СЕДАМ ПОБЕДА ЗА УКУПНО ДЕВЕТ БРОНЗИ мушке бокс селекције Србије на сениорском ЕП 2024.

Двадесет медаља Србије на Европском шампионату у боксу! Успех за анале и фантастичан дан за српски бокс.
1
Фото: БСС

Након спектакулраних победа које су оствариле даме српског бокса и исковале 11 бронзи на шампионату Европе за сениорке и сениоре у Београду, уследио је и танго српких боксера који су избројали до девет бронзи, за укупних осигираних 20 медаља српског бокса под сводовима хале “Александар Николић”.  Након прве сесије у којој су победе остварили Раде Јоксимовић и Омер Аметовић,  друга сесија четвртфинала за мушкарце на Првенству Европе српској престоници изнедрила је још пет одличја.

Јоксимовић и Аметовић су обезбедили трећу и четврту медаљу за мушку репрезентацију Србије на шампионату Европе у Београду. У првој сесији поред Јоксимовића и Аметовића наступили су и Тамир Галанов и Назиф Сејди. Галанов и Сејди су поражени у четвртфиналу ЕП.

Јоксимовић је у категорији до 48 килограма у четвртфиналу ЕП победио Молдавца Иона Плинга. Српски боксер ће се полуфиналу ЕП борити против Јермена Харутјуњана Барегхама који је савладао првог носиоца Шакила Алаквердовија из Грузије.

Фото: БСС

"Није било сасвим лако, од првог минута сам давао свој максимум и борио се за Србију. Сутра ме такође очекује јак противник, али дајем све од себе да узмем златну медаљу. Хвала председнику савеза Ненаду Боровчанину, тренеру Стојану Кнежевићу и мојој породици што су уз мене и што ми пружају максималну подршку. Живела Србија", рекао је Јоксимовић.

Аметовић је у категорији до 51 кг извојевао велику победу у четвртфиналу ЕП над Давитом Јапаридзеом уз Грузије. Аметовић ће се у полуфиналу ЕП борити са представником Турске Саметом Гумусом.

Фото: БСС

"Нећу се зауставити овде, ово је највећи успех за мене до сада. Нике било лако, али сам ишао на моје искуство. Нећу ништа унапред да обећавам, али идем до краја. Хвала свима који су ми пружили максималну подршку", истакао је Аметовић.

Тамир Галанов је у четвртфиналу ЕП у категорији до 54 кг поражен од Руса Дмитри Двалија. Назиф Сејди је у категорији до 63,5 кг изгубио од Руса Мамедова Габила.

Почетак друге сесије био је у знаку истовремених борби у дваринга и победама српских репрезентативаца. Нове бронзе за Србију исковали су актелни шампион Европе Вахид Абасов и млади ас који иза себе има освојен и чувени турнир Београдски победник Јован Николић.

У категорији до 67кг Вахид Абасов је савладао Рафаела Бузу из Мађарске, док је Јован Николић у категорији до 71 кг елиминисао представника Црне Горе Стефана Савковића.

Златна медаља са ЕП Истанбул 2022. за Србију Абасов храбро корача ка још једном најсјајније одличју. У полуфиналу Вахид ће одмерити снаге са Лашом Гурулијем из Грузије.

Фото: БСС

“Борба је протекла онако како сам и је и замислио. Следећи противник је из Грузије и већ са се сусретао са њим. Био сам бољи од њега, али видећемо како ће бити у наставку. У максималној форми улазим у следећу борбу” – рекао је Абасов.

Тихи херој српског бокса Јован Николић рукавице ће у полуфинлау укрстити са Молдавцем Васиљеом Чеботаријем.

Фото: БСС

“Прва рунда је била изузетно тешка, почео сам да увећавам ритам удараца након чега сам био све бољи и бољи и успео да победим. Свестан сам колики је ово успех, хвала Богу на свему што ми је дао. Надам се златној медаљи” – рекао је Николић.

Жестока борба, бацање на под противника већ на старту прве рунде и храбри плес до победе обележио је судар српског аса у категорији до 80кг Растка Симића са Македонцем Исени Арјаном. Нова, седма бронза за Србију искована је рукама фантастичног Симића који ће у полуфиналу снаге одмерити са Русом Савели Садомом.

Фото: БСС

“Осећам се фантастично, захвалио би се свима који су ме бодрили до самог краја. Ово је нешто невероватно за мене. Уз Божију помоћ сам стигао до финала. Нисам очекивао да ћу напраити оволики успех јер је моје учешће на Европском првенству било упитно због разних повреда, али ето успео сам да се спремим за такмичење за мало више од два месеца” – истакао је Симић.

Тежск меч, велика борба и храбро срце нашег боксера видели смо у судару боксера у категорији до 75кг у коме је репрезентативац Србије Алмир Мемић савладао Белгијанца Шририја Хамзу. У полуфиналу Мемић ће се борити са Русом Џамбулатом Бижамовим.

Фото: БСС

“Утисци су веома добри, дао сам максимум и било је тешко. Противник је имао јако добру тактику, наметнуо сам му мој стил боксовања од самог почетка и успео да победим. Након осам година рада освојио сам прву сениорску медаљу. Хвала свима који су ми помогли у томе. Може се видети и велики учинак у женској конкуренцији и веома сам срећан због тога. Ово се у историји бокса нике десило да направимо овакав резултат као једна репрезентација. Сутра боксујемо за финале и идемо ка томе да узмемо злато” – рекао је Мемић.

Спектакл за крај дана и четвртфиналних мечева, уједно и девета бронза за Србију стигла је из херојских руку репрезентативца Вељка Ражнатовића. Српски јунак у категорији до 86кг у судару са Молдавцем Чириаков Андреием газио је до тријумфа ватрено, страствено, шампионски. Витез тигровог срца је исписао историју, победом и пласманом у полуфинале где ће снаге одмерити са Русом Шарабутдином Атаевим.

Фото: БСС

“Ни мало лака победа, дао сам обећање и освојио сам медаљу за моју Србију. Свака част мом противнику на одличном мечу. Сутра ме очекује најтежи меч у животу против Руса Атаева, залећићу себе колико год могу за ових 24 сата и идемо даље. Ово ми је најлепши дан у животу после рођења моје деце. Верујте у себе и верујте у Бога, живела Србија!” – закључио је фантастични Вељко Ражнатовић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести