Тајм изабрао Леброн Џејмса за спортисту године

ЊУЈОРК: Амерички магазин Тајм изабрао је кошаркаша НБА лиге Леброна Џејмса за спортисту године, објавио је данас тај угледни лист.
lebron dzejms
Фото: Lebron Dzejms, foto: Youtube

У образложењу одлуке наводи се да је овај кошаркаш Лејкерса из Лос Анђелеса успоставио нову парадигму у којој, наводи се комерцијални утицај постоји уз политички принцип.

Тајм подсећа да је Џејмс крајем јуна ове године, а подстакнут покретом "Блек ливе меттерс" основао непрофитну организацију "Више од гласа" са циљем привлачења све већег броја људи на биралишта.

До августа скоро 50 спортиста, забављача и медијских личности му се придружило, а сама организација је до одржавања избора регрутовала више од 40.000 радника за изборе и у местима као што су Атланта, Милвоки, Детроит и Филаделфија, што су све градови који су помогли давању кључних гласова кандидату демократа Џо Бајдену.

Џејмс је подстицао своје пратиоце на Твитеру, њих 48 милиона да гласају, а себе је приказивао на билборду на коме је писало "гласај или умри", што је, наводи Тајм најистакнутији пример све већег активизма који се проширио у спосртком свету у 2020. години.

"Подстакнути пандемијом која је несразмерно одузела животе и животе обојених грађана, полицијским убиствима ненаоружаних Афроамериканаца, сви од спортиста на колеџима, тениских звезда, возача тркачких аутомобила изјашњавали су се против расне неправде", наводи Тајм и додаје да је он свој бол и бес усмеравао на акције.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести