Завршено финале СИМ за Србију, Ана Брнабић подржала спектакл на Ади Циганлији 

Великим спектаклом на теренима ЈП Ада Циганлија и званично је завршено Државно финале Дунав осигурање Спортских игара младих Србије, које су у нашој земљи одржане шесту годину узастопно.
Svecano zatvaranje Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije (2
Фото: СИМ

Преко 2.000 малишана из целе Србије, надметало се целе недеље у девет спортова, а победници ће од 15. августа учествовати на великом Међународном финалу у Сплиту. Тамо ће се са вршњацима из Хрватске и Босне и Херцеговине дружити, такмичити и имати бесплатно летовање.

Последњег дана одиграно је финале у малом фудбалу, а на регионално финале у Сплит иде екипа Опова, која је била боља од Златибора 2:0.

Такође, проглашени су победници у одбојци на песку, одбојци и између две ватре.

Фото: СИМ

А специјални гости на церемонији затварања били су Ана Брнабић, председница Владе Србије, Здравко Марић, оснивач Спортских игара младих, Јоханес Хан, комесар за Европску политику и преговоре о проширењу, Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији. Уз њих на церемонији су били и Тихомир Гудић (регионални извршни директор Спортских игара младих), Ивана Јовановић (председница СИМ Србије), Предраг Перуничић (државни секретар Министарства омладине и спорта), Божидар Маљковић (председник Олимпијског комитета Србије), Милош Ковачевић (саветник министра просвете, науке и технолошког развоја), Жељко Танасковић (председник Савеза за школски спорт Србије), Урош Савић (ген сек Савеза за школски спорт), Божа Ђурковић (председник Рукометног савеза Србије), Иван Кнежевић (ген сек Одбојкашког савеза Србије) и представници спонзора.

Фото: СИМ

– Уживам у овом турниру. Кроз њега деца стичу нове пријатеље. Колико видим по бројкама, ово је један од највећих догађаја за децу на свету. Организаторима и деци желим све најбоље у будућности. Уживајте и даље и надам се да се видимо и следеће године – истакао је Јоханес Хан, високи представник ЕУ.

Премијерка Ана Брнабић, одржала је прелеп говор, чији део преносимо.

Фото: СИМ

– Велика ми је част што сам овде испред Владе Републике Србије, која је покровитељ ове величанствене и важне манифестације. На младима свет остаје. Желим вам да ви градите регион, ширите пријатељства свуда где идете и да за све нас градите још лепшу будућност. Такође, посебно морам да похвалим Здравка Марића и његов тим на томе што су пре шест година почели да организују Игре у Србији. Ово је само показатељ колико визија једног појединца и веровање тог појединца у једну идеју може много да постигне. И колико пуно тога може да промени – део је излагања премијерке Ане Брнабић, која је изазвала и одушевљење деце, јер је делила и медаље.

Председник СИМ и оснивач Здравко Марић истакао је да је поносан на резултате СИМ у Србији.

Фото: СИМ

"Све већи број деце на тамичењима СИМ у Србији је наш прави успех, а такође је битно да Игре промовишу фер-плеј и пријатељство, који су на крају важнији од победе", рекао је Марић и посебно се захвалио на подршци председнику Александру Вучићу и Влади Србије.

А данас су специјални гости били фудбалер Партизана Слободан Станојловић и фудбалери Црвене звезде Милош Гордић и Вељко Николић. Они су гледали финале турнира Coca-Cola Cup Србије у малом фудбалу. Спортске игре младих и дефинитивно су спојиле регион. Учесници у Играма су деца основношколског узраста са територије Републике Србије, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине. Деца не морају бити активни спортисти, већ само љубитељи дружења и здравог начина живота.

Фото: СИМ

Спортске игре младих се одржавају већ 23. годину у Републици Хрватској, 10. у БИХ и ово је 6. сезона у Републици Србији. Од оснивања Игара до данас, у Играма је учествовало више од 1.700.000 учесника. Циљ Спортских игара младих јесте окупљање што већег броја деце и младих, како би они, на којима свет остаје, дружењем кроз спорт и забаву, заједно са младима из региона развијали своје друштвене вредности чиме би избегли бреме данашњице, која у великој мери има негативни тренд дроге, насиља и свих врста интолеранције. На свим нивоима такмичења, као и осталим активностима у све три земље за децу је све бесплатно.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести