Међународни опен „Параћин 2020”: Милоје Ратковић међу водећима

На 13. Међународном опену „Параћин 2020“, који се игра у Параћину, као први велики турнир након четворомесечне паузе због актуелне епидемиолошке ситуације код нас и у свету, учествују стотину шахиста из чак 12 држава.
miloje ratkovic
Фото: Милоје Ратковић, фото: Приватна архива

Међу учесницима су четворица велемајстора, деветоро интермајстора и 13 ФИДЕ мајстора, као и велики број шахиста са титулама националног мајстора и мајсторског кандидата. Заиста импресиван састав за наше тренутне услове и стога све честитке међународном судији Саши Јевтићу и организационом тиму из Параћина на успешном провођењу овако великог турнира у ова тегобна времена.

Након шест одиграних кола води италијански велемајстор Пјер Луиђи Басо са 5,5 поена, а са пола поена мање у стопу га прате наш интермајстор Милоје Ратковић и интермајстор из Индије Леон Лук Мендонка. Занимљиво је да је Ратковић једини пораз до сада доживео од тренутно водећег на табели, док Мендонка има четири победе и два ремија. У наредном колу управо њих двојица ће одмерити снаге, тако да ће постати јасније ко претендује да угрози водећег Италијана. У великој групи шахиста на деоби од 4. до 12. места су и други наши млади шахисти и талентовани кадети који су сакупили по 4,5 поена. Међу њима најбоље додатне критеријуме има интермајстор Новак Чабаркапа, који тренутно заузима четврто место, интермајстор Милош Станковић је седми, на деветом месту се налази интермајстор Милован Ратковић, док је ФИДЕ мајстор Вук Дамљановић тренутно на десетој позицији. Сви они показују охрабрујућу амбицију, знање и вољу, те је за надати се да ће неко од њих завршити и на победничком постољу.

Турнир улази у последњу трећину, те се одлучујући окршаји тек очекују, а неки од најзанимљивијих парова седмог кола су: 1. Пјер Луиђи Басо – Милован Ратковић, 2. Милоје Ратковић – Леон Лук Мендонка, 3. Белослава Крастева – Сипке Ернст, 4. Ненад И. Тодоровић – Новак Чабаркапа, 5. Милош Станковић – Вук Дамљановић, 6. Драган Косић – Невен Алексић, 7. Иван Средојевић – Иван Мартић, 8. Бошко Абрамовић – Озгун Сахин, 9. Илија Станојевић – Славен Паштар итд.

Турнир се завршава у петак, 10. јула, када се игра девето коло.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести