ФИА поништила одлуку о казни, Алонсо и званично освојио треће место у Џеди

ЏЕДА: Светска аутомобилска федерација (ФИА) поништила је одлуку организатора Велике награде Саудијске Арабије и саопштила да је возач Астон Мартина Шпанац Фернандо Алонсо и званично освојио треће место у Џеди на другој трци сезоне у шампионату Формуле један, преносе британски медији.
Formula 1 Bahrein/Fonet
Фото: Fonet/ilustracija

Алонсо је синоћ освојио треће место на ВН Саудијске Арабије, али је судијска комисија по завршетку трке одлучила да санкционишу Шпанца додавањем десет секунди на коначно време, јер су проценили да возач Астон Мартина није по правилима одслужио казну боравка пет секунди уочи првог пит стопа. Треће место додељено је возачу Мерцедеса Британцу Џорџу Раселу, а Алонсо је пао на четврту позицију, јер је по мишљењу судија направио прекршај.

По правилима Ф1, такмичар се санкционише са пет секунди, а док то време не исцури механичари у пит стопу не смеју да додирују болид. Судије су у образложењу одлуке о додатној казни за Алонса навели да је дизалица дотакла болид пре него што је прошло пет секунди.

Међутим, екипа Астон Мартина је уложила жалбу, а представници ФИА-е су после прегледавања снимка доделили Алонсу треће место на ВН Саудијске Арабије. Шпанац је по стоти пут у каријери завршио на победничком подијуму.

Прво место на трци за ВН Саудијске Арабије освојио је возач Ред Була Мексиканац Серхио Перез, док је други био његов тимски колега и актуелни светски шампион у Ф1 Холанђанин Макс Ферстапен.

Наредна трка у шампионату Ф1 биће вожена другог априла за ВН Аустралије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести