Председник ОК Војводина Драгољуб Збиљић: Сви кредити потрошени, једино резултат битан

Српском одбојкашком чаршијом одјекнула је вест о смени тренера у шампионском тиму Војводине НС семе.
Dragoljub Zbijic
Фото: Драгољуб Збиљић, фото: Јан Вало

Договорен је споразумни раскид сарадње с Душком Николићем, а све после пораза од Црвене звезде у првом мечу полуфинала Купа Србије и, пре тога, прераног завршетка надметања у Европи.

Амбиције Новосађана добро су познате, дупла круна у Србији, а пуно адута бачено је на улазак у групну фазу Лиге шампиона. Иако је сезона тек на половини, председник клуба Драгољуб Збиљић сматра је неуспешном.

„Војводине је као велики клуб поставила високе циљеве за ову сезону. Рекао сам пре почетка такмичења да би неулазак у Лигу шампиона био апсолутни неуспех, за сада није апсолутни, али је неуспех. Мислим да имамо генерацију играча која је могла да изнесе терет уласка у Лигу шампиона и не мислим да је Шомон екипа коју нисмо могли да прођемо. Пролазно време нам је давало сигнале да нешто не ваља, пораз од Партизана на почетку првенства - дешава се, изгубили смо Суперкуп, губитак меча од Звезде је доказ мени, као првом човеку клуба, да потребне хемије и победничке енергије, на релацији тренер – играчи, не постоји и морали смо да направимо рез који ће покренути екипу. Сазвали смо Управни одбор, а оно по чему је Војводина специфична и велика је, какав год да је био разговор, изашли смо с јединстевном одлуком“, рекао је Драгољуб Збиљић.

Да ће растанак с Николићем решити проблеме?

„Сигуран сам да хоће, јер ће играчи коначно схватити да је ово професионализам. Нажалост, изгубили смо такво тренерско име да бисмо свима показали да се иде на озбиљне резултате и да се неуспех не прашта. Колико је Николић велики човек показало се у петак, неколико дана после смене, био је код мене у компанији да се поздравимо, испричамо и останемо пријатељи за цео живот, јер се ради о великом човеку и стручњаку. Није смена тренера ништа несвакидашње, ево и италијански Лубе мења тренера. Одбојкашки Нови Сад има проблем робовања традицији. Имали смо ситуацију да десет година нисмо освојили титулу па нисмо мењали тренера, чак сам видео и да садашњи директор Салатић док је био тренер пет година није узео титулу. Код мене не би био тренер ни пет месеци, иако га сматрам за изузетно доброг и квалитетног човека. Пролазна су времена, све се мења, не задовољавамо се једним трофејом па макар то било и првенство и желимо да учинимо све да се екипа пробуди. Победили смо Нови Пазар на гостовању, желимо тријумфе и над Црвеном звездом у првенству и за улазак у финале Купа. За то живимо и то желимо, мојом одлуком је ванредно стање у клубу.“


Жал за Трентином

Жали председник Збиљић за испадњем у шеснаестини финала Купа ЦЕВ јер је црвено-беле у осмини финала очекивао двомеч с великим италијанским Трентином, однедавно клупским прваком света.

„Жао ми је што нисмо направили још један корак у Купу ЦЕВ, желео сам да играмо с Трентином, ту бисмо измерили наше играче у односу на оне најбоље на свету, ту бисмо видели колико вредимо и можда бисмо максимално растерећено одиграли добре партије“, рекао је Збиљић.


Фото: David Mehić protiv bloka Šomona, foto: Dnevnik (F. Bakić)

Поново сте преузели кривицу за неуспех, када се очекује престанак ванредног стања?

„Наш куб је доживео разочарање неуласком у Лигу шампион, а и Куп ЦЕВ смо одиграли у некој летаргији. Сви смо живели за улазак у Лигу шампиона, апсолутно не треба нико да мисли да је било некакве опструкције, дали смо максимум и то није прошло. Дошли смо зато до овог момента, морали смо да тргнемо екипу. Притом, не мислим да је Душко Николић једини кривац, први кривац сам ја као председник Управног одбора, пропао је мој концепт, али и даље мислим да тандем Николић –Петровић(кондициони тренер) може да води репрезентацију Србије, а не Војводину, али није се јавила хемија, можда није било ни среће. Суђење је било упитно понекад, али и сада мислим да смо могли да прођемо Шомон, али смо тада показали свега 30 одсто наших могућности. То ће бити предмет анализе са спортским директором у наредном периоду. До 25. демебра је ванредно стање јер 24. децемра очекујем да уђемо у финале Купа.“

Да ли мислите да би све било другачије да је тренер Николић био са екипом  током припремног периода?

„Сигурно да би било другачије. Ако се сећате, за губитак Суперкупа сам окривио себе, то је био тај разлог, Николић је преузео екипу иако је одмах рекао да ће бити с репрезентацијом, али на бази свих података које сам имао желео сам баш њега. Било је још неких имена, чак и странаца, али желео сам баш њега јер ми се свидео његов начин комуникације, менталитет и мислио сам да је то оно што може све да покрене. У тај луксуз не бих поново ушао, да тренер не буде с нама за време припрема, јер су оне биле веома захтевне и скупе и нисмо добили ефекат који смо желели. Можа сада добијемо, Синиша Гавранчић је био са екипом за време припрема, освојио два турнира у Новом Саду и Солуну, победио Паок и Халкбанк, па ће можда екипи пријати промена.“

Прва препрека није прескочена како је планирано, да ли то нешто мења у плану који сте зацртали по преузимању челног места у клубу?

„У овом тренутку, што се квалитета тиче, мислим да је Војводина најспремнија и најквалитетнија у лиги и дупла круна не би требала да буде доведена у питање. Међутим, упали смо у летаргију, потребан нам је наставак доброг низа. Морамо да узмемо оба трофеја – то је став. Испред нас је четворгодишњи план, опредељена су велика финасијска средства, клуб је стабилан. Уговорили смо и озбљине премије, нажалост нису узете оне за Лигу шампиона, али се надам да ће узети оне за Куп и титулу. Играчи ће морати да дају двоструко више него до сада, на паркету и ван њега, јер време шале, традиције и осталог је прошло, причамо искључиво о резултату“, поручио је Збиљић.

Марко Ристић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести