Збиљић за “Дневник”: Воша и убудуће замајац српске одбојке

НОВИ САД: Војводина НС семе ставила је у трофејни низ  још једну шампионску звездицу, 17. укупно и четврту у низу, одлуком Савеза да се одбојкашко превенство заврши пре његовог краја  рика због вируса. По многима заслужено, јер је Воша била доминантна од почетка првенства па  до прекида. Новосадски великан је тако сезону завршио са триплом круном,као једну од најуспешнијих у клупској историји.
z
Фото: Dnevnik.rs

Иако су триплом круном и пласманом у Лигу шампиона испунили све предсезонске циљеве, председник Управног одбора клуба Драгољуб Збиљић није у потпуности задовољан јер сматра да се у неким сегментима могло боље.

Пре мог доласка у клуб буџет је био далеко мањи и радило се  у озбиљном простору комфора, па није били ни тако великог притиска резултата.Када се то променило, мислим пре свега на далеко већи буyет,притисак се пре свега спустио на стручни штаб, који је с тим успео да се избори и зато је минула сезона дефинитвно припала Синиши Гавранчићу и његовом стручном штабу и на томе им честитам. Циљеви нису били мали, освајање свих трофеја у Србији и пласман у Лигу шампиона, што  је озбиљан задатак и за клубове с много већим буyетом и већим избором играча. Ове сезоне лига је била на веома високом нивоу и јако сам задовољан како су се наши конкуренти показали. Имали смо много тешких утакмица у нашој лиги, што је показатељ да се мушка одбојка вратила на велика врата. Најпријатније изненађење био је Ниш, вратили су се Раднички из Крагујевца, Партизан, Звезда, суботички Спартак, Млади радник... Играла се озбиљна одбојка и надам се да ће се тај тренд наставити у сезонама које долазе, каже Драгољуб Збиљић.

Да ли верујете да ће Воша наставити са успесима?

Амбиције се  неће променити, оне се подразумевају. Нема шапутања и скривања, ми смо Војводина, желимо све домаће трофеје, пласман у Лигу шампиона и успех у њој. У узлазној смо путањи, све нас је задесила ова криза и сигурно је  ће последице претрпити и спорт. Видећемо шта ћемо са амбицијама везаним за Европу, али домаћи трофеји се не доводе у питање.

Како сте задовољни оствареним у Лиги шампиона?

Ко ме добро познаје зна да нисам у потпуности задовољан учешћем у Лиги шампиона, Али, пробили смо лед, што је веома важно, десила нам се и повреда капитена Стевана Симића, што је утицало на стабилност екипе. Са Фридрихсхафеном смо код куће одиграли катастрофално лоше и ту се видело колико нам фали искуства, јер мислим да смо бољи тим од њих и требали смо да их добијемо у оба меча. У Немачкој смо били близу победе, тај меч је за похвалу, као и у Белгији. Са Заксом смо показали да можемо да играмо и са најбољим европским тимовима. Да смо добили Немце код куће, мислим да би много тога било другачије, али међународно неискуство је узело свој данак. С једне стране пресрећан сам што смо изборили групну фазу, али с друге сматрам да смо могли до више бодова и бољег утиска. Добили смо честитке и од председника ЦЕВ-а Александра Боричића на учешћу у ЛШ и он је  упутио комплименте на рачун нашег рада.

Што се тиче буџета, план је био да следеће сезоне пређе милион евра, сада ће, због новонастале ситуације, сигурно бити мањи?

У овом тренутку не знамо тачну цифру, у преговорима смо са нашим партнерима, на првом месту генералним спонзором - Институтом за ратарство и повртарство НС семе, са Градом Нови Садом и осталим компанијама из спонзорског пула. Сигурни смо да буyет неће бити мањи од 600.000 евра, што нам гарантује нормално функционисање клуба, али детаље ћемо знати за неких десет дана, зато и не журимо с прелазним роком. Оно чиме можемо да се похвалимо је чињеница да у последњих неколико година нема ни дана кашњења плате и наставићемо с том праксом.

Да ли ће клуб ивестирати у искусније играче?

Константно растемо, Воша се вратила на европску мапу и играчи морају да изнесу све што је до њих. Ове сезоне је блистао млади Павле Перић, Немања Машуловић је био главни на неким мечевима, Милош Никић нам је искуством помогао у квалификацијама за ЛШ, касније је Давид Мехић својим доласком и енергијом пресудио полуфинале Купа, тако да мислим да све иде у добром смеру. Оно што ме брине је чињеница да сам очекивао да ћемо брже доћи до неке лествице у Европи, а сада и то морамо да успоримо и одложимо планове због новонастале ситуације. Радује ме чињеница да је домаћа лига јача, а из ње ће изаћи квалитетнији клинци и зато се не ослањам превише на искуство због примера из претпрошле сезоне када смо имали пуно старијих играча, а на крају су клинци  донели титулу. Сви у нашем тиму ће имати своју улогу, а идемо на микс младости и искуства, као и до сада.

Шта Воша као лидер може да учини да унапреди одбојку у нашој земљи?

Војводина као замајац српске мушке одбојке не може сама да је учини бољом, потребно је да се сви заузмемо за напредак.Прошле године је доведено 20 момака, готово све што вреди у Србији и они раде с тренером Марком Наранчићем, који их спрема за сениорски састав. Ш то се тиче наше  школе – задовољан сам  и верујем да ће се и тај добар рад ускоро видети. Мислим да је пуно урађено да би се квалитет лиге подигао, али треба додатно ојачати одбојкашке центре попут Краљева, Ниша, Крагујевца, Пожаревца, Београда... Наредне сезоне ће држава помоћи све клубове који буду играли Европу, покриће трошкове, а ми најбоље знамо колико то значи,што је  предуслов да све крене у добром смеру.


Не журимо с појачањима

Колике су могуће  промене у играчком кадру?

За сада имамо формирано 80 одсто тима. Важно је да су млади из наше школе дочекали шансу да заиграју, као што су Лазар Бајандић, Стефан Негић, Радослав Брборић. Искусни дизач Лука Чубрило је прво појачање, а уговори су истекли Мехићу, Машуловићу и Благојевићу. Понуђен им је наставак сарадње и чекамо њихово изјашњење. Уколико не дође до сарадње, видећемо шта ћемо, не журимо са појачањима. Што се тиче позиције средњег блокера, верујем у Андреја Рудића и мислим да је сазрео да уз Стевана Симића држи блок, тако да немамо бојазан за ту позицију. Ако оде Благојевић, тражићемо коректора, али нећемо журити. За Перића имамо добре понуде из иностранства, али он је под уговором и још причамо са стручним штабом шта ћемо с том ситуацијом, али радује ме да је у директном разговору изнео жељу да остане у Војводини. То је једна од промена курса, где наши играчи више нису толико оптерећени одласком у иностранство, већ препознају величину клуба у ком играју, истакао је Збиљић.


Да ли је донесена права одлука око прекиду такмичења?

Потпуно подржавам одлуку Савеза. Да је дозвољена  расправа на ту тему било би предлога и идеја ваљда колико је и клубова. Жао ми је  што се првенство није одлучило на терену јер сам сигуран да бисмо освојили титулу, ту немам дилему. На крају, одлука Одбојкашког савеза Србије мора да се поштује. Желим да похвалим добар рад Савеза, пре свега председника Зорана Гајића, човека који има ауторитет да и у тешким тренцима донесе тешке одлуке, као што је била ова са проглашењем шампиона у ванредном стању и да заврши такмичења. Мислим да је та одлука здраворазумска и Савезу још једном  пружам пуну подршку.

Шта очекујете од наредне сезоне?

Очекујем да ће велики број наших играча пожелети да се из иностранства врате у Србију, смањиће се и буyети европских клубова, па и код нас могу да се понуде коректне плате. Надам се да ће наши конкуренти да ојачају, а што се тиче стручног рада конкуренција је велика, ту су Жакић, Јанић, Светозаревић, Кобиљски, Мачужић... Много би било добро да се врате неки наши искусни играчи и да млади могу уз њих да напредују. То би донело нови квалитет и у великом броју вратило публику на одбојкашке утакмице. На добром смо курсу и убеђен сам да ћемо наредне сезоне гледати  квалитетнију одбојку у Србији у односу на претходну, поручио  је председник Војводине НС семе Драгољуб Збиљић.

Марко Ристић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести