СП ДАНСКА НЕМАЧКА Веркић: Да се боримо и не обрукамо

Нема позванијег играча у редовима наше репрезентације од голмана Светислава Веркића да најави утакмицу против Немаца. Овај, један од ретко искуснијих орлова две године је бранио у Бундеслиги Ајзенах и Мелсунгену.
Verkic Svetislav/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП/Веркић Светислав

(Од нашег специјалног извештача)

– Зна се да је рукомет у Немачкој спорт број два, иза фудбала, а пре кошарке. Очекује нас изузетно тешка утакмица. Играо сам против већине ових играча и знам о каквим мајсторима се ради. Већина наших играча никада није играла пред оволиким бројем гледалаца ни у таквом амбијенту. Треба да уживамо, да се боримо и да се не обрукамо. Ове утакмице су најлепше за играње и не треба да идемо да се обрукамо. У досадашњој каријери сам играо много оваквих утакмица, тако да се данашњој утакмици радујем и једва чекам да почне – сматра Веркић.

Он сматра да неће мањкати храбрости и борбености у нашим редовима на вечерашњој утакмици.

– Ово је утакмица која нашим младим играчима може много да значи у каријери, пре свега ако одиграју добро биће то примећено од стране људи из клубова, скаута... Ако буду прави то може да им промени каријеру. Нема сумње да ћемо бити максимално мотивисани и фокусирани на утакмицу, где ћемо гинути за сваку лопту и да достојанствено напустимо Берлин.

И Веркић сматра да је наше репрезентативце пореметио велики број техничких грешака, чак 20 по утакмици, и нада се да ће их данас свести на минимум.

– Селектор нам је безброј пута указао на техничке грешке, и сами смо свесни тога, поготово што онда остављају голмана на цедилу, где процентуално је више на играчу да да гол него да голман одбрани. Без лажне скромности голман не може да функционише без добре одбране и обрнуто. Очекујем да ће се све сада поклопити и да ћемо бити прави. После победе над Корејом вратило се самопоуздање и сутрашњим истрчавањем пред пуном халом набој ће бити прави и надам се да ће бити добар резултат по нас.

Наш голман сматра да не бисмо смели да уђемо у ритам Немаца.

– Имају добре голмане, играју добро одбрану, из које вуку транзицију, полуконтру и контру, и решавају ситуације из два – три паса. Ми треба да играмо стрпљиво напад, по цену и до пасиве, тако да не треба да срљамо и да Немцима омогућавамо лаке голове. За ову нашу екипу ово је прво велико такмичење, без обзира на све, надам се да нам се неће оковати ноге. Српски менталитет је да стално очекујеш медаље, али у садашњој ситуацији је то немогуће, није смак света. Треба извући поуке јер је на овом СП било доста добрих ствари и у неким наредним акцијама треба озбиљно схватити и ући са императивом победе. Ова екипа има будућност, пример је 20-годишњи Воркапић, који је имао учинак седам од седам, иако је три утакмице седео на клупи. Овога пута је био Воркапић, следећег ће то бити Мошић, потом Кукић... – уверен је Светислав Веркић, који је рукометну каријеру почео у Југовићу из Каћа.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести