Ивић и Чолушкина шампиони Србије у шаху

После девет дана узбудљивих надметања, јуче је спуштена завеса на 16. Појединачно првенство Србије у шаху за мушкарце и жене за 2022. годину, које се играло од 6. до 14. децембра у Бајиној Башти, а нови шампиони Србије су велемајстор Велимир Ивић и женски велемајстор Ирина Чолушкина!
с
Фото: приватна архива

У опен конкуренцији прошлогодишњи шампион Ивић успео је да одбрани титулу и са 7,5 поена освоји пехар. Овај успех дошао је највише захваљујући победи у осмом колу против првог носиоца и директног конкурента велемајстора Александра Инђића, који је са седам поена заузео друго место. Ова партија протекла је у оштрој борби. Играна је Тарашева варијанта Нимцовићеве индијске одбране, у којој је Ивић као бели покренуо напад на краљевој страни, а Инђић се помало неопрезно бранио и ослабио свог краља, након чега је пораз био неминован. Овом победом Ивић је ушао у последње коло са пола поена предности, а победнички пехар осигурао је победом црним фигурама против интермајстора Николе Радовановића.

Захваљујући сјајном финишу, са три победе у последња три кола, треће место са шест поена освојио је велемајстор Александар Ковачевић и тиме поновио прошлогодишњи успех и још једном потврдио да није случајно већ годинама у самом врху српског шаха. Коначна табела (опен): 1. Ивић 7,5, 2. Инђић 7, 3. Ковачевић 6, 4–5. Иванишевић и Перуновић Милош по 5,5, 6. Богосављевић 4,5, 7. Радовановић 3, 8. Перуновић Миодраг 2,5, 9. Мартић 2, 10. Ђорђевић 1,5.

Код жена нова шампионка је женски велемајстор Ирина Чолушкина, актуелна селекторка женске репрезентације Србије. Иако је у првом колу неочекивано била поражена, у наредних осам направила је сјајних седам поена и потпуно заслужено подигла победнички пехар. Занимљиво је да је Ирини ово пета држава у којој постаје шампионка. У својој дугој и блиставој шаховској каријери била је шампионска СССР-а, Украјине, СР Југославије, Србије и Црне Горе и сада Србије. На другом месту, такође сасвим заслужено и са само пола поена мање од победнице турнира, завршила је стандардна репрезентативка женски интермајстор Марина Гајчин.

Упркос неугодном поразу у осмом колу од женског интермајстора Јоване Срдановић, треће место освојила је женски велемајстор Марија Манакова, са пет поена и бољим додатним критеријумима од прошлогодишње шампионке женског велемајстора Јоване Ерић. Коначна табела (жене): 1. Чолушкина 7, 2. Гајчин 6,5, 3–4. Манакова и Ерић по 5, 5–6. Вујчић и Дрљевић по 4,5, 7–8. Срдановић и Бојичић по 4, 9. Гроздановић 3,5, 10. Димитријевић 1.

 

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести