СП КИНА 2019: Србија – Порторико 90:47 (23:14, 26:12, 22:13, 19:8) (Уживо)

Кошаркашка репрезентација Србије почела је другу фазу такмичења на Светском купу утакмицом против Порторика.
kosarkasi srbije
Фото: KSS

Изабраници селектора Александра Ђорђевића су први део турнира завршили са максималне три победе. „Орлови“ су савладали Анголу, Филипине и Италију.

У Групи Ј су им ривали Порторико и Шпанија.

Стартне петорке

Србија: Утакмицу ће стартовати Стефан Јовић, Богдан Богдановић, Владимир Лучић, Стефан Бирчевић и Бобан Марјановић.

Порторико: Меч за противника Србије почињу Давид Уертас, Александер Френклин, Хорхе Брајан Дијас, Гери Браун и Реналдо Балкман.

Прва четвртина: Већ у првом нападу Србија је тројком Бирчевића повела са 3:0. Уследило је неколико напада без реализације на обе стране, а онда су Порториканци смањили на 3:2 преко Балкмана. А онда је уследила серија Бобија Марјановића. Добијао је правовремено лопте и постигао низ од шест поена за предност Србије од 9:2. Наставили су наши играчи с добром игром у одбрани и креативним нападима, па је убрзо било 15:4. Успели су Порториканци после минута одмора из два напада да смање на 15:8, али је Марјановић поново повисио на 17:8. Наставила је Србија у истом ритму, Симоновић је два пута покушао и промашио за три поена, али су остали били ефикасни, па је предност пред крај прве деонице била 23:14.

Марјановић је уписао десет поена, Јовић четири асистенције, а Бирчевић три скока. На другој страни петорица играча су уписала по кош, а Ајзеа Пиниеро је имао четири поена.

Друга четвртина: Порторико је на старту погодио тројку преко Клавела и смањио на 23:17, али је већ у следећем нападу Јокић погодио за 25:17. Још једном Јокић за нову двоцифрену предност 27:17. А онда је са више од седам метара Бјелица уписао прве поене на утакмици за 30:17. Уследила је и тројка Гудурића за 33:17. Успео је да смањи Порторико на 33:19, а онда нова тројка наших за 36:19. Опет Гудурић. Радуљица је успео да направи две личне у нападу за укупно три за четири минута игре на терену. Код вођства 36:21 у једној борби за лопту Бирчевић је  под нашим кошем направио прекршај по мишљењу судија. Покушао је лактовима да се одбрани од насртаја играча Порторика. Ђорђевић је бурно одреаговао. После дужег прегледа снимка судијски трио је одлуку саопштио нашем селектору Ђорђевићу - Техничка за Бирчевића због ударања лактом. Било је слободно за Порторико – 36:22. Порторико је покушао уском одбраном усмереном ка центрима нешто да учини. Уследила су два промашаја за три поена Бирчевића. Али, ништа од тога уследила је нова серија Србије, па су ускоро наши кошаркаши стигли и до највеће предности на мечу 43:22 после тројке Богдановића. Уследила су четири поена Порторика па две тројке Бијелице за 49:26  (Други период завршен је 26:12 за Србију).

Ђорђевић у првом полувремену једино Милутинова није уводио у игру. И даље је најефикаснији Марјановић, са оних десет поена из прве четвртине, Бјелица је са три тројке стигао до девет поена, а радује и чињеница да је прорадио шут Гудурића. Јовић је и даље најбољи асистент са пет успешних додавања, док је Јокић забележио осам поена и шест скокова. На другој страни је Ајзеа Пинеиро уписао шест поена, а Ђан Клавел пет.

Фото: ФИБА

Трећа четвртина: У другом полувремену уместо Бирчевића стартовао је Јокић. Нису наши искористили три напада на почетку, али  је онда ту серију прекинуо Јокић, а онда је Богдановић промашио две тројке. Затим је уследио кош Јовића за 55:28. Марјановић је асистирао. После више промашаја са позиције за три поена, коначно је убацио Симоновић у 26. минуту за нову рекордну предност Србије од тридесет поена (60:30). Србија је одржавала високу предност и у наставку – 65:35. И поред високе предности Србија и даље игра чврсто у одбрани. Коначно је на терену и Милутинов и одмах је забележио одличну блокаду. У 29. минуту. Мицић је одлично упослио Бјелицу, а овај погодио своју четврту тројку за 69:37. На крају четвртине 71:39 за Србију (22:13 у трећој четвртини).

Четврта четвртина: И у четвртој деоници Србија је наставила са чврстом одбраном, у нападу је било неколико промашаја, али је предност и даље била висока – 73:39. Наставила је наша машина да просто меље ривала, Милутинов и Марјановић су доминантни у рекету. Одатле крећу контре, а у 36. Минуту после асистенције Симоновића Бирчевић кошем прави предност од 40 разлике (83:43). На крају као што је и почело тројком Бирчевића. Тако смо повели са 3:0 и тако смо и завршили са 90:47. Нова сигурна победа Орлова (Четвртина 19:8).

Србија је у одличном ритму одиграла целу утакмицу и ни у једном тренутку није дозволила противнику да угрози њено вођство.

Тиме је готово обезбеђено место у четвртфиналу, а првопласирани у Групи Ј ће бити одређен у дуелу Србије и Шпаније, који је на програму у недељу.

У И групи догодило се изненађење пошто су Пољаци победили Русе са 79:74. То је група из које нам долази рива у четвртфиналу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести