Адела шампионка и интермајстор

Завршене су борбе на 11. Појединачном првенству Србије за шахисткиње, а нова шампионка је 20-годишња Београђанка Адела Великић. Репрезентативки Србије, после ремија са Ирином Чолушкином у последњем колу, заслужено је припала титула са освојених 6,5 поена.
Pobednice ženskog šampionata države
Фото: Dnevnik.rs

Уз титулу, стигла је и награда у виду треће и завршне норме за титулу интернационалног мајстора, чиме је Адела стала раме уз раме са некадашњим шампионкама и интермајсторима Љиљом Дрљевић, Јованом Ерић и Сандром Ђукић.

Овогодишњи  шампионат се можда неће памтити као најјачи или најквалитетнији, али свакако ће се памтити као велика прекретница у каријерама младих и талентованих шахисткиња, у првом реду Аделе Великић,као и других  перспективних омладинки. Наиме, вицешампионка Србије је ФИДЕ мајстор Јована Милошевић, која је са 6 поена освојила и другу норму за титулу интернационалног мајстора и нема сумње да ће и она убрзо испунити трећи услов за ово међународно звање. Јована је свакако најпријатније изненађење шампионата, тим пре што је једина успела да савлада првакињу, а истовремено има само један пораз од Јоване Ерић.

На лепом завршетку најважнијег такмичења за жене објављено је такође да је трећу и завршну норму за интернационалног мајстора освојила и Марина Гајчин из Апатина, којој је са 5,5 поена уједно припала бронзана медаља Ова два признања је Марина освојила као прве поклоне за 16. рођендан (8. априла), чиме је званично постала најмлађи женски интермајстор у Србији. Али, ту није крај успесима наших омладинки на Шампионату. Трећу и завршну норму за интермајстора освојила је и Лена Миладиновић победом над Сандром Ђукић у последњем колу. Лена је тиме са 5,5 поена избила на деобу 3. места са Марином Гајчин и Ирином Чољушкином, али су додатни критеријуми пресудили да њој припадне 5, а Ирини 4. место.

Шесто место са 5 освојених поена припало је некадашњој првакињи Јовани Ерић. Подбациле су бивше шампионке Љиља Дрљевић и Сандра Ђукић које су освојиле 7. односно 9. место, као и Радмила Ковачевић која је била 8. Најмлађој учесници турнира петнаестогодишњој Катарини Несторовић овај Шампионат је био драгоцено искуство у одмеравању снага са старијим и знатно искуснијим противницама и нема сумње да ће она у годинама које долазе тек испољити свој раскошни таленат.

Свих десет учесница поделило је наградни фонд у износу од 300.000 динара. Судије су биле Михајло Савић и Милан Марковић. Узоран домаћин био је Земунски шаховски клуб, чији су представници на крају турнира свим учесницама уручили пригодне поклоне.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести