Срби до кинеске визе уз много мука

Кошаркашка репрезентација Србије, након много мука, перипетија и коцкања са властитом судбином и имиyом кошаркашке нације, успела је да се пласира на Светско првенство, које ће се ове године одржати у Кини.
kosarkasi srbije1, kss
Фото: КСС

Квалификациони циклус, са чувеним “прозорима” који су најквалитетније селекције оставили без најбољих играча (оних који наступају у НБА и Евролиги), са системом који је Словенце као прваке Старог континента оставио код куће, јуче је завршен.Многе репрезентације и појединци су по ко зна који пут испаштали због рату између ФИБА и УЛЕБ, а из ове перпсективе томе се ни сада не назире крај.

Жреб за Светско првенство, које ће почети 31. августа, биће одржан 16. марта у Шенжену, граду који је 2011. био домаћин Универзијаде. Тада ћемо сазнати имена ривала на путу ка одбрани сребрне медаље, коју смо освојили поразом од Американаца у Мадриду.

До сада су се на СП квалификовале ове репрезентације: Кина, Тунис, Нигерија, Грчка, Немачка, Чешка, Литванија, Аустралија, Француска, Ангола, Нови Зеланд, Јужна Кореја, Шпанија, Турска, САД, Венецуела, Аргентина, Канада, Бразил, Сенегал, Италија, Пољска, Русија, Јапан, Јордан, Иран, Филипини и Србија, а синоћни мечеви дали су још четири учесника планетарног кошаркашког турнира.

Турнир ће бити одржан у три фазе: у првој ће 32 екипе бити распоређене у осам група, а пласман у другу групну фазу избориће по две екипе из сваке групе. У наредном делу СП, екипе ће бити подељене у по четири групе и поново ће у следећу фазу проћи по две. Тих осам репрезентација учествоваће у четвртфиналу, које ће бити одиграно 10. и 11. септембра. Потом следи полуфинале 13. септембра и велико финале у Пекингу, 15. септембра.

Д. Кн.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести