Јован Радловачки шампион Војводине

У Старој Пазови је одржано овогодишње Појединачно првенство Војводине у убрзаном шаху. Једнодневна надметања протекла су у просторијама ШК Стара Пазова, а у конкуренцији се нашло 29 учесника.
Jovan Radlovacki/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

Међу њима била су двојица интернационалних мајстора, четворица ФИДЕ мајстора, 17 мајсторских кандидата, шесторица ветерана итд. Одиграно је осам кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре био је 15 минута по шахисти, за сваку партију. Судијску дужност успешно су обавили међународни судија Михајло Савић и његов заменик, општински судија Стеван Милаш.

Колико је турнир био изједначен и неизвестан до самог краја потврђује и чињеница да су прво место поделила чак тројица играча са по шест освојених поена, и то интермајстор Јован Радловачки из Панчева и ФИДЕ мајстори Владимир В. Костић, такође из Панчева, и Драган Косановић из Београда. Тако су о подели медаља одлучивали додатни критеријуми и према њима, златна медаља, пехар и новчана награда у износу од 10.000 динара припали су интермајстору Радловачком, који је члан ШК Југовић из Каћа. Сребрну медаљу освојио је ФИДЕ мајстор Костић (70), члан ШК „Светозар Глигорић“ из Панчева, док је бронза припала ФИДЕ мајстору Косановићу, члану ШК „Бата Ћосић“ из Опова.

Панчевци су на овом турниру били изузетно успешни, што потврђује и освојено четврто место такође Панчевца, ФИДЕ мајстора Константина Орлова (66), који је сакупио 5,5 поена. Исто поена као Орлов, али слабије додатне критеријуме, имали су и мајсторски кандидати Љубомир Вранић из Сенте, коме је припало пето место, као и Ђорђе Ковачевић из Инђије, који је био шести. На деоби од седмог до десетог места нашла су се четворица играча са по пет поена, а Бухолц је пресудио да седмо место припадне интермајстору Бранку Станојевићу, који је уједно и последњи новчано награђени играч у генералном поретку. Десеторица првопласираних играча награђени су Шаховским журналом.

Специјалне награде (новчана награда и шаховска литература – књига и Шаховски журнал) освојили су још и Лука Мушкиња, члан ШК Слога из Инђије, као најбољи омладинац, и ФИДЕ мајстор Драгољуб Јоксимовић, члан ШК „Бата Ћосић“ из Опова, као најбољи ветеран (преко 65 година). Победнику пехар и медаље за прву тројицу играча уручили су испред ШК Стара Пазова председник клуба господин Борислав Предојевић, а испред Шаховског савеза Војводине Петар Миличевић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести