Дане Баста примио европског шампиона у убрзаном шаху Андреја Љепића

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста приредио је данас пријем за европског шампиона у убрзаном шаху дванаестогодишњег Андреја Љепића из Новог Сада.
Andrej Ljepic 2
Фото: Андреј Љепић, фото: Дневник

У јакој конкуренцуји шахиста до 12 година, у којој се надметало 57 такмичара, Љепић је постао првак Старог континента и остварио историјски успех са освојених 7,5 поена из девет партија. Иза себе је оставио такође одличне младе руске шахисте Ветокина и Новожилова, који су освојили сребрну и бронзану медаљу.

Честитајући Андреју на постигнутом успеху на Европском првенству за младе у убрзаном и брзопотезном шаху, као и на одличним резултатима на такмичењима у 2021. години, Баста је казао да је Покрајински секретаријат за спорт и омладину уврстио шах у спортове од изузетног значаја за АП Војводину, те да ће следеће године шахисти имати максималну подршку.

„Сигуран сам да ће то помоћи и Андреју и његовим друговима и другарицама, који остављају срце на шаховској табли и нашу земљу представљају на најбољи могући начин“, рекао је секретар Баста.

Млади европски шампион Андреј Љепић казао је овом приликом да је одушевљен што је првенство одржано у Србији и што је могао да се надмеће са шахистима из целе Европе.

 У овој години је освојио практично све што је могло да се освоји на првенствима у његовој категорији. Следећи тест за њега је велемајсторски турнур следеће године, на ком ће се борити да постане најмлађи ФИДЕ мајстор у држави.

На 20. Европском првенству за младе у убрзаном и брзопотезном шаху учествовало је више од пет стотина такмичара из целе Европе, који су се такмичили на четири одвојена турнира – у убрзаном и брзопотезном шаху, у решавању шаховских проблема, и екипно у убрзаном шаху.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести