Веслачи Мартин Мачковић и Николај Пименов за „Дневник” о олимпијској норми, којој је претходио скандал у ВСС: Ризик се исплатио, да изненадимо у Паризу

Колико је неизвесности било у вези са одласком дубл скула у саставу Мартин Мачковић и Николај Пименов на финалне олимпијске квалификације у Луцерн, због одлуке Веслачког савеза Србије да тамо пошаље другу комбинацију, толико је поменути тандем освајањем другог места у финалу и узимањем норме за Олимпијске игре у Паризу јасно доказао колико вреди.
с
Фото: Светско веслање

Чак и када су са тренером, нашим прослављеним веслачем Николом Стојићем, отишли у Швајцарску, нису били сигурни да ли ће моћи да се такмиче. Срећом, добили су шансу, а то су једино и тражили.

После је све дошло на своје. Убедљиво су победили у квалификационој и полуфиналној трци, а у финалу су освојили друго место, које је, уз прво, водило у „град светлости”.

– Имали смо толико велику жељу и сву могућу мотивацију да није било шансе да не узмемо норму – рекао је за „Дневник” Мартин Мачковић дан после овере визе за Париз. – Због свих ствари које су претходиле одласку у Луцерн, много сам се разочарао, јер ја увек гледам само спортске резултате, што је једино и имало смисла у одабиру посада. То је тврдио и тренер Стојић, чија реч треба да се слуша, али сада се није чула. Био је то много тежак период, донекле сам и изгубио наду, али сам због породице и девојке остао сталожен, наставио да тренирам и дан пред Луцерн је стигла вест да ћемо се можда такмичити и тада је почела невероватна прича.

Све негативне ствари су, према речима Мачковића, њега и Пименова ојачале.

– То се и осетило на стази. С обзиром на то да је реаговала и Светска веслачка федерација на дешавања у нашем савезу, такмичари у Луцерну су били у току. Због тога су били одушевљени нама и подржавали нас, наравно сем наших ривала, који нису били толико срећни што смо дошли. Нисам осећао притисак, само сам био срећан што сам добио прилику. Веслали смо без оптерећења и ово што смо урадили је фасцинантно. Доста смо и ризиковали, јер смо тврдили да смо добри и да треба да идемо у Луцерн, али су нас поменуте ствари пореметиле, а и нисмо тренирали у дублу. Стали смо, међутим, иза тога што смо причали, били смо храбри и преузели смо ризик који се исплатио – описао је Мачковић.   

Суботичанин ће други пут учествовати на олимпијским играма, пошто је дебитовао у Токију 2021. са Милошем Васићем у двојцу, када су били пети.

– Тада смо норму узели 2019. и имали две године до такмичења. Сада су пред нама два месеца, али имам добар осећај и мислим да можемо да изненадимо у Паризу. После Луцерна имамо јаснију слику о дометима. Видело се да нисмо били толико увеслани, али има простора да се поправимо, убрзамо и направимо нешто велико у Паризу – поручио је Мачковић.

Репрезентација Србије наставиће припреме за ОИ у Београду, потом ће ићи на Сребрно језеро, а пред почетак смотре у Француску. Преостаје да се одлучи која посада ће учествовати, да ли Пименов у скифу, или дубл скул Мачковић – Пименов.

– Ишли смо у Луцерн да победимо и да смо то учинили, то би било то, дубл скул би био посада за Париз. Овако смо изгубили за мало од Американаца, али у каквом смо менталном стању били, шта смо све прошли пре тога и нисмо тренирали заједно, у односу на њих који су се спремали током целе године за ово, оставили смо јак утисак. Треба да видимо у којој дисциплини имамо веће шансе, али после свега, надам се да ћемо остати у дублу. Мислим да можемо да будемо добра комбинација – закључио је Мартин Мачковић.


Добре шансе у две дисциплине

Николај Пименов је три седмице пре норме у дубл скулу, оверио визу у скифу за Париз.

– Прве две трке у Луцерну смо одрадили како је планирано, а на финале смо гледали реално – рекао је Пименов. – Америчка посада се целе година припремала за ову трку, а ми смо прошли све лоше ствари, нисмо тренирали заједно у дублу, али смо имали поверења један у другог. Потрошили смо се физички и психички, али смо били срећни што смо имали шансу да покажемо шта можемо. У Паризу имам добре шансе у обе дисциплине, па ћемо видети шта ће тренер одлучити.



Повреда Васића променила планове

Мартин Мачковић весла двојац са Милошем Васићем од 2019. године, а од 2020. раде са тренером Николом Стојићем, нашим најтрофејнијим веслачем. Дан пред регату у Италији у априлу, Васић се повредио.

– Тада сам неплански веслао скиф у Пиједилуку и освојио бронзу, што је за неке било изненађујуће – рекао је Мартин Мачковић. – Први пут сам се тада и такмичио са Николајем у дубл скулу и успели смо да узмемо злато, доминантно победивши озбиљне екипе, као што су, на пример, Италијани, претенденти на одличје на Олимпијским играма у Паризу. То је оставило велики утисак.

Милош Васић се после 10 дана од повреде вратио у чамац, али је двојац на изборној регати у Загребу изгубио од наше друге посаде Душан Славнић – Виктор Пивач.

– Одмах сам размишљао о дубл скулу са Николајем и од почетка сам веровао у њега – додао је Мачковић.


К. Бугарски 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести