На ЕП у Глазгову боје Србије браниће 11 веслача и веслачица

Регатна стаза у Стратхклајду у Глазгову од 2. до 5. августа 2018. биће поприште Европског првенства у веслању, које ће бити део једног огромног европског спортског догађаја будући да ће у овом британском граду у исто време, поред овог спорта, одржани шампионати Старог континента и у воденим спортовима, бициклизму, голфу, гимнастици и тријатлону.
Skif Marko Marjanovic Foto Miljan Lakic VSS
Фото: Марко Марјановић, фото: Марјан Лекић ВСС

Боје наше земље на Европском шампионату у веслању, које ће окупити 494 такмичара и такмичарки из 32 земље, браниће 11 репрезентативаца и репрезентативки. Они ће наступити у пет дисциплина - четири у мушкој и једна у женској конкуренцији. У скифу ће веслати Марко Марјановић, у двојцу Милош Васић и Ненад Беђик, у дубл скулу Игор Ђерић и Александар Беђик, у четверцу Милош Станојевић, Александар Филиповић, Виктор Пивач и Мартин Мачковић, а у женском двојцу Наташа Зарић и Јована Арсић. Пред одлазак у Глазгов координатор програма за сениоре и сениоре Б Небојша Илић, уједно и тренер Марјановића, Васића и Ненада Беђика, истакао је да су сви репрезентативци добро радили у завршним припремама за предстојеће такмичење и да спремно дочекују старт шампионата.

„Иза нас су недеље одличних тренинга у Јајцу, где су радили Марјановић, Васић и Ненад Беђик, и на Сребрном језеру где су се припремала остале наше посаде. Сви репрезентативци су здрави и мислим да могу да рачунају на своје тренутно најбоље могуће пласмане“, био је кратак Илић.

„За Стратхклајд нас вежу лепе успомене будући да смо на том месту пре 22 године освојили, додуше под заставом тадашње Југославије, светску јуниорску вицешампионску титулу у дубл скулу који су чинили Бобан Ранковић и Милош Вујанић. Регатна стаза је мало више изложенија ветру, па услови знају да буду немирни.“

Александар Ивковић предводиће “с клупе” дубл скул Игор Ђерић, Александар Беђик, који је лане освојио вицешампионску титулу у овом чамцу на Европском првенству за сениоре до 23 године у Крушвицама.

„Наш дубл скул је млада екипа будући да је Ђерић и даље млађи сениор, док је Беђику ово прва година у сениорима А. Задовољан сам како су одрадили завршне припреме, а сигуран сам да су своје веслање подигли на виши ниво у односу на почетни део сезоне. На лицу места, у једној изузетно јакој конкуренцији, видећемо шта им максималан домет на овом такмичењу“, истакао је Ивковић.

Фото: Милош Васић и Ненед Беђик, фото: Златко Блашковић ВСС

Српски четверац је посада која је последња формирана у овој години, тј. након јунског повратка Виктора Пивача и Мартина Мачковића са студија у Америци. Поред њих двојце, који су као млађи сениори од 2014. до 2017. освојили четири светска одличја у двојцу, злато и три бронзе, у тешком четверцу ће веслати и Александар Филиповић, који се 2018. вратио у репрезентацију после двогодишње паузе, и Милош Станојевић, годинама уназад најбољи српски “лакић”.

„Иако је реч о веслачима различитих генерација добро су се уклопили од првог седања у чамац. На последњим тренинзима пред одлазак у Глазгов показали су завидан ниво и са тим утиском одлазимо на шампионат. Пре свега надам се да ће на самој регати успети да понове оно што су радили на припремама и да ће успети да забележе добар пласман. Нема сумње да их очекује изузетно тежак посао. Против себе ће имати искусне и квалитетне четверце. За разлику од њих наша посада ће у Глазгову извеслати своју прву трку у овом саставу и у овом чамцу на неком званичном такмичењу. Једноставно, прилику за било какву такмичарску пробу нисмо имали с обзиром на то када смо формирали ову посаду“, казао је тренер тешког четверца Лазо Пивач.

Координатор за женско веслање Душан Ковачевић предводиће једину српску женску посаду у Глазгову.

„Девојке су добро радиле у протеклом периоду и сигурно направиле скок у односу на форму коју су имале на светским куповима у Београду и Отенсхајму. Надам се да ћемо у Глазгову направити и пласмански скок у односу на поменута такмичења. Конкуренција ће бити јака, а наш једини циљ јесте да прикажемо своје најбоље трке у досадашњем делу сезоне и да се неким посадама приближимо у резултату, а неке чак и да надвисимо. У овом женском двојцу весла и сениорка Б Наташа Зарић, а све што тренутно радимо је у сврху што боље припреме за наредну сезону, главну квалификациону за Игре у Токију 2020“, рекао је Ковачевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести