Манојловић: Српски рукомет је парадокс светских размера

ГРАЦ: Бивши рукометни репрезентативац Србије Никола Манојловић изјавио је да је неуспех репрезентације на Европском првенству, пре свега, резултат лошег рада Рукометног савеза Србије.
nikola manojlovic
Фото: Youtube Printscreen

Србија је са два пораза од Белорусије и Црне Горе завршила наступ на ЕП, а вечерас од 20.30 игра последњи меч против Хрватске, која је већ обезбедила другу фазу.

"Ово што се догађа са српском репрезентацијом у Грацу није изолован слуцај. Све је то последица катастрофалног системског нерада у Рукометном савезу Србије у последњих 20 година. Људи који тамо раде не живе за рукомет, они од њега живе. Рукомет схватају као извор својих прихода. Све је то узрок онога што данас гледамо на терену. Нису криви ни играчи, ни струцни штаб, крив је системски нерад током ком дугог низа година", рекао је Манојловић за портал Индекс.хр.

Манојловић је навео и да је српски рукомет парадокс у светским размерима, јер је како каже, Србија увек имала "одлицне играце, али до неког правог резултата не може да дође".

"Тужно је да смо у том периоду узели само једну медаљу, а и њу смо освојили на домацем терену (2012, у Београду), кад смо сви били натерани да дамо свој максимум да се не осрамотимо пред навијачима. Илић је годинама био један од најбољих светских играча, Вујин је светска класа, Србија има Ненадића који је најбољи европски играч прошле године, Симић је освојио Лигу шампиона, а Цупара фантастично брани у Веспрему. Имамо играче, али их из неког разлога не водимо или ако их и водимо, за репрезентацију играју неупоредиво слабије него у својим клубовима'', рекао нам је Манојловић.

Он сматра да селектор Ненад Перуничић није крив за ситуацију у којој се налази српски рукомет, али тврди да је његово постављање на клупу репрезентације само једна у низу лоших одлука у Рукометном савезу Србије.

"Тешко ми је њега дефинисати. Перуничић је једноставно продукт ужасног система. Био је изузетан играч, али као тренер није направио баш ништа, што би било залог да добије селекторску столицу. У Звезди је променио више од 100 играча у неколико година колико је био тренер, а није направио ништа. Без новца нема ни резултата, а самим тим ни он није могао напредовати као тренер. Његово постављање за селектора сматрам непримереним. Не зато што је он лош човек или што је био лош играч, већ зато што је као тренер био неприпремљен за ту позицију".

Како истиче, Савез га није припремао за ту позицију.

"Није му дата ниједна млада селекција да се учи, већ је одмах добио сениорску репрезентацију да се учи на њој. Дечије болести морао је проживљава са најбољом екипом. Мени је то несхватљиво. Били смо 18. на СП, а ове квалификације смо прошли само захваљујући чудним резултатима и необичним сплетом околности. У припремном периоду имали смо само једну победу, против Египта код куће, кад је дошао с неком трећом екипом. Перуничић има својих ограничења као тренер, али је у првом реду продукт система који не ваља", закључио је Манојловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести