СП: Србима трилер завршница против Француза (3:2)

Српски одбојкаши у Варни освојили су важне бодове против Француза. После велике борбе и пет сетова, у тилер завршници у тај-брејку, наши су славили резултатом 3:2.
odbojkasi
Фото: FIVB

Французи су добили први сет резултатом 25:22

Много боље је утакмицу почела Француска, напала сервисом Ивовића, а у контрама је сјајан био Боје и зато је на први обавезни одмор отишла с предношћу 8:5, с тим што је до тада Србија зарадила свега два поена.

Серије сервиса Ивовића и Лисинца повели су наш тим до изједначења (10:10), а чак три контре решио је Ковачевић. Мало је било потребно „петлићима“ да поново преузму контролу. Сервирао је Росар, Ивовића је погрешио, а потом био изблокиран и Француска је на другом техничком тајм-ауту имала нова три поена вишка (16:13).

Покушавала је Србија, углавном преко Атанасијевића, али није искористила неколико шанси да се врати у нови егал. Успели су „Орлови“ да приђу на свега поен минуса (21:22), али је то било све јер је опет одличан био Боје и закључио вођство свог тима.

Други сет добила је Србија резутлтатом 26:22

Само је добро функционисао напад наших момака, али блока и одбране готово да није било. Зато су Французи поново преузели контролу у раној фази сета, а веома брзо су преко Бојеа дошли до великих пет поена вишка (14:9).

Фото: FIVB

 Нису „Орлови“ имали стрпљења, понегде им се поткрала понека грешка, а тако је тешко играти с Французима који су бољим сервисом и нападом одржавали предност. Ушао је Крсмановић уместо Подрашчанина, али је наш тим заиграо тек после добре серије сервиса Ковачевића и вратила се у игру (17:17) преко Атанасијевића, а када је наш кортектор коначно изблокирао Бојеа, Србија је повела.

 Дуго се играло поен за поен, а „петлићи“ су поново имали више нерава и дочекали своју шансу. Ушао је Линел на сервис, напао Ковачевића, а потом је наш примач заустављен блоком и Француска је дошла до две сет лопте (24:22). Ипак, лоша акција триколора и грешка Росара вратили су изједначење, а онда је Атанасијевић дигао рампу Енгапету и донео нашем тиму сет лопту коју је потом искористила, после грешке Енгапета за изједначење.

Трећи сет добила је Србија резлтатом 25: 20

Управо је то требало Србији да се коначно разигра. Капитен Петрић, који је у другом сету заменио Ивовића, играо је веома добро, али је све полазило од доброг сервиса и пасивног блока за раних 8:4.

 Разблокирао се наш тим и све је подсећало на меч с Русима, најбољи наше репрезентације на Светском шампионату. Функционисао је наш напад и одржавао високу предност, али измене у селекцији Француске донеле су им налет и два аса Бризара донели су нову неизвесност (16:17).

Ипак, узвратио је сервисом Лисинац и „Орлови“ су поново имали осетну предност (20:17), а пуцао је Атанасијевић из свих оружја. Блокови Јововића и Ковачевића донели су нам пет лопти, а другу је Атанасијевић претворио у вођство и преокрет.

Четврти сет припао је Французима резултатом 25:18

Дошла је реакција и много боља игра Француске, измене су уродиле плодом, а пре свега се поправио блок нашег ривала. Помало уморни Атанасијевић је посустао па су нам се нападачке опције сузиле и то је искусна и квалитетна екипа триколора знала да искористи и да дође до велике прености коју је лагано одржавала.

Заменио је Грбић дизаче, само на кратко, али није успео ништа да промени на терену и Французи су веома брзо изједначили и одвели сусрет у тај-брејк.

Пети одлучујући сет припао је Србији резултатом 18:16

Пуно среће су имали наши одбојкаши у петом сету, виђене су две лоше реакције Француза, а блок Лисинца на Ле Гофу нам је донео 7:5. За трен ока узвратили су „петлићи“ и преокренули преко Енгапета, али се све вратило у егал. Ипак, само једна добра одбрана Французима је донела предност од два поена у завршници (10:8). Уследио је топовски сервис Атанасијевића и његова контра за изједначење, а и његов ас сервис за веома важно вођство (12:11).

Сјајан потез Енгапета донео је Французима меч лопту, али су сервиси Ковачевића све преокренули, уз сјајан ас на меч лопти.

М. Ристић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести