Веслачи Данубијуса 1885 жељно очекују прва такмичења

Већ три седмице веслачи Данубијуса 1885 из Новог Сада, после одлуке Владе Србије о укидању санкција због коронавируса, вратили су се на воду и свакодневним тренинзима.
 Kadeti Nikola Krstić i Luka Lončar nakon treninga igraju šah Foto: J. Galić
Фото: Кадети Никола Крстић и Лука Лончар након тренинга играју шах Фото: Ј. Галић

Скоро двомесечна принудна пауза појачала је жељу за радом, тако да је, према речима директора клуба Данила Лучића, с веслачима милина тренирати пошто пружају максимум.

- Време короне је било тешко за спортисте, поготово за нас који се бавимо спортом на отвореном, екипно и у контакту са људима. Били смо принуђени да радимо тренинге преко вибера у кућним условима. Оно што је добро је то да су момци дошли у солидној кондицији, тако да је сада лакше радити - рекао је директор Лучић.

У веслачком спорту пола сезоне је већ прошло.

- Изборна такмичења почетком сезоне су због короне прескочена, то ће се одразити на квалитет резултата ове године. Припремамо се за наставак такмичења. Време је променљиво, али смо искористили скоро сваки дан да изађемо на воду, што нам је недостајало за време пандемије. Оно што ме радује је то да број деце није опао, напротив чак се и повећао, пошто не иду у школу, па имају више времена да се посвете тренирању, а и много су заинтересованији.


Физичко и ментално разгибавање

Веслачи Данубијуса 1885 жељни су тренирања и дружења, које има је било ускраћено претходна два месеца. Једва су дочекали прилику да тренирају и да се друже. После физичког напора, у клупским просторијама, врло радо наставе са менталним разгибавањем. Двојицу државних првака чланова пионирског осмерца Николу Крстића и Луку Лончара, а сада кадете, затекли смо како играју шах.

- За две седмице очекује нас такмичење, вредно тренирамо, али се и релаксирамо уз шах - рекао је капитен осмерца Крстић. На његове речи надовезао се “убица” на ергометрима Лончар: - Тренирамо да побеђујемо, суштина је деструкција противника.


Веслачки календар, како европски, тако и српски, је већ усклађен са новим терминима, под претпоставком да се талас коронавируса неће поновити најесен.

- Већ 13. јуна очекује нас прво такмичење Први куп и Омладинска лига Србије у Београду, где планирамо да наступимо са свим посадама. Такође, у јуну имамо омладинске лиге за кадете и пионире у Чуругу. Јул, 18. и 19, је резервисан за Отворено првенство Војводине на Палићу, који има међународни карактер, а и изборно је за јуниоре за ЕП, које је 26. и 27. септембра у Београду. То је за наш клуб ударно првенство. Светска веслачка федерација је стопирала сва светска првенства. Крајем августа очекује нас Балканско првенство у Струги. Наша традиционална регата померена је за 31. октобар.

У последње време ВК Данубиус је био највише заступљен у јуниорским репрезентативним селекцијама.

- Сада су нам јуниори прешли у млађе сениоре Иван Катић, Растко Ратајац и Душан Стефановић, који су прошле године учествовали на светском и европском првенству. Очекујемо да ове године уђу у репрезентацију, али пошто им је тек прва година тешко ће успети да се пробију. Сва тројица су уписала америчке универзитете захваљујући веслању. С једне стране је то добро за њих, опет нама ствара проблем код уклапања посада. Други проблем што немамо сениора је тај што нам Партизан све “покупи” што вреди. Најдрастичнији пример је одлазак Мачковића из ВК Палић, малог-великог клуба чији је такмичар изборио визу за ОИ - нагласио је Данило Лучић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести