У Глазгову почиње ЕП у веслању: Вaсић и Беђик наши адути

У Глазгову почиње Европско првенство у веслању на којем ће се за континентална одличја борити 494 такмичара и такмичарки из 32 земље.
bedjik
Фото: Милош Васић и Ненад Беђик, фото: ВСС

Српска репрезентација на шампионату Старог континента бројаће једанаесторо репрезентативаца који ће се огледати у пет дисциплина.

У скифу ће веслати Марко Марјановић, који се након кикса на Светском купу у Београду, где је заузео 24. место,у потпуно вратио у седло сребрним одличјем у скифу на Медитеранским играма у Шпанији. У Глазгову ће за ривале имати 19 европска скифа.

„Одлично сам радио, задовољан сам напретком и временима које постижем на тренинзима и одлазим у Глазгов максимално спреман и мотивисан да пре свега извеслам своје најбоље резултате у скифу. Трудим се да у шампионат уђем без било каквог оптерећења, а лично бих био задовољан сваким пласманом до осмог места, које сам освојио на прошлогодишњем шампионату Старог континента у Рачицама. Једноставно, конкуренција је немилосрдна. Такмичимо се против веслача који долазе из земаља са неупоредиво дужом веслачком традицијом од наше“, истакао је Марјановић. 

Двојац Милош Васић, Ненад Беђик у Глазгову ће јурити своје шесто узастопно финале на најјачим светским такмичењима у последње две године. Њих двојца су због Беђикове повреде, пропустили први део сезоне, а овогодишњи деби на највећој међунарондој сцени “уписали” су на Светском купу у Луцерну где су заузели шесто место.

„Европски шампионат дочекујемо у знатно бољој форми, и физичкој и техничкој, него што је био случај пред Луцерн. Иза нас су сјајне завршне припреме у Јајцу. У одличном расположењу дочекујемо старт предстојећег такмичења. Као и на претходних пет великих регата и овога пута пласман у финале не би смео да буде доведен у питање“, казао је Ненад Беђик.

Ненадов млађи брат Александар са позиције штрокера предводиће српски дубл скул у којем ће у Глазгову веслати и Игор Ђерић. Њих двојица су прошле године у овом чамцу постали европски вицешампиони у конкуренцији млађих сениора. По Александровим речима Ђерић и он су се прилично убрзали у последњих месец дана.

„Сели смо у други и млађи чамац у којем су Шљукић и Марјановић наступили на Играма у Рију. Свесни смо конкуренције која нас очекује у Глазгову, а надам се да можемо да се умешамо у борбу за А финале“, нагласио је Александар Беђик.

Тешки четверац Милош Станојевић, Александар Филиповић, Виктор Пивач, Мартин Мачковић у Глазгову ће имати “ватрено крштење” на међународној сцени у овом саставу.

„Иако до сада нас четворица никада нисмо заједно веслали одлично смо се уклопили, а свако понаособ је дао огроман допринос да све функционише на најбољи начин. Све у свему по свим показатељима ово може да буде респектабилна посада, а надам се да ћемо то већ доказати у Глазгову“, рекао је Мачковић који је ове године дипломирао на Берклију.

Наташа Зарић и Јована Арсић чиниће једини наш женски чамац у Глазгову. Њих две ће наступити у двојцу у којем су на Светском купу у Београду биле десете, а потом и девете на Светском купу у Отенсхајму.

С. Р.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести