Млади бициклиста Михајло Столић осврнуо се на успешну сезону

После периода стагнације током 2020. године због пандемије коронавируса, Михајло Столић, 17-годишњи бициклиста из сомборског клуба “С тим”, једва је дочекао почетак нове сезоне како би надокнадио пропуштено.
д
Фото: БК С тим

Већ у првој трци у 2021. наговестио је да ће му ова година бити успешна. У турској Алањи је на УЦИ трци одмах обезбедио постоље, јер је од две етапе, у првој - друмској, био осми, да би у другој - на хронометру који је његова специјалност, освојио треће место, што му је у укупном пласману донело другу позицију. Потом је ученик Марка Сударића на Купу нација у Мађарској дошао до подвига другачије природе.

– Трка код наших северних суседа ми је одговарала јер је била равна, а ја сам по карактеристикама спринтер. Био сам пети и освојио сам прве УЦИ бодове за Србију у јуниорској конкуренцији после четири-пет година – рекао је Столић, иначе овогодишњи “Дневников” лауреат за бициклизам у избору најбољих спортиста АП Војводина.

Само недељу дана касније, у Чешкој је остварио историјски успех за српски бициклизам.

– Победио сам у етапи на чувеној јуниорској трци Светског купа у Терезину. Пре тога, Србија је имала треће место са светских купова. Најпоноснији сам и најсрећнији због овог успеха, јер то није мала ствар. Трка је била брдска, што мени није баш одговарало, али била је та етапа с најмање брда и успео сам сва да их савладам заједно с другим бициклистима и да дођем до спринта у ком сам добар, тако да ми се све поклопило.


Позив из Белгије

Успеси Михајла Столића на међународној сцени нису остали незапажени, па је Сомборац добио позив да се придружи белгијској јуниорској развојној екипи Канибал.

– Био сам седам дана у Белгији и тренирао у групи с још петорицом бициклиста из различитих земаља. Учествовао сам с њима и на познатој трци Париз-Рубе, што је било заиста велико искуство – рекао је Столић.


Освојио је још и друго место на етапи УЦИ трке у Белгији, дебитовао је на европском и светском првенству, а на домаћој сцени државни је првак у друмском бициклизму и на хронометру. Планови за 2022. годину јасно су зацртани. С клубом ће на припреме најпре у Турску у јануару, а потом с репрезентацијом у Бар, да би почетак сезоне дочекао поново у Алањи, где ће учествовати на трци на којој је успешно почео и годину која се приближила крају.

– Главни циљ ми је одлазак на Светско првенство у Аустралију у септембру, јер је то равнија стаза, а у плану су ми свакако и Шампионат Европе у Португалију и светски купови – открио је Михајло Столић.

К. Бугарски

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести