Веслачка репрезентација Србије почела припреме за Олимпијске игре: Промене у раду за успех у Паризу

Спортистима ће 2024. година бити у знаку Олимпијских игара у Паризу, а у српском националном тиму за сада само Јована Арсић има оверену норму у веслању.
с
Фото: Јована Арсић на припремема у Тивту Фото: ВСС

Зрењанинка је резервисала карту за Француску на Светском првенству у Београду 2023, а тренер наше сениорске репрезентације, некадашњи трофејни веслач Никола Стојић, ради на томе да се број путника за „град светлости“ повећа.

У децембру су одрађене прве зимске припреме у Тивту и током три седмице са овим стручњаком су радили Јована Арсић, Милош Васић, Мартин Мачковић, Александар Беђик и Николај Пименов. Александар Филиповић, који је био у дубл скулу са Беђиком, после СП у Београду одлучио је да заврши каријеру.

– Ови спортисти су у претходне две сезоне једини испуњавали критеријуме Веслачког савеза Србије за наступе на европским и светским првенствима. Доминантни су на домаћим такмичењима и нажалост, нико им се није приближио по стандарду тренирања, а самим тим и по резултатима. Протекле три сезоне самостално сам радио са овом групом, што је било напорно и захтевно, поготово током 2023. године са четири посаде. Због тога ми се од прошлог месеца прикључио тренер Милош Станојевић, како би ми помогао у реализацији тренажног процеса са нашим најбољим такмичарима – рекао је Никола Стојић.

Према његовим речима на припремама у Тивту је промењен начин рада у односу на прошле две сезоне.

– Сада сви веслају скифове и квалитет тренинга је подигнут на виши ниво – додао је Стојић.


Француска и Италија у плану

Следећа фаза припрема наше репрезентативце очекује од 15. јануара до 5. фебруара у Монтору у Француској. Након тога, у плану је боравак на олимпијској стази Бањолес од 12. до 26. фебруара и учествовање на регати. У марту ће, као и прошле године, отићи у италијанску Сабаудију на припреме и такмичиће се на регати у Пједилуку. Након ових припрема и припремних регата улази се у такмичарски период.


После лоших резултата на СП у Београду, двојац који је заједно од 2019. године, Васић–Мачковић, није више сигурна комбинација, па зато сви тренирају у скифу и када дође време, како је и раније за „Дневник“ рекао Стојић, биће направљене најбоље посаде.

За ову годину приоритети су јасни.

– Олимпијске игре у Паризу су главни циљ, али пре тога ћемо пробати да што више спортиста квалификујемо за то такмичење. Мушки део тима ће учествовати на европским квалификацијама у Сегедину у априлу само у скифу, а остале посаде на финалним олимпијским квалификацијама у Луцерну у мају. То ће бити приоритет за први део сезоне, док ће за Јовану Арсић, која једина има норму, у првом делу сезоне главни циљ да буде Европско првенство у Сегедину крајем априла. Након тога, следе припреме за Олимпијске игре у Паризу како бисмо тамо постигли историјски резултат – додао је Никола Стојић.

К. Б. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести