Откривен Споменик утемељивачима српске кошарке на Калемегдану

БЕОГРАД: Споменик утемељивачима српске и југословенске школе кошарке, у част репрезентације која је играла на првом Светском првенству 1950. године у Буенос Ајресу, свечано је откривен данас на теренима на Малом Калемегдану. 
Spomenik utemeljivacima srpske kosarke/TANJUG/ RADE PRELIC
Фото: Танјуг/Раде Прелић

У знак српско-француског пријатељства и част тима који је тада водио Француз Анри Хел, на "граници" између терена Партизана и Црвене звезде, споменик су отворили заменик градоначелника Београда Горан Весић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и председници Кошаркашких савеза Србије и Француске Предраг Даниловић и Жан-Пјер Сиута, уз присуство француског амбасадора у Београду Федерика Мондолонија, представника из ФИБА Европе и два највећа српска клуба, селектора репрезентације Србије Александра Ђорђевића, иницијатора идеје Наташе Ковачевић и других асова.

Заменик градоначелника Горан Весић захвалио се Наташи Ковачевић на сјајној идеји коју су, како је нагласио, одмах подржали Град и министарство омладине и спорта.

"Београд је поносан што има прилику да подигне споменик у част најпопуларнијем споту у Србији. Ако неки спорт заслужује споменик онда је то је косарка. Важно је да покажемо колико је битна Србија и без обзира на све кошарка је национални спорт код нас", рекао је Весић новинарима на Малом Калемегдану.

Весић је додао да је постављен други споменик пријатељства Србије и Француске у Београду као знак повезаности две земље.

"Србију и Француску не повезује само кошарка, већ 100-годишње пријатељство и веза два народа још из Првог светског рата", поручио је Весић, уз напомену да ће наредне године београдске улице добити називе по творцима српске кошарке.

Срушена је ограда и баријера која је раздвајала терене "вечити ривала" због споменика и то је прави потез, сматра Весић.

"То није мала ствар у Србији. То је нова наша заједничка победа", закључио је заменик градоначелника.

Први човек КС Србије Предраг Даниловић изјавио је да је поносан.

"На овим теренима сам играо, на Партизановим и Звездиним. Драго ми је што је баш овде постављен споменик који је на прави начин обележава пријатељство два народа, али и Савеза", каже Даниловић.

Његов колега из КС Француске Жан-Пјер Сиута нагласио је да му је част што је у Београду на оваквом догађају.

"Када сам био дете имао сам велико поштовање за све легенде са ових простора. Нисам могао да претпосавим да ћу присуствовали оваквом чину у земљи која је изнедрила толико асова", рекао је Суита.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да Србија зна да поштује традицију.

"Данас шаљемо поруку пријатељства, заједништва, моземо много да урадимо. Овде је рођена идеја, покрет, многи су се угледали на њих. Кошаркаши и кошаркашице на најбољи начин представљају Србију, а често буду и шампиони", подсетио је Удовичић.

Репрезентацију тадашње Југославије, која се квалификовала на СП у Аргентини чинило је 13 кошаркаша Црвене звезде и Партизана: Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Милорад Соколовић, Александар Гец, Ладислав Демшар, Срђа Калембер, Тулио Роклицер, Драган Гоџић, Мирко Марјановић, Лајош Енглер и Волмош Лоци.

Француски стручњак Анри Хел је тада постао једини тренер који је истовремено водио четворицу великана српске кошарке и чланова Куће славних ФИБА - Поповића, Станковића, Шапера и Николића.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести