Вишекрунa: Неспособност у РСВ крију прозивком претходног руководства

Разговор са генералним секретаром Рукометног савеза Војводине Рајком Продановићем за наш лист, под насловом „Суспензија разбудила клубове", изазвала је реаговање претходника на тој функцији Слободана Вишекруне.
1
Фото: Приватна архива

Том приликом Продановић је изнео да је Вишекруна у своју корист, супротно одредбама Статута, закључио уговор о раду на неодређено време, при чему је уговорио и обавезу да му Савез исплати шест месечних зарада у случају да не буде поново изабран и додатну обавезу исплате накнаде у висини још шест месечних зарада услед престанка радног односа, што је скоро два милиона динара.

Навео је и да је за време трајања његовог мандата наплаћивао путне трошкове на релацији Бачка Паланка – Нови Сад, иако је општепознато у рукометној јавности да је Слободан Вишекруна фактички живео у Новом Саду. Тако је РСВ у том периоду скоро три милона динара усмерио на путне трошкове, уместо да је то било уложено у развој рукомета на територији АП Војводине.

Јуче је у нашу редакцију стигло његово саопштење, као реакција на разговор с Продановићем, које преносимо у целости:

„Рајко Продановић, који се представља као генерални секретар РСВ, иако је изабран на Скупштини РСВ, чије одлуке је оспорио Покрајински секретаријат за спорт (изабран противно Статуту, јер није имао прописану школску спрему па је Статут због њега ретроактивно електронски мењан), огласио се да би све проблеме које он и његови пајташи праве рукомету у Војводини пребацио на њима омиљену тему ’Слободан Вишекруна’.

„Тако, ако неки тим да 80 голова на утакмици и јавност букне, крив је Вишекруна, ако се отказују лиге млађих категорија – Вишекруна, ако се две године не држе управни одбори и скупштине – Вишекруна, ако се клубови под претњом казни терају да у записнике уносе фиктивне играче – Вишекруна, кад се не обезбеде средства за РСВ и селекције – опет Вишекруна и тако редом. И кад буду сменили свог председника Ковачевића рећи ће – Вишекруна.

„То, наравно, пролази код оних којима продају ту причу, али то не решава ниједан рукометни проблем у Војводини, а Вишекруне нема већ две године. Напротив, због личне користи троше ресурсе и ауторитете оних који су им помогли да преузму РСВ.

„Ја сам напустио стални посао у Бачкој Паланци и одрекао се делегатског домаћег и међународног ангажмана (претходно судио два финала ЛШ) да бих био генсек РСВ и наравно да сам имао све законом прописане принадлежности и уговор који ме штити у случају да останем без посла због нечије незаконите самовоље. То је, уосталом, потврђено правоснажном судском пресудом. Али, лаж је да је то оптерећивало ове године буyет савеза јер ће пресуда тек да дође на извршење.

„За разлику од мене, који сам напустио стални посао да бих дошао у РСВ, Продановићу је то било ухлебљење, јер је био без посла, ангажмана и школе у вакууму до 40. године и стицања права на национално признање. То признање је заслужио сребром 2012. године у Београду, кад су му те услове обезбедили и савезе водили баш они које у срамотном интервјуу напада.

„Он и не зна да му је посао да он обезбеди услове да неки нови клинци освоје медаље, а не да им то онемогућава или отежава. Носиоци игре садашњих репрезентација Србије су баш они који су изашли из тих лига млађих категорија које он у тексту оцрњује као ’нестручне’, чиме пљује сваки клуб, тренере и саме играче.

„Колико је то смешно види се, јер наводи податке о пријавама на курсеве за тренере као решење ситуације, иако баш Закон о спорту прописује да то нису квалификације са којима се може дозволити рад са децом. Иначе, ти уписи су константа од 2012, када је РШ потписао Ринк конвенцију, а баш РСВ је тада у сарадњи са Покрајинским заводом у процес школовања увео имена којима са Србија данас поноси (Илић, Перић, Тоскић итд). Уместо да се клубови који имају више селекција и они тренери који су то успели награде, РСВ терањем да свака селекција има посебног тренера (што је у пракси посебно у мањим местима немогуће) те клубове кажњава. И опет, вероватно из интересних разлога, јер рукометни или законски не стоје.

„И на крају, иза мене су остали резултати па и више од два милиона на рачуну РСВ, а иза Продановића изгледа ништа, јер у супротном не би се овако срамотио. За разлику од њега, ја сам свог претходника часно испратио и уважавао до пензије и трудио да надмашим радом, па ако он то није у стању, ни овакви интервјуи му неће помоћи", стоји у саопштењу које је потписао Слободан Вишекруна.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести