СЛОБОДАН БОШКАН: Лига шампиона велика школа

Играње групне фазе нам је донело велико искуство јер смо били у групи са познатим именима европске одбојке Кеђержином, Фридрихсхафеном и Руселаром, а донело нам је и то да млади момци из нашег тима могу да осете снагу иностраних тимова, каже спортски директор Војводине НС семе Слободан Бошкан
Slobodan Boškan  F. Bakić
Фото: Слободан Бошкан Фото: Ф. Бакић

Завршили су одбојкаши Војводине НС семе овосезонску европску причу. Као једини клуб из Србије који се пријавио за играње међународних такмичења, успела је Воша да се пласира у групну фазу Лиге шампиона, из трећег узастопног покушаја. Европско такмичење завршила је са шест пораза, два освојена бода, али је недостајало мало искуства да све буде другачије.

Одиграли су Новосађани неколико веома добрих утакмица, били на прагу победа у два наврата, али су губили тај-упркос вођству. Баш у тим ситуацијама се видело да је тим још млад, да нема искуства играња великих и тешких утакмица у иностранству, али далеко од тога да се српски шампион обрукао.

Спортски директор Војводине НС семе Слободан Бошкан био је један од главних људи задужених за стварање екипе која ће имати квалитет да пређе праг најквалитетнијег европског клупског такмичења.

Колико сте задовољни играма у Лиги шампиона и шта је Европа ове сезоне донела клубу и екипи?

-С једне стране сам задовољан, пласирали смо се у Лигу шампиона после неколико неуспелих покушаја. Играње групне фазе нам је донело велико искуство јер смо били у групи са познатим именима европске одбојке Кеђержином, Фридрихсхафеном и Руселаром, а донело нам је и то да млади момци из нашег тима могу да осете снагу иностраних тимова. Да виде колико је потребно да би с њима уопште играо, а тек онда играо равноправно. Мислим да смо на неколико мечева групне фазе показали да потпуно равноправно можемо да играмо са свима, да је било мало више искуства могли смо бар до две победе. Помињали смо искуство, оно је већ почело да излази на површину и да се екипа другачије понаша у мечевима с нашим највећим конкурентима у Србији, а значиће нам посебно у завршници Купа и плеј-офа који су пред нама – рекао је Бошкан.

Кажете да је недостајало нешто да се дође до победа у групној фази. Шта је заправо потребно екипи да би следеће сезоне, уколико се испуни циљ и буде играла Лига шампиона, могла до бољег резултата?

-Има ту више фактора, али први је да се задржи што више играча из ове сезоне. Момци који су играли ове године, тај рад, искуство и утакмице и квалитет који су стекли, да остане код нас и наредне. У групној фази Лиги шампиона доста зависи и од жреба, јер се ту такмиче најбољи, екипе су ту с великим буyетима, квалитетним играчима и са већим могућностима од нас. Мислим да би нам пријало да доведемо једно или два појачања, не знам на ком конкретно месту, рано је да причамо о томе, али овој екипи би то било довољно. Управо би знање, квалитет и искуство тих играча правило превагу на мечевима на којима нам је то фалило ове сезоне, а када смо играли равноправно. Ипак, први задатак је задржати костур тима из ове сезоне, а близу смо томе јер већина наших играча има уговоре на неколико година.

Како сте задовољни учињеним у лигашком делу домаћег првенства (14 победа и четири пораза), што је мало слабији резултат него прошле сезоне?

-Лигашки део првенства смо ове сезоне одиграли с нешто више осцилавција него што је то било прошле године, једноставно је тешко играти квалификације за Лигу шампиона и групну фазу и да се то не осети на домаћим мечевима. Пуно је утакмица, доста путовања, а у ритму среда-субота смо од октобра. Једини смо клуб који се пријавио за Европу, остали наши такмаци из домаће лиге су играли само викедном и једва чекам да видим како ће се они понашати у предстојећој мини-лиги и ритму среда-субота и том оптерећењу. Мислим да ћемо ту бити у предности јер смо постали чвршћи јер су се момци прилагодили том систему и надам се да нас то неће пореметити јер је велика школа за све нас.

Како вам се чини квалитет наше лиге ове сезоне, који је по свима највиши у последњих десетак година, табела каже да је много више екипа која фигурирају за висок пласман и титулу?

- Квалитет се скоцентрисао у првих шест клубова и мислим да првенство одавно није било неизвесније, али мислим да велике заслуге за то заправо иду Војводини јер је својим инвестирањем, продорношћу повукла за добом и остале. Константно подижемо лествицу и на неки начин терамо и друге на то, а то се виде по већим улагањима, довођењу играча и генерално је живнуло много клубова који су се ангажовали и све су то бенефити за српску одбојку. Ми и Ниш смо водећи, али очекује нас још десет кола пред плеј-оф и све може да се промени. Видећемо шта све може да се деси до краја, многима ће нови систем играња бити тежак, а само ће најбољи показати право лице – закључио је Бошкан.

 М. Ристић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести