Моменти 2019: Ђоковић, Берон, Филиповић, Буша, Вукановић...

БЕОГРАД: Годину на измаку, када је у питању српски спорт, памтићемо по неколико спектакуларних победа, попут тријумфа Новака Ђоковића против Роџера Федерера на Вимблдону или ватерполиста против Хрватске у финале Светске лиге на Ташмајдану, али и по великом разочарењу на Светском првенству за кошаркаше у Кини.
djokovic, fonet
Фото: Фонет/АП/Новак Ђоковић

Историјска 2019. била је за одбојку, јер су и женски и мушки тим освојили титуле европских шампиона, као и за фудбалере Црвене звезде, који су други пут узастопно изборили пласман у Лигу шампиона и кошаркаше, који су пети пут узастопно били најбољи у Суперлиги Србије, а освајањем АБА лиге вратили су у Евролигу.

Топ 5 момената 2019. године:

ФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА - две меч лопте за Роџера Федерера против Новака Ђоковића.

- Играо се пети сет невероватног финала Вимблдона, Федерер је водио 8:7 и 40:15. Имао је две меч лопте, можда и најважније у каријери. У тим тренуцима публика на Централном терену била је у трансу, камера је зумирала једну госпођу која је показивала "још један", а Федерер сервирао за девети трофеј у Лондону. И онда, као да се десио "флеш бек" на УС Опен 29011. године, Ђоковић је спасио обе сет лопте, направио брејк и касније славио у најдужем финалу икад на Вимблдону и пет сати борбе. Ко зна, када се једног дана буде подвлачила црта ко је најбољи свих времена, могуће је да баш ово финале пресуди, тренутно у грен слемовима Федерер има четири више од Новака.

ТРОКОРАК - Берон за победу против Партизана и пету узастопну титулу шампиона Србије.

- Невероватна завршница финала пље-офа између кошаркаша Црвене звезде и Партизана биће препричавана деценијама, а "трокорак" Билија Берона, без дилеме, улази у легенду вечитих дербија, као рецимо "чувени кош Предрага Дробњака из аута". Берон је у финишу четврте утакмице финала био незаустављив, а у последњем нападу прошао је поред Стефана Јанковића и положио за победу. Испоставиће се "трокораком", који практично нико није приметио у првом тренутку, можда и због чињенице да је Американац одмах отрчао у свлачионицу. На крају, Звезда је освојила 20. титулу, а КСС признао да су судије погрешиле.

Фото: Танјуг/З. Жестић/Ватерполисти Србије осовјили Светску лигу 2019

ВАТЕРПОЛО ПО КИШИ - Спектакуларно финале Светске лиге одиграли су ватерполисти Србије и Хрватске, по јакој киши, на Ташмајдану. Србија је славила голом Филипа Филиповића из петерца 12:11, 17 секунди пре краја, на тај начин и обезбедила олимпијску визу за Токио. Финиш меча одигран је по правом пљуску и грмљавини, публика је остала на трибинама, а у базену је виђен спектакл и на крају спортски загрљај играча два велика тима, који ће се после борбе за злато у Рију, скоро извесно поново срести и на Олипијским играма у Јапану.

ЗЛАТНИ СЕРВИС БЈАНКЕ БУШЕ - Одбојакшице Србије на Европском шампионату Турској одбраниле су титулу, а сем сјајних партија МВП-ија Тијане Бошковић, памтиће се невероватна сервис серија Бјанке Буше у петом сету. Пред 14.000 турских навијача у Анкари, домаћи тим водио је 9:7 и све је "мирисало" на злато, а онда је Буша погодила четира сервиса, за преокрет 11:9, касније и за победу. Трећа титула најбољих у Европи, потврда светске титуле и најбоља најава за напад на злато у Токију.

Фото: ОСС

ЗВЕЗДА ОПЕТ У ЛИГИ ШАМПИОНА - Фудбалери Црвене звезде успели су "немогуће", да се други пут узастопно пласирају у Лигу шампиона, а јунак црвено-белих био је Алекса Вукановић, стрелац у реваншу против Јанг Бојса 1:1. Послеп рвог меча у Берну, где је Звезда такође одиграла нерешено 2:2, пред пуном Мараканом, Вукановић је погодио на асистенцију Родића, а швајцарски тим успео је само да аутоголом Бена изједначи. На крају, Звезда је због више голова у гостима поново ушла у елитно такмичење. Тамо је освојила три бода победом против Олимпијакоса у Београду 3:1, а утисак је да је могла и више, поготово није морало да дође до катастрофалних пораза против Тотенхема 0:5 у Лондону и Бајерна 0:6 у Београду.

Фото: ФК Црвена звезда

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести