио у глави да може и хоће. Углавном је била наш најбољи стрелац, мада у свакој утакмици имамо по четири-пет двоцифрених играчица, али се она заиста истакла. У одбрани још имамо простора за напредак, такође у дриблингу, али и у игри “један на један”.

Прилику да обезбеди прво место на крају лигашког дела првенства, ЖКА ће имати, сутра од 15.30 часова у малој хали Спенса, када јој у госте долази екипа Гимназијалца.

– Гимназијалац смо у првом делу првенства надиграли с преко 30 поена разлике у Пироту, с тим што ће ривал сада бити посебно мотивисан, јер му је утакмица битна у борби за опстанак. Сваком сусрету приступамо професионално, с великом дозом залагања, тако да ћемо и овај пут пружити максимум – закључио је Иванић.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести